Quinoa po meksykańsku jest to świetna propozycja dla osób budujących masę mięśniową. Quinoa (inaczej komosa ryżowa) cechuje się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi oraz odżywczymi. Myślę, że taki obiad stanowi dobre rozwiązanie gdy mamy trochę czasu wolnego, np w niedzielę.
Ponadto zawiera pełnowartościowe białko oraz zdrowe kwasy tłuszczowe. Jest świetnym uzupełnieniem zbilansowanej diety dlatego nie mogło jej u nas zabraknąć. Quinoa po meksykańsku jest bardzo pożywnym i sycącym posiłkiem.


Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności przygotujemy quinoe, musimy najpierw ją opłukać na sitku (z drobnymi oczkami).
- Gotową quinoe, wrzucamy do gotującej się wody (wcześniej osolonej) i gotujemy około 20-25 minut.
- Teraz przygotowujemy nasze filety z kurczaka, kroimy je w kostkę i wrzucamy do miski. Do szklanki wlewamy 15 gram oliwy z oliwek, dodajemy sól, pieprz, łyżkę papryki wędzonej, łyżeczkę bazylii oraz łyżeczkę kurkumy. Całość mieszamy i dodajemy do mięsa. Mięso obtaczamy w w przyprawach.
- Rozgrzewamy patelnie, możemy lekko nasmarować oliwą. Wrzucamy mięso na patelnię i przykrywamy. Mięso powinno się obsmażyć z wszystkich stron.
- Jak mięso jest obsmażone z wszystkich stron dodajemy, kukurydzę, fasolkę czerwoną oraz pomidory krojone. Całość dusimy. na małym ogniu przez około 10 minut.
- Teraz do szklanki wlewamy trochę wody, dodajemy 15 gram mąki i mieszamy.
- Mąkę wymieszaną z wodą dodajemy do mięsa i mieszamy. Doprawiamy do smaku
- Nasza quinoa powinna być gotowa, więc odcedzamy ją na sitku.
- Quinoe można nakładać na talerz i polać naszym gulaszem. Z przepisu powinny wyjść 3 dosyć sycące posiłki.
Makroskładniki na 1 porcje:
- Energia – 784 kcal
- Białko – 80,4 gram
- Węglowodany – 64,4 gram
- Tłuszcze – 18,6 gram
Wartość poszczególnych makroskładników może się różnić, w zależności z jakich dokładnie produktów korzystamy. W celu dokładnego poznania zawartości makroskładników zalecam porównać je z etykietą poszczególnych składników.