Któż z nas nie lubi muffinków? Muffinki to świetna przekąska na słodko, idealna gdy mamy chwilę przerwy i ochotę na coś słodkiego. Natomiast muffinki są też bardzo kaloryczne, 100 gram muffinków ma około 400 kalorii. Dlatego dziś mam do zaproponowania muffinki w wersji fit.
Muffinki w wersji fit nie są robione tradycyjnie z mąki a z… czerwonej fasoli! Tak, zapewniam że są równie smaczne jak te tradycyjne robione z mąki, ale co najważniejsze mają 4 razy mniej kalorii! Dzięki temu możemy się zajadać muffinkami będąc na diecie.


Składniki na dwie porcje:
- 1 puszka czerwonej fasoli (konserwowej)
- 1 duży banan, lub dwa małe (około 150 gram)
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- 1 jajko
- Gorzkie kakao – 1 łyżeczka
- Erytrytol – 1 łyżka (lub inny słodzik np. stewia)
- Oliwa z oliwek lub olej kokosowy – 1 łyżeczka
Przygotowanie:
- Przygotowanie zaczynamy od odsączenia czerwonej fasoli z zawartego w puszce soku. Fasolę najlepiej jest dokładnie wypłukać na sitku.
- Wypłukaną fasolę dajemy do miski. Dodajemy także pokrojonego banana, proszek do pieczenia, kakao, jajko oraz erytrytol (lub inny słodzik).
- Całość miksujemy na jednolitą masę.
- Silikonowe foremki na muffinki smarujemy oliwą z oliwek lub olejem kokosowym, aby muffinki łatwo odeszły z foremek.
- Gotową masę rozlewamy do foremek. Przygotowana masa powinna wystarczyć na około 8 muffinków.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
- Muffinki fit gotowe!

Po ostygnięciu możemy zapakować muffinki do pracy, szkoły lub zostawić na następny dzień.
Po więcej przepisów na smaczne i zdrowe desery zapraszam do e-booka „Przepisy na ciasta i desery„
Makroskładniki na porcję:
- Energia – 241 kcal
- Białko – 14 gram
- Węglowodany – 33,1 gram
- Tłuszcze – 4,6 gram
Wartość poszczególnych makroskładników może się różnić, w zależności z jakich dokładnie produktów korzystamy. W celu dokładnego poznania zawartości makroskładników zalecam porównać je z etykietą na opakowaniu.
Zapraszam także do wypróbowania innych przepisów na fit przekąski