Robi się powoli ciepło także powoli zaczną się przepisy na orzeźwiające desery, dziś na warsztat wskoczył deser z melona kantalupa. Ja użyłem melona kantalupa natomiast wy możecie użyć dowolnego melona, wszystkie są soczyste i bardzo smaczne.
Wielkość proporcji do tego przepisu jest skomponowana na dwie porcje, świetnie do tego deseru nadają się lampki do czerwonego wina (jak na zdjęciu poniżej). Jeśli chcecie więcej tego typu przepisów dajcie znać w komentarzu.
Składniki na dwie porcje:
- Melon kantalupa – 1 sztuka
- Śmietana 30% – 100 gram
- Ser mascarpone – 125 gram
- Nasiona Chia – 15 gram
Przygotowanie:
- Przygotowanie zaczynamy od ubicia śmietanki mikserem. Do ubitej śmietany dodajemy ser mascarpone oraz nasiona Chia i miksujemy na jednolitą masę. Wkładamy na około godzinę do lodówki.
- Melona przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne, a miąższ wydłubujemy i przekładamy do miseczki. Miąższ blendujemy na gładką masę. Jeśli ktoś lubi eksperymentować to do zblendowanego miąższu można dodać wiórki kokosowe, orzechy, rodzynki lub inne dodatki.
- Gdy śmietana w lodówce się dobrze schłodzi, przelewamy ją do naszych lampek do wina. Na górę wylewamy zblendowany miąższ i gotowe. Polecam dodać na górę jakieś owoce i posypać startą czekoladą. Wszystko zależy od tego co mamy pod ręką 🙂
Zapraszam także tutaj po inne przepisy na fit smakołyki!
Makroskładniki na jedną porcję:
- Energia – 472 kcal
- Białko – 7,6 g
- Węglowodany – 23 g
- Tłuszcze – 40 g
Wartość poszczególnych makroskładników może się różnić, w zależności z jakich dokładnie produktów korzystamy. W celu dokładnego poznania zawartości makroskładników zalecam porównać je z etykietą na opakowaniu.