Dziś przedstawię Wam sposób na przygotowanie bardzo popularnego deseru w zdrowszej wersji, a więc zamieniamy tradycyjny budyń w budyń jaglany. Jest on również smaczny jak tradycyjny budyń a przy tym o niebo zdrowszy! Do jego przygotowania wystarczą zaledwie 4 składniki, natomiast można oczywiście przepis dowolnie zmieniać w zależności od upodobań.
Dla tych co potrzebują większej ilości białka można dodać np odżywkę białkową, serek wiejski lub twaróg. Natomiast niewątpliwą zaletą tej potrawy jest jej sytość! Tak więc świetnie sprawdza się u każdego kto próbuje ograniczyć ilość spożywanych kalorii.
Składniki na porcję:
- Kasza jaglana – 100 gram
- Mleko 0% – 120 gram
- Masło orzechowe – 40 gram
- 1 banan
- Jako dodatek polecam ulubiony owoc oraz cynamon
Przygotowanie:
- Przygotowanie zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Gotujemy ją zgodnie z opisem na opakowaniu.
- W między czasie do miski dajemy masło orzechowe, mleko oraz pokrojony banan. Dla tych co chcą wzbogacić budyń dodatkowo w białko można dodać odżywkę białkową, serek wiejski lub twaróg.
- Ugotowaną kaszę jaglaną dodajemy odcedzamy i dodajemy do miski.
- Całość mieszamy, jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać trochę mleka.
- Na koniec ładnie blendujemy na gładki budyń.
- Jeśli ktoś lubi bardziej słodki budyń można oczywiście dodać słodzik lub miód. Natomiast jak dla mnie sama obecność owoców wystarczy.
- Budyń jaglany gotowy!
Polecam także przepis na kaszę jaglaną z owocami, przepis znajdziecie pod tym linkiem. Kasza jaglana jest jednym z moich ulubionych składników gdyż można z jej pomocą przygotować wiele potraw.
Makroskładniki:
- Energia – 741 kcal
- Białko – 26,9 g
- Węglowodany – 104,5
- Tłuszcze – 24,4
Wartość poszczególnych makroskładników może się różnić, w zależności z jakich dokładnie produktów korzystamy. W celu dokładnego poznania zawartości makroskładników zalecam porównać je z etykietą na opakowaniu.