Placki z twarogu to kolejna propozycja na placki, o bardzo dobrej zawartości makroskładników, w szczególności białka. Bardzo często przygotowuje placki z twarogu w lunch boxach na później, gdyż świetnie smakują także na zimno.
Przygotowany przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu, przy smażeniu placków polecam zaopatrzyć się w opiekacz (lub grill, jak na zdjęciu poniżej). Gdyż placki wtedy smażą się równomiernie z dwóch stron, co jest bardzo wygodne.


Przygotowanie:
- Przygotowanie zaczynamy od wymieszania składników na placki. Twaróg rozdrabniamy widelcem w misce, dodajemy 1 jajko, miód oraz 30-40 gram mąki. Całość mieszamy na jednolitą masę.
- Z wyrobionej masy robimy około 6 placków i obtaczamy je w mące.
- Tak jak pisałem powyżej placki polecam smażyć w opiekaczu z grillowym wkładem. Jeśli nie mamy takiego opiekacza placki można smażyć także na patelni bez tłuszczu na małym ogniu.
- Placki smażymy około kilka minut i delikatnie ściągamy do ostygnięcia.
- Można podawać z serkiem wiejskim lub owocami.
- Gotowe!


Makroskładniki:
- Energia – 498 kcal
- Białko – 52,3 g
- Węglowodany – 58,7 g
- Tłuszcze – 5,7 g
Wartość poszczególnych makroskładników może się różnić, w zależności z jakich dokładnie produktów korzystamy. W celu dokładnego poznania zawartości makroskładników zalecam porównać je z etykietą na opakowaniu.