Potrawy kuchni orientalnej zawsze cieszą się dużą popularnością. Ze względu na swój wciąż „egzotyczny” dla nas smak. Można oczywiście kupić gotowe sosy do potraw chińskich ale jeśli zależy nam na autentyczności, to kurczak po chińsku polecam przygotować w całości z domowych składników. Gotowy sos do dań chińskich można kupić w każdym sklepie, natomiast dużo ciekawszym i przede wszystkim zdrowszym rozwiązaniem jest przygotować taki sos w domu. A gwarantuje, że nie ma nic prostszego. W tym przepisie użyłem kaszy kuskus natomiast świetnie także danie smakuje z ziemniakami lub ryżem.
Składniki na dwie porcje:
- Pierś z kurczaka 600 gram
- Kasza kuskus – 100 gram
- Mieszanka warzyw chińska (ja użyłem firmy hortex) – 400 gram
- Mąka ziemniaczana – 1 łyżka (15 gram)
- Sos sojowy – 3 łyżki (30 gram)
- Przecier pomidorowy – 1 łyżeczka (8 gram)
- Miód – 1 łyżka (8 gram)
- Oliwa z oliwek
- Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, papryka wędzona, bazylia, oregano, przyprawa curry, tymianek)
- Imbir – może być przyprawa lub korzeń.
Przygotowanie:
- Przygotowanie rozpoczynam od przygotowania mięsa. Filety z piersi z kurczaka kroję w kostkę oraz doprawiam solą oraz pieprzem. Filety podsmażamy na małej ilości oliwy z oliwek, pod przykryciem. Najlepiej użyć tutaj dużej patelni.
- W między czasie gdy mięso nam się będzie smażyć, może wstawić wodę na kaszę kuskus. Kaszę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, nie mniej jednak kaszę moczymy we wrzątku przez około 5-7 minut.
- Gdy mięso jest podsmażone z każdej strony na patelnię dorzucamy mieszankę warzyw i dusimy na małym ogniu.
- Przygotujemy teraz sos do naszej potrawy. W tym celu mieszamy w szklance sos sojowy, przecier pomidorowy, miód, mąkę ziemniaczaną, łyżeczkę startego na tarce (lub pokrojonego w kostkę) imbiru oraz przyprawy: pół łyżeczki soli, pieprzu, papryki wędzonej, kurkumy, bazylii, oregano oraz tymianku. Na koniec dodajemy około pół szklanki wody i całość mieszamy.
- Gdy mięso oraz warzywa są już miękkie możemy dodać sos na patelnię. Całość mieszamy. Jeśli całość jest zbyt gęsta możemy dodać trochę wody, jeśli natomiast sos jest zbyt rzadki możemy trochę podgotować aby nadmiar wody nam odparował. Ewentualnie dodać trochę mąki oraz doprawić. W efekcie końcowym sos powinien być bardzo gęsty. Oczywiście jeśli ktoś lubi bardziej na ostro może do sosu dodać pieprz cayenne.
- Podajemy z przygotowaną wcześniej kaszą kuskus.
- Kurczak po chińsku gotowy!
Makroskładniki na porcję:
- Energia – 663 kcal
- Białko – 75 gram
- Węglowodany – 57,5 gram
- Tłuszcze – 10,6 gram
Wartość poszczególnych makroskładników może się różnić, w zależności z jakich dokładnie produktów korzystamy. W celu dokładnego poznania zawartości makroskładników zalecam porównać je z etykietą na opakowaniu.