Dziś propozycja na placki bez jajek dla tych co chcą ograniczyć ich spożycie. Nie każde placki musimy robić z jajkami, można spokojnie zamienić je na inny składnik. Dziś pokażę wam jak przygotować placki z masła orzechowego. Przepis jest banalnie prosty w wykonaniu. Tym razem przygotowałem go w wersji bardzo kalorycznej. Dla tych co mają problem dobić kalorie na koniec dnia świetnie się przyda.
Można także go przyrządzić w wersji nieco odchudzonej czyli tzw „light” :). Myślę, że następnym razem wrzucę przepis na wersję niskokaloryczną jeśli będziecie chcieli.
Składniki na jedną porcję:
- Masło orzechowe – 45 gram
- Mąka ryżowa – 50 gram
- Śmietana (30%) – 50 gram
- Mleko 0% – 70 gram
- 1 mały banan
Przygotowanie:
- Do miski dajemy śmietanę, mleko, mąkę oraz 25 gram masła orzechowego (resztę masła orzechowego użyjemy do przygotowania dodatku do placków). Całość mieszamy na jednolitą masę.
- Przygotowana masa wystarczy na 2 średniej wielkości placki.
- Smażymy na patelni około 2-3 minuty i po przewróceniu na drugą stronę przez około minutę. Trzeba tylko być delikatnym przy przewracaniu placków gdyż są nieco kruche.
- Gdy placki mamy gotowe przygotujemy teraz dodatek. Do miski dajemy pokrojonego banana oraz 20 gram masła orzechowego. Następnie widelcem rozdrabniamy banana mieszając go z masłem orzechowym. Powinna nam powstać gęsta masa. Gwarantuje że w smaku po prostu nokautuje wszystkie inne dodatki do placków 🙂
- Placki z masła orzechowego gotowe!
Po więcej przepisów na smaczne i zdrowe placki zapraszam Was do e-booka „Placki niebanalne”.
Makroskładniki na 1 porcję:
- Energia – 705 kcal
- Białko – 20 gram
- Węglowodany – 63,5 gram
- Tłuszcze – 40,5 gram
Wartość poszczególnych makroskładników może się różnić, w zależności z jakich dokładnie produktów korzystamy. W celu dokładnego poznania zawartości makroskładników zalecam porównać je z etykietą na opakowaniu.