Moja propozycja na obiad, dla kogoś kto liczy każdą kalorie, a przy tym liczy na dosyć sporą objętość. Sałatka a’la Cesar to kolejna propozycja na zdrowy posiłek. Jest to jeden z moich ulubionych posiłków na zimno. Taki obiad można zabrać do pracy i spożyć bez konieczności podgrzewania. Smakuje wyśmienicie dzięki dobrze dobranym przyprawom.
Do tego prawdziwa bomba witaminowa! Przepis pozwala na przyrządzenie aż trzech porcji, więc możemy porcje zabrać do pracy lub na uczelnie.
Składniki:
- Filet z kurczaka – 300 gram
- Oliwa z oliwek – 10 gram
- 3 – 4 pieczarki
- Brokuł – 100 gram
- 1/2 papryki
- Ogórek – około 80 gram
- 1 pomidor
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- Przyprawy (sól, pieprz, kurkuma oraz mogą być ulubione zioła np. bazylia)
- Świeża pietruszka
- Kilka liści świeżej sałaty
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka kroimy w drobne kawałki oraz doprawiamy solą, pieprzem oraz kurkumą.
- Pieczarki myjemy oraz kroimy w talarki. Dodajemy do przygotowanego wcześniej mięsa.
- Przygotowujemy patelnię, smarujemy powierzchnię oliwą z oliwek. Jak patelnia się nagrzeję wrzucamy naszą doprawioną pierś z kurczaka (wraz z pieczarkami) oraz podsmażamy na małym ogniu.
- W tym czasie możemy zabrać się za przygotowanie reszty składników na sałatkę, czyli umyć nasze warzywa.
- Pomidor, brokuł, cebulę, czosnek oraz ogórek kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Sałatę kroimy w paski i dodajemy do warzyw.
- Przygotowujemy nasz sos do sałatki. Do szklanki wlewamy 10 gram oliwy z oliwek, dodajemy przyprawy (w tym nasze ulubione zioła) oraz umytą i drobno posiekaną pietruszkę. Całość mieszamy, jeśli sos jest zbyt gęsty możemy dolać wody oraz sok z cytryny jeśli mamy.
- Jeśli nasza pierś z kurczaka będzie gotowa przekładamy ją na talerz z wyłożonym ręcznikiem papierowym aby ją osuszyć. Czekamy chwilę aż ostygnie.
- Po ostygnięciu nasze kawałki kurczaka kroimy na drobniejsze kawałki oraz dodajemy do wcześniej posiekanych warzyw.
- Całość doprawiamy wcześniej przygotowanym sosem i mieszamy.
- Na koniec można doprawić do smaku ulubionymi przyprawami oraz przyozdobić ziołami jeśli wygląd potrawy nie powala na kolana 🙂
Makroskładniki na porcje:
- Energia – 206 kcal
- Białko – 25 gram
- Węglowodany – 8,8 gram
- Tłuszcze – 7,4 gram
Wartość poszczególnych makroskładników może się różnić, w zależności z jakich dokładnie produktów korzystamy. W celu dokładnego poznania zawartości makroskładników zalecam porównać je z etykietą poszczególnych składników.