Dzisiaj na śniadanie wleci omlet z płatków owsianych, bardzo prosty w przyrządzeniu. Można go podawać z dowolnymi owocami, dziś przygotowałem dla was omlet z serkiem wiejskim, truskawkami i jagodami. Płatki owsiane w połączeniu z serkiem wiejskim to świetne połączenie bardzo dobrego źródła węglowodanów oraz białka. Całość w połączeniu jest świetnym pomysłem na zdrowe śniadanie.
Dla osób którym zależy na podbiciu kalorii polecam dodanie banana, Omlet ten można zabrać do pracy, na zimno smakuje równie dobrze jak na ciepło. Można także taki omlet posmarować masłem orzechowym lub zwykłym dżemem. Jeśli szukacie dobrego masła orzechowego to szczególnie polecam masło orzechowe Cheat Meal Nutrition. Jest mega!


Przygotowanie:
- Do miski wsypujemy 100 gram płatków owsianych, rozbijamy jajka oraz dodajemy do płatków.
- Rodzynki sobie szatkujemy na drobno oraz dodajemy do reszty.
- Całość mieszamy aż wyjdzie nam masa na omlet.
- Rozgrzewamy patelnie, dodajemy kilka kropel oliwy z oliwek i przecieramy papierem kuchennym aby została nam tylko powłoka.
- Masę dzielimy na dwie części, pierwszą część wlewamy na patelnie i formujemy łyżką okrągły omlet. Przykrywamy na 3 minuty, na małym ogniu.
- Jeśli omlet jest przyrumieniony od spodu przekładamy na drugą stronę. Po 1-2 minutach jest gotowy pierwszy omlet i można od razu wlać na patelnie masę na drugi omlet.
- W między czasie do małej miski dajemy serek wiejski oraz przyprawę do szarlotki (lub cynamon) oraz mieszamy. Owoce myjemy a truskawki przekrawamy wzdłuż na pół.
- Kiedy omlety są gotowe można nakładać serek wiejski oraz owoce, polecam także posypać na koniec przyprawą do szarlotki.
- Omlet z płatków owsianych gotowy!
Makroskładniki na porcje:
- Energia – 443 kcal
- Białko – 25,1 gram
- Węglowodany – 59,5 gram
- Tłuszcze – 13,5 gram
Wartość poszczególnych makroskładników może się różnić, w zależności z jakich dokładnie produktów korzystamy. W celu dokładnego poznania zawartości makroskładników zalecam porównać je z etykietą poszczególnych składników.