Omlet z cukinią i pomidorem to kolejny sposób na pyszne śniadanie, które przy bardzo niskiej podaży kalorycznej sprawi że zaczniemy dzień z pełnym żołądkiem. Omlet ten jest oczywiście na wytrawnie. Czyli jest to idealna propozycja dla tych co lubią z rana śniadanie białkowo tłuszczowe.
Przepis pozwala przyrządzić dwa smaczne omlety w zaledwie 30 minut, z czego jeden omlet można zapakować na drugie śniadanie. Dla tych co chcieliby jeszcze jedną propozycję tego typu, polecam omlet z cukinią i pieczarkami. Oczywiście przepisów na omlet znajdziecie na blogu więcej, wystarczy wejść w zakładkę przepisy, a następnie śniadania. A tymczasem zapraszam do przepisu na omlet z cukinią i pomidorem!


Składniki:
- 2 jajka
- 1 pomidor
- Cukinia – 100 gram
- 1 plaster sera żółtego
- 1/2 cebuli
- Świeża pietruszka
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Jajka rozbijamy do miski oraz doprawiamy solą i pieprzem.
- Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę
- Cukinie trzemy na tarce na grubych oczkach.
- Cebule oraz ser żółty kroimy w kostkę.
- Warzywa dodajemy do jajek i całość mieszamy.
- Na patelnie wlewamy kilka kropel oliwy z oliwek i przecieramy powierzchnię ręcznikiem papierowym.
- Wlewamy połowę naszej masy na patelnie, formujemy łyżką okrągły omlet i przykrywamy na kilka minut na małym ogniu.
- Kiedy omlet jest przyrumieniony od spodu przewracamy go na drugą stronę, tutaj pomocny może być duży płaski talerz ponieważ omlet może się na rozpaść przy przewracaniu. Przykrywamy patelnie talerzem, następnie obracamy tak żeby omlet znalazł się na talerzu. Później zsuwamy omlet na patelnie ale już obrócony.
- Po około dwóch minutach omlet jest gotowy i możemy delikatnie go zdjąć z patelni. Następnie od razu możemy smażyć następnego.
- Omlet na końcu możemy posypać posiekaną natką pietruszki, ewentualnie doprawić do smaku. Gotowe!
Makroskładniki na porcje:
- Energia – 128 kcal
- Białko – 10,2 gram
- Węglowodany – 5,1 gram
- Tłuszcze – 7,8 gram
Wartość poszczególnych makroskładników może się różnić, w zależności z jakich dokładnie produktów korzystamy. W celu dokładnego poznania zawartości makroskładników zalecam porównać je z etykietą poszczególnych składników.