Kto powiedział że polędwiczki wieprzowe nie nadają się na redukcje? Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym to ciekawa propozycja na obiad. Odpowiednio przyrządzone, dostarczają nam odpowiedniej ilości białka oraz tłuszczów zwierzęcych, które także potrzebujemy!
W jednej porcji dostajemy ogrom białka w zaledwie 600 kcal, a przy tym potrawa jest pyszna i sycąca. Nic tylko się zajadać! Myślę, że nawet na diecie redukcyjnej warto czasem dodać polędwiczki wieprzowe, aby urozmaicić trochę źródła białka zwierzęcego.


Składniki:
- Polędwiczki wieprzowe – 250 gram
- 1 średni ziemniak (około 150 gram)
- Brokuł – 100 gram
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Suszone grzyby – 10 gram – polecam Borowik suszony
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- Mąka – 1 łyżka
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- Przyprawy (sól, pieprz, tymianek, kurkuma)
- Natka pietruszki
Przygotowanie:
- Zaczynamy od polędwiczek, najpierw je myjemy, później osuszamy ręcznikiem papierowym. Później kroimy w cienkie plasterki.
- Suszone grzyby zalewamy w miseczce wrzącą wodą.
- Do szklanki wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy sól, pieprz, łyżeczkę tymianku, łyżeczkę kurkumy oraz łyżeczkę sosu sojowego. Całość mieszamy i dodajemy do mięsa.
- Dokładnie mieszamy nasze polędwiczki z przyprawami.
- Na patelnię dajemy kilka kropel oliwy z oliwek i przecieramy ręcznikiem papierowym.
- Jak patelnia jest rozgrzana dodajemy mięso i podsmażamy na małym ogniu.
- Ziemniak obieramy i gotujemy normalnie w osolonej wodzie.
- Brokuł zalewamy w miseczce wrzątkiem na 2 minuty i od razu odcedzamy.
- Obieramy cebulę oraz ząbek czosnku, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa.
- Suszone grzyby wraz z wodą dodajemy także do mięsa i dusimy na małym ogniu przez kilka minut.
- Pół szklanki wody mieszamy z łyżką mąki, dodajemy do mięsa i mieszamy.
- Sos po chwili powinien być gęsty. Doprawiamy do smaku jeśli trzeba.
- Jeśli ziemniak jest gotowy można nakładać na talerz, ziemniak, polędwiczki z sosem oraz brokuł.
- Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym gotowe!
Makroskładniki na porcje:
- Energia – 602 kcal
- Białko – 78,2 gram
- Węglowodany – 35,3 gram
- Tłuszcze – 15,3 gram
Wartość poszczególnych makroskładników może się różnić, w zależności z jakich dokładnie produktów korzystamy. W celu dokładnego poznania zawartości makroskładników zalecam porównać je z etykietą poszczególnych składników.