
Cynamon, jest jedną z najpopularniejszych przypraw na świecie, a jego historia sięga aż starożytności. Stosowany już był np. w starożytnym Egipcie jako perfum podczas procesu balsamowania. Możemy także przeczytać o nim w biblii, gdzie najczęściej opisywany jest jako afrodyzjak lub perfum. Wykorzystywano go także jako olejek eteryczny, który powstawał z kory, liści lub gałązek rośliny. W tamtych czasach cynamon oraz jego właściwości były tak cenne i rzadkie, że służył często jako prezent dla królów. Oprócz tego cynamon jest stosowany także w medycynie (ze względu na swoje prozdrowotne właściwości), między innymi „Ajurwedyjskiej” (rozwiniętej w starożytności, system medycyny indyjskiej) do leczenia problemów z narządami układu oddechowego oraz trawiennego.
A jeśli mowa o medycynie to właściwości cynamonu są także wykorzystywane do leczenia cukrzycy typu drugiego. Pani doktor Lauri Wright, rzeczniczka Akademii Żywienia i Dietetyki powiedziała nawet niegdyś „Medycyna zaczęła się od ziół i roślin”. I chyba coś w tym jest bo cynamon jest tylko jedną z wielu przypraw wykorzystywaną szerzej w medycynie. Prowadzone jest wiele badań naukowych o jej właściwościach i sposobie oddziaływania na ludzki organizm.

Oprócz medycyny jest także szeroko stosowany w kuchni na całym świecie, np. do posypywania „latte” czy też naszej ulubionej szarlotki, a także do indyjskiego curry czy marokańskiego tadżin. Przyprawę tę można znaleźć więc niemal w każdej kuchni na świecie.
Rodzaje cynamonu
Może najpierw od początku. Pomówmy czymże jest ten „cudowny” cynamon oraz jakie mamy jego odmiany. Istnieją bowiem dwie podstawowe odmiany cynamonu.
Pierwsza z nich cynamon cejloński, zwany też verum (nazwa pochodzi od drzewa Cinnamomum verum. Uprawiany jest głównie na Sri Lance, ale jego uprawy można spotkać także w Brazylii oraz na Karaibach. Szerzej o nim pisaliśmy w tym artykule. Drugi z nich to odmiana cassia uprawiana głównie w Chinach, Indonezji, a także w Wietnamie i Birmie.
Produkcja cynamonu
Cynamon powstaje z wewnętrznej kory drzew cynamonowych, zwanych też „cynamonowcami”. Gdy drzewo ma około dwóch lat, ścina się je do wielkości pnia i przykrywa ziemią. Technika ta sprawia że roślina zaczyna rosnąć jak krzew a kolejne pędy wyrastają z boków w następnym roku. Właśnie te pędy używane są do produkcji cynamonu. Po pocięciu pędy są usuwane z kory, a skórki są suszone na słońcu. Podczas suszenia kora zwija się w pióra, które są już gotowe do eksportu. Cynamon cejloński sprzedawany jest zwykle w formie piór. Jest cienki, ma rozdrobnioną teksturę dzięki czemu można go łatwo zmielić za pomocą młynka do kawy. Natomiast cynamon „cassia”, to jest ten który mamy w supermarketach. Jest on sprzedawany w formie rozdrobnionego już proszku.
Zanim omówimy różnice między powyższymi odmianami, zobaczmy tak na prawdę jakie substancje mamy w cynamonie które sprawiają że jest on tak wyjątkowy. W olejkach eterycznych cynamonu możemy znaleźć 3 główne substancje: alkohol cynamonowy, aldehyd cynamonowy oraz octan cynamylu. Alkohol cynamonowy jest stosowany zazwyczaj w perfumach oraz innych produktach kosmetycznych. Natomiast octan cynamylu znalazł zastosowanie w kosmetykach do włosów jak np. odżywki czy szampony. Wszystkie trzy substancje mają silne działanie przeciwgrzybiczne oraz antybakteryjne.
Cynamon cejloński vs cynamon cassia
Zacznijmy może od tego że cynamon cejloński nie jest tak łatwo dostępny jak cynamon cassia. Niemal 90% cynamonu na rynku to cynamon cassia. Więc żeby dostać cynamon cejloński zazwyczaj musimy udać się do sklepu ze zdrową żywnością albo specjalistycznego np. z ziołami. Taki cynamon cejloński możecie znaleźć tutaj.
Oprócz dostępności kolejną rzeczą która ich różni to smak i zapach. Cynamon cejloński charakteryzuje się jasnobrązową barwą oraz słodkim smakiem. Ponadto laski cynamonu cejlońskiego są nieco cieńsze oraz miększe przez co łatwiej je zmielić. Natomiast cassia jest nieco bardziej ciemna i twardsza, a w smaku bardziej gorzkawa.

Różnice tutaj się niestety nie kończą. Bardziej istotną kwestią niż smak czy kolor jest wpływ tych dwóch odmian na nasz organizm. Najbardziej decydującym czynnikiem jest zawartość kumaryny. Otóż okazuje się że w odmianie cassia zawartość kumaryny jest czasami nawet 1000 razy większa niż w odmianie cejlońskiej. Według NCBI (National Centrum Biotechnology Information) kumaryna jest substancją aromatyzującą i może być toksyczna. Z kolei według badań BfR (German Federal Institute for Risk Assessment), codzienne i długotrwałe spożywanie kumaryny, może powodować problemy zdrowotne np. uszkodzenia wątroby. Według badań tego samego instytutu, dopuszczalne dziennie spożycie to 0,1 mg kumaryny na każdy kilogram masy ciała. W tej ilości można stosować kumarynę przez całe życie bez żadnych skutków ubocznych. Jeśli więc chodzi o dzienne spożycie cynamonu nie powinno ono przekroczyć od 0,1 grama (dla małego dziecka) do 0,5 grama (dla dorosłego człowieka). Oczywiście zakładamy tutaj że chodzi o codzienne stosowanie.
Zawartość kumaryny w cynamonie cassia
Cynamon cassia w jednym kilogramie zawiera od 2,1 do 4,4 gramy kumaryny. Oznacza to że jedna łyżeczka zawiera od 5,8 do 12,1 mg. Jak można przeczytać na stronie NCBI, (link do artykułu), ze względu na bardzo wysoką zawartość kumaryny w cynamonie cassia, stosowanie jej jako środek leczniczy mija się z celem. Stosowanie cynamonu cassia w codziennej diecie bardziej szkodzi niż pomaga. Nieco inaczej sprawa wygląda jeśli chodzi o cynamon cejloński który prawie w ogóle nie zawiera kumaryny.
Ciekawostką jest że według prawa unijnego zawartość kumaryny w produktach spożywczych nie może przekroczyć 2 mg na kg produktu. Z tym że ten zapis nie dotyczy cynamonu, który takiej regulacji nie posiada.
Cynamon – właściwości lecznicze
Chcąc oczywiście zmaksymalizować korzystne właściwości cynamonu cejlońskiego upewnijmy się że jest on ekologiczny. Ponadto upewnijmy się też co do źródła pochodzenia, ponieważ często można spotkać się z podrabianiem cynamonu cejlońskiego.
Według badań in-vitro oraz in-vivo przeprowadzonych na zwierzętach oraz na ludziach w różnych częściach świata można zauważyć wiele pozytywnych skutków zdrowotnych. Cynamon ma bowiem między innymi właściwości przeciwzapalne, działa przeciwdrobnoustrojowo, zmniejsza dolegliwości układu sercowo – naczyniowego. Jest odpowiedzialny także za zwiększenie funkcji poznawczych oraz zmniejszenie ryzyka raka okrężnicy.
Kolejnym bardzo istotnym, korzystnym działaniem cynamonu jest obniżenie poziomu cholesterolu LDL, trójglicerydów, oraz poziomu cukru we krwi. Pod tym linkiem możemy przeczytać o badaniu wykonanym przez NCBI. W badaniu wzięło udział 60 osób z cukrzycą typu drugiego. Podzielono ich na 6 grup, część z nich przyjmowała cynamon w różnych dawkach a część placebo. Wyniki były dosyć obiecujące, u osób w grupach które przyjmowały cynamon zauważono obniżenie się poziomu glukozy we krwi na czczo (18-29%), trójglicerydów (o około 23-30%), cholesterolu LDL (o około 7-27%), oraz cholesterol całkowity (o około 12-26%). W grupie placebo nie zauważono żadnych istotnych zmian.
Podobnych badań było dużo więcej i każde potwierdzało skuteczność stosowania cynamonu w diecie u osób chorych na cukrzyce typu drugiego. Dodatkowo u osób cierpiących na insulinooporność można zauważyć poprawę wrażliwości insulinowej. W temacie insulinooporności także były prowadzone badania, link do artykułu z wynikami badań instytutu NCBI można znaleźć tutaj. Zalecana dawka to około 1 gram (pół łyżeczki) cynamonu dziennie.
Czy cynamon ma wpływ na nasz mózg?
Myślę że jednym z następnych korzyści wynikających z włączenia cynamonu cejlońskiego do swojej codziennej diety jest jego wpływ na nasze szare komórki czyli na komórki neuronowe! Ma to szczególne znaczenie dla osób cierpiących na choroby neurodegeneracyjne take jak Alzheimer czy Parkinson. Ekstrakt cynamonowy zawiera dwa bardzo ważne składniki: są to aldehyd cynamonowy oraz epikatechina. Te dwa związki zapobiegają gromadzeniu się tak zwanego białka TAU w mózgu co jest jedną z charakterystycznych cech dla choroby Alzheimera.
W artykule pod tym linkiem z kolei możemy przeczytać o badaniu naukowców z Wheeling Jesuit University. Podczas tego badania uczestnicy wykonywali zadania poznawcze w programie komputerowym w pięciu różnych warunkach. Wyniki badań potwierdziły że cynamon najmocniej oddziałuje na zdolności poznawcze w mózgu.
Przykłady zaprezentowane powyżej to jedynie część prozdrowotnych właściwości jakie oferuje nam cynamon, a właściwie jego stosowanie. Jego działanie było już wielokrotnie potwierdzane naukowo przez różne, niezależne instytuty.
Czy cynamon odchudza?

Pewnie słysząc o tych wszystkich cudownych właściwościach prozdrowotnych zadajecie sobie pytanie czy cynamon także może nam pomóc w odchudzaniu? Otóż moja odpowiedz brzmi: i tak, i nie. No cóż, mając na myśli odchudzanie czyli utratę wagi powinniśmy pamiętać o tym co tak na prawdę powoduje że gubimy zbędne kilogramy, czyli deficyt kaloryczny. Nie ma innej drogi do pozbycia się zbędnych kilogramów jak dieta. Ale to nie znaczy że nie możemy sobie pomagać w dodatkowy sposób. Nie będę się tutaj skupiał na naszej diecie a na tym czy cynamon może nam w czymś pomóc. Jak można przeczytać powyżej, cynamon oraz jego właściwości bardzo pozytywnie wpływa na poziom glukozy we krwi a także na wrażliwość insulinową. Jest to o tyle istotne że osoby cierpiące na cukrzycę typu drugiego zazwyczaj mają problem z nadwagą. W ich przypadku cynamon może bardzo pozytywnie wpłynąć na proces kontrolowania wagi.
Dodatkowo cynamon obniżając poziom cukru we krwi, pozwala nam kontrolować apetyt, dzięki czemu potrafimy się bardziej kontrolować i nie podjadać między posiłkami. Poprawia się transport glukozy do komórek, dzięki czemu więcej energii z jedzenia jest wykorzystywana i mniej odkłada się w tłuszcz. Kolejną jego zaletą w kontekście spalania tkanki tłuszczowej jest jego pomoc w trawieniu naszych posiłków. Cynamon działa na enzymy, które pomagają spowolnić trawienie węglowodanów. W konsekwencji dłużej będziemy odczuwać sytość i bardziej efektywnie wchłaniamy wartości odżywcze.
Kolejnym ciekawym sposobem na kontrolowanie wagi za pomocą suplementacji cynamonem jest picie herbat cynamonowych. Sposób przygotowania takiego naparu jet bardzo prosty. Do przegotowanej wody wsypujemy łyżeczkę cynamonu i mieszamy, wypijamy zanim wystygnie. Herbata cynamonowa w pustym żołądku wypłukuje wolne rodniki oraz zmniejsza stany zapalne. Dodatkowo aktywuje funkcje wątroby, nerek, płuc oraz serca.
Odchudzanie a badania naukowe?
A co na temat spalania tkanki tłuszczowej mówią nam badania naukowe? No cóż udało mi się znaleźć badanie z 2017 roku w którym udowodniono że aldehyd cynamonowy zawarty w ekstrakcie może aktywować termogenezę. Podczas tego procesu wzrasta temperatura twojego ciała co w konsekwencji może stymulować podkręcenie naszego metabolizmu.
Podsumowując, czy cynamon spala tłuszcz? Jeśli trzymamy się ujemnego bilansu kalorycznego, stosowanie suplementacji cynamonem może korzystnie wpłynąć na proces spalania tkanki tłuszczowej. Kluczowe tutaj jest jednak podejście z chłodną głową ponieważ działanie cynamonu nie będzie tutaj spektakularnie widoczne bez odpowiedniej diety.
Cynamon z miodem
Cynamon i miód, magiczne połączenie? Oba produkty, które większość z nas posiada w kuchni, istnieje wiele przesłanek które mówią nam że łącząc te dwa składniki dostaniemy lekarstwo na niemal każdą chorobę. Sprawdźmy ile w tym prawdy oraz co na ten temat mówią nam badania naukowe.

O zaletach cynamonu oraz jego wpływie na nasz organizm możemy przeczytać wyżej. Zobaczmy więc najpierw co takiego zawiera w sobie miód oraz jak on wpływa na nasz organizm. Na początek może przypomnę iż nie każdy miód jest tak samo zdrowy jak reszta. Korzyści prozdrowotne płynące z miodu wynikają z jego związków aktywnych. Owe związki aktywne najbardziej skoncentrowane są w miodzie niefiltrowanym o wysokiej jakości. Jakie są więc korzyści zdrowotne ze stosowania miodu? Pierwszy to skuteczne tłumienie kaszlu, szczególnie tego suchego. Udowodniono naukowo że działa lepiej niż dekstrometorfan, aktywny składnik większości syropów na kaszel. Miód stosowany na skórze jest także skutecznym lekarstwem na rany i oparzenia.
Ponadto miód wykazuje szereg właściwości podobnych do tych, które znamy od cynamonu. Obniża poziom trójglicerydów, cholesterolu LDL oraz może podwyższać poziom tego”dobrego” cholesterolu HDL. Ponadto miód zawiera przeciwutleniacze (polifenole), które poprawiają przepływ krwi do serca i zapobiegają powstawaniu zakrzepowi krwi. Zmniejszając przy tym ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu.
Co nam daje stosowanie cynamonu oraz miodu razem?
Zarówno cynamon jak i miód mają dobrze udokumentowane naukowo właściwości lecznicze. Sprawdźmy więc więc czy stosowanie miodu oraz cynamonu razem daje nam dodatkowe korzyści.
Zarówno miód jak i cynamon mają świetne właściwości przeciwgrzybiczne oraz antybakteryjne co świetnie się sprawdza w przypadku gojenia się ran oraz oparzeń skóry. Mają także udokumentowane właściwości lecznicze, które mogą być użyteczne w leczeniu infekcji skóry gdy mieszanina jest nakładana na skórę. Mieszanka może również leczyć cukrzycowe owrzodzenie skóry, które jest bardzo poważnym powikłaniem cukrzycy. Owrzodzenia te są bardzo narażone na zakażenia bakteriami odpornymi na antybiotyki. Badania udowadniają że olej cynamonowy pomaga chronić przed bakteriami odpornymi na antybiotyki.
Mimo że łączenie tych dwóch substancji ma sens nie ma jakichkolwiek badań potwierdzających że ich połączenie tworzy jakąś super substancje. Istnieje np twierdzenie że miód w połączeniu z cynamonem zwalczają infekcje bakteryjne w jelitach. Nie zostało to jednak poparte badaniami naukowymi. Mimo wszystko stosowanie niefiltrowanego miodu wraz z cynamonem cejlońskim może mieć pozytywny wpływ na nasz organizm. Natomiast wynika to jedynie z ich prozdrowotnych właściwości, a nie z połączenia ich w jedną mieszankę.
Cynamon na włosy?
Zajmijmy się teraz nieco przyjemniejszą stroną cynamonu czyli jego zastosowanie w kosmetykach do porostu i rozjaśniania włosów. Jak tylko możemy sięgnąć pamięcią wstecz od wieków szukano cudownych środków na porost włosów. Nie dziwi więc fakt że skoro cynamon ma tyle leczniczych właściwości wiele osób swoją uwagę zwróciło właśnie na niego.
Przyjrzyjmy się jakie skutki może wywołać stosowanie cynamonu na skórę głowy oraz włosy. Czy faktycznie może nam pomóc w walce z wypadaniem włosów oraz łysieniem? Po raz kolejny mogę odpowiedzieć – i tak i nie. W internecie można się natknąć na wiele przepisów, jak stworzyć w domowych warunkach mieszankę która za stymuluję porost naszych włosów. Najczęściej można natrafić na przepis mówiący o zmieszaniu cynamonu z miodem oraz dodatkiem oliwy z oliwek. Ja osobiście nie stosowałem tego przepisu na sobie, choć sam jestem łysy :). Natomiast przeszukując internet w poszukiwania odpowiedzi. Mogę poniekąd odpowiedzieć czy to będzie działać czy nie.
Sprawa tutaj ma się podobnie jak z odchudzaniem, cynamon sam w sobie nie jest cudownym specyfikiem na porost włosów. Może nam pomóc gdy wystarczająco dbamy o siebie, o nasz organizm oraz nasze włosy. Jeśli nasza skóra głowy jest w dobrej kondycji, nie brakuje nam witamin, dobrze się odżywiamy to cynamon może być tutaj dobrym uzupełnieniem od strony kosmetycznej. Cynamon ma silne działanie przeciwzapalne oraz poprawia krążenie krwi. Stosowany na włosy pomaga usuwać zanieczyszczenia z włosów i skóry głowy. Może okazać się także pomocny w leczeniu zakażeń skóry głowy ze względu na swoje właściwości. Oczywiście zanim zdecydujemy się na stosowanie tego typu mieszanek na skórze głowy zróbmy test na skórze czy nie zajdzie niepożądana reakcja.
Miejmy także na uwadze że u niektórych osób mieszanka ta nie pomoże jeśli chodzi o porost włosów. W pierwszej kolejności powinniśmy zasięgnąć porady specjalisty zanim zaczniemy eksperymentować w domu, gdyż wiele przypadków wypadania włosów ma podłoże hormonalne.
Rozjaśnianie włosów
Cynamon oraz jego cenne właściwości, znajduje także zastosowanie jako naturalna alternatywa do rozjaśniania włosów. Taką mieszankę tworzy się z cynamonu oraz odpowiedniej odżywki do włosów. Tutaj warto zwrócić uwagę żeby być ostrożnym, mieszanina z cynamonem może być nieodpowiednia dla osób z wrażliwą skórą głowy. Może także powodować mrowienie skóry głowy.
Cynamon na twarz
Sprawa ma się podobnie jeśli chodzi o stosowanie, cynamon jako dodatek do maseczki na skórę twarzy. Przypomnę tylko że ze względu na silne działanie przeciwdrobnoustrojowe cynamonu jest polecany jako dodawanie do maseczek na twarz. Wielu dermatologów ostrzega że zawarty w cynamonie aldehyd cynamonowy jest silnie drażniący dla skóry. A jeśli zauważymy jakieś pozytywne reakcje takiej maseczki wynikać ona może z zawartego w mieszance miodu a nie z cudownego działania cynamonu. Na rynku mamy dość przebadanych produktów stworzonych przez dermatologów do pielęgnacji skóry. Stosowanie tego typu mieszanek nie jest najlepszym rozwiązaniem, takie jest moje zdanie.
Podsumowanie
Cóż, podsumowując cynamon znany ludzkości od wieków ma szereg zastosowań w medycynie, kosmetologii a także przede wszystkim w kuchni ze względu na swoje właściwości. Jego wszechstronność sprawia że ciągle znajdujemy dla niego przeróżne zastosowania. Nie dziwi zatem fakt że w starożytnym Rzymie, cynamon był kilkanaście raz droższy od srebra. Przypomnę tylko że wszelkie lecznicze właściwości cynamonu dotyczą odmiany cejlon, przez wielu określanej jako tej prawdziwej. Jest ona trudno dostępna ale ze względu na jej lecznicze właściwości, w codziennej diecie warto chyba się w nią zaopatrzyć. Dotyczy to szczególnie osób chorych na cukrzycę typu drugiego oraz choroby neurodegeneracyjne. Odradzam za to stosowanie cynamonu bezpośrednio na skórę ze względu na zawartość aldehydu cynamonowego, który działa drażniąco na skórę głowy.
Z ciekawostek warto dodać że cynamon skutecznie zabija larwy komara. Może być także świetnym sposobem na odstraszenie dorosłych komarów. Fakt ten jednak nie był dość dobrze przebadany.