Sałatka z tofu to kolejna ciekawa propozycja na kolację dla osób na redukcji. Jedna porcja to niecałe 400 kalorii, a objętościowo wychodzi niemalże cały talerz jedzenia! Jest to świetna propozycja dla osób, które nie jedzą mięsa lub chcą ograniczyć jego spożywanie. Natomiast same sałatki na redukcji świetnie się sprawdzają, gdyż są bardzo objętościowe a zawierają bardzo małą ilość kalorii. Po więcej sprawdzonych przepisów zapraszam do e-booka z przepisami.
Tofu może być dobrym zamiennikiem dla mięsa raz na jakiś czas, gdyż ma bardzo dobre makroskładniki. Dla tych co się trochę boją smaku tofu powiem, że jest prawie… bez smaku! To od tego jak je przyprawimy zależy końcowy smak.


Składniki na jedną porcję:
Przygotowanie:
- Przygotowanie zaczniemy od tofu. Kroimy je w 1 centymetrowe kostki i wrzucamy do miski. Do szklanki dajemy łyżeczkę oliwy z oliwek, pół łyżeczki soli, pieprzu oraz łyżeczkę kurkumy, oregano oraz ziół prowansalskich. Przyprawy mieszamy i dodajemy do tofu. Całość mieszamy aby całe tofu było obtoczone w przyprawach.
- Pieczarki myjemy, kroimy w talarki oraz dodajemy do miski z tofu.
- Przerzucamy tofu z pieczarkami na patelnię i smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez 7-8 minut, aż pieczarki będą miękkie.
- W tym czasie przygotujemy resztę składników.
- Brokuł zalewamy wrzątkiem na 2 minuty. Po odcedzeniu i ostygnięciu kroimy na kawałki i dajemy na talerz.
- Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, sałatę myjemy i kroimy w paski. Całość także możemy już ułożyć na talerzu.
- Kiedy tofu z pieczarkami są gotowe możemy także wyłożyć wszystko na talerz. Na końcu płuczemy kiełki pod wodą i posypujemy nimi całą potrawę. Całość polewamy jeszcze sokiem z cytryny, ewentualnie doprawiamy. Gotowe!
Makroskładniki na porcję:
- Energia – 382 kcal
- Białko – 36,5 gram
- Węglowodany – 16,7 gram
- Tłuszcze – 19,9 gram
Wartość poszczególnych makroskładników może się różnić, w zależności z jakich dokładnie produktów korzystamy. W celu dokładnego poznania zawartości makroskładników zalecam porównać je z etykietą na opakowaniu.