Omlet z boczkiem i twarogiem to trochę zaskakujące połączenie ale zapewniam że według tego przepisu przyrządzone wyjdzie idealnie. To właśnie tworzenie zaskakujących połączeń jest tym co lubię najbardziej. W tym omlecie znajdziecie dobrą porcję białka oraz tłuszczy. Dobra propozycja na śniadanie białkowo tłuszczowe. Bardzo dobrze smakuje na ciepło, a także na zimno, dzięki czemu możemy taki omlet zabrać do pracy lub na uczelnię.
Omlety są po prostu przepyszne a przy tym jedna porcja ma zaledwie 400 kcal co czyni ją świetną propozycją na śniadanie na redukcji. Przygotowanie jest bardzo szybkie i niezbyt skomplikowane. Zapraszam!
Składniki na jedną porcję:
- 3 jajka
- 30 gram boczku wędzonego
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 1/2 cebuli czerwonej
- 60 gram chudego twarogu
Przygotowanie:
- Przygotowanie zaczynamy od pokrojenia boczki w plasterki, a cebulę w piórka. Na patelnię dajemy łyżeczkę masła klarowanego i podsmażamy boczek z cebulą.
- W tym czasie do miski rozbijamy jajka i dodajemy twaróg. Twaróg najpierw rozdrabniamy widelcem a później możemy blenderem zmiksować na gładką masę (polecam).
- Gdy boczek z cebulką jest już lekko podsmażony dodajemy go do miski z jajkiem i twarogiem. Całość mieszamy.
- Gotową masę możemy użyć już do robienia omletów
- Omlet smażymy około 3 minuty na jednej stronie i około minutę na drugiej.
- Ja używam patelni o średnicy 16 cm (wychodzą wtedy 2 omlety). Pomocne przy obracaniu omletów może być użycie płaskiego talerza.
- Omlet z boczkiem i twarogiem gotowy!
Makroskładniki na porcję:
- Energia – 398 kcal
- Białko – 34,5 gram
- Węglowodany – 5,7 gram
- Tłuszcze – 26,5 gram
Wartość poszczególnych makroskładników może się różnić, w zależności z jakich dokładnie produktów korzystamy. W celu dokładnego poznania zawartości makroskładników zalecam porównać je z etykietą na opakowaniu.