Sałatka z tuńczyka to bardzo ciekawa propozycja na kolację. Potrawa bardzo łatwa w przyrządzeniu, a do tego w jednej porcji jest zaledwie 400 kalorii. Bardzo fajnie sprawdza się jako drugie śniadanie do pracy lub na uczelnię. Jeśli podoba Wam się przepis zachęcam do podzielenia się tym w komentarzu poniżej! Pod tym linkiem znajdziecie więcej przepisów na różnego rodzaju potrawy.
Sałatka z tuńczyka z pewnością może być także świetną alternatywą jeśli jesteśmy znudzeni jedzeniem tego samego. Jeśli więc lubicie tuńczyka, na pewno ta sałatka będzie wam smakować. Przygotowując ten przepis zauważyłem że dodawanie ryżu do sałatek nie tylko poprawia ich smak ale także sprawia że są one bardziej sycące. Polecam także zamiast ryżu dodawać różnego rodzaju kasze lub makarony.


Przygotowanie:
- Przygotowanie zaczynamy od ryżu. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Polecam dodać do gotującej wody łyżeczkę kurkumy. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Jajka gotujemy na twardo.
- W między czasie, kroimy cebulę w piórka oraz paprykę w paski.
- Ugotowany ryż dajemy do miski, dodajemy tuńczyka z puszki, pokrojoną cebulę, paprykę oraz kukurydzę konserwową. Doprawiamy 1 łyżką bazylii suszonej, odrobiną soli oraz pieprzu. Całość mieszamy.
- Całość dzielimy na dwie porcje. Na koniec do każdej porcji dodajemy ugotowane jajko przekrojone na 4 części.
- Gotowe!
Makroskładniki na porcje:
- Energia – 394 kcal
- Białko – 28,8 gram
- Węglowodany – 54,5 gram
- Tłuszcze – 7 gram
Wartość poszczególnych makroskładników może się różnić, w zależności z jakich dokładnie produktów korzystamy. W celu dokładnego poznania zawartości makroskładników zalecam porównać je z etykietą na opakowaniu.