Carpaccio z wędzonego łososia, to ciekawy pomysł na pyszną kolację, który można bardzo szybko przygotować. Ogromną zaletą tej potrawy jest to, że przygotowanie nie wymaga obróbki termicznej, całość przygotowujemy na surowo i tak też spożywamy. Jest ogromne ułatwienie gdy akurat nie mamy czasu na gotowanie, lub nie mamy możliwości czegoś ugotować. Przygotowanie takiego carpaccio zajmuje zaledwie 15 minut, a smakuje przy tym jak w restauracji. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu, tym którzy jeszcze nie próbowali takiego połączenia.
W posiłku mamy solidną porcję, bogatych kwasów tłuszczowych oraz dobrej jakości białko. A najważniejsze, na jedną porcję przypada zaledwie 345 kcal!
Przygotowany przepis jest na jedną porcję.
Składniki:
- 75 gram wędzonego łososia
- 15 gram oliwek (wedle upodobań mogą być różne rodzaje)
- Ser Mozzarella – 50 gram
- Nasiona słonecznika – 1 łyżeczka (5 gram)
- Pestki dyni – 1 łyżeczka (5 gram)
- Świeżo wyciśnięty sok z cytryny – 1 łyżka
- Przyprawy: sól, pieprz, tymianek
Przygotowanie:
- Plastry wędzonego łososia układamy na talerzu. Doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem.
- Ser Mozzarella kroimy w plastry, oliwki na połówki i można dodawać do łososia.
- Posypujemy całość ziarnami słonecznika oraz pestkami dyni.
- Na końcu polewamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
- Carpaccio z wędzonego łososia gotowe!
Zachęcam także do wypróbowania innych przepisów na pyszną kolację. Więcej przepisów można znaleźć pod tym linkiem.
Makroskładniki na porcję:
- Energia – 345 kcal
- Białko – 28.9 gram
- Węglowodany – 4.1 gram
- Tłuszcze – 23.8 gram
Wartość poszczególnych makroskładników może się różnić, w zależności z jakich dokładnie produktów korzystamy. W celu dokładnego poznania zawartości makroskładników zalecam porównać je z etykietą poszczególnych składników.