Prawidłowo skomponowana dieta powinna mieścić w sobie odpowiednie składniki pokarmowe niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu oraz utrzymania zdrowia i dobrej kondycji fizycznej. Mając na uwadze jak niewiele produktów pełnowartościowych mamy do wyboru czy warto dodać ziarna i nasiona do naszej diety? Jak się okazuje nasiona oraz ziarna włączone do diety mogą dostarczyć cennych składników, urozmaicą posiłki i korzystnie wpłyną na organizm.
Układając i planując, jadłospis warto, uwzględnić w nim nasiona i ziarna. Odżywcze, bogate w witaminy i składniki mineralne nasiona pokryją naszą dzienne zapotrzebowanie i dostarczą energii do działania. Ziarna dostarczają naturalnych łatwo przyswajalnych witamin i minerałów. Zdrowe cenne dla organizmu tłuszcze zawarte w nasionach wspomogą układ odpornościowy. Błonnik w nasionach pomaga utrzymać optymalną masę ciała i wpływa na poprawne działanie układu pokarmowego.

Cenne składniki w ziarnach, nasionach i pestkach
• Siemię lniane – zdrowe często stosowane w problemach żołądkowych nasiona mają w swoim składzie kwasy tłuszczowe omega -3, antyutleniacze oraz błonnik. Kwasy omega -3 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, wzmacniają system odpornościowy oraz poprawiają pamięć i koncentrację. Błonnik normuję problemy związane z zaparciami i wspomaga pracę układu pokarmowego. Antyutleniacze zawarte w nasionach lnu osłabiają działanie wolnych rodników i korzystnie wpływają na system immunologiczny. Szerzej o siemieniu lnianym przeczytacie pod tym linkiem.
• Słonecznik – pestki słonecznika cieszą się dużą popularnością i są najczęściej spożywane. W pestkach znajdują się minerały (żelazo, cynk) i kwas foliowy. Pestki są też źródłem błonnika i witaminy E. Antyutleniacze zawarte w witaminie powstrzymują rozwój wolnych rodników i spowalniają procesy starzenia organizmu.
• Pestki dyni – to wartościowe i łatwo przyswajalne źródło białka i składników mineralnych – cynk, wapń, żelazo magnez i potas. W pestkach znajdują się cenne substancje roślinne, mają one korzystny wpływ na organizm i obniżają poziom cholesterolu. Fitosterole korzystnie działają na organizm i zapobiegają chorobom m. in. chorobom serca.
• Chia – nasiona chia zawierają składniki mineralne: magnez, wapń i żelazo – pierwiastki te zapewniają energię i korzystnie wpływają na serce. Dostarczają organizmowi węglowodany i kwasy tłuszczowe omega-3. Chia mieszczą też w swoim składzie błonnik oraz przeciwutleniacze, które korzystnie wpływają na organizm – wyłapują wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia. Nasiona polecane są osobom stosującym dietę odchudzającą. Szerzej o nasionach Chia przeczytacie pod tym linkiem.

• Sezam – maleńkie nasionka są wysokokaloryczne, zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, witaminy z grupy B, oraz składniki mineralne: magnez, fosfor, cynk, miedź, selen, potas i mangan. Polecane osobom na diecie odchudzającej mają właściwości antyoksydacyjne i antynowotworowe. Nasiona sezamu mają, szerokie zastosowanie lecznicze i prozdrowotne włączone do codziennej diety urozmaicą posiłki i dostarczą cennych składników.
Ziarna i nasiona w diecie – jak je spożywać
Nasiona mogą tworzyć zdrowy dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek lub surówek – dodane na surowo lub lekko uprażone na patelni wzbogacą smak sałatki i dostarczą witamin. Zdrowe urozmaicone śniadania z dodatkiem pestek i nasion dodadzą energii i pomogą aktywnie zacząć dzień. Mieszanka płatów śniadaniowych lub muesli z dodatkiem ziaren to zdrowy i sycący posiłek.
Nasiona mogą stanowić dodatek do kanapek, zapiekanek lub tostów – posypane nimi kanapki zyskują nowy smak i większą wartość odżywczą. Ziarna dodawane do różnego rodzaju wypieków np. do chleba, bułek wzbogacają smak i podnoszą walory odżywcze pieczywa. Nasiona i ziarna często używane są do przyrządzania orientalnych potraw – dosypane do panierki lub bezpośrednio do potrawy podkreślą jej smak.
Ziarna i nasiona to naturalne skarby natury. Cenne składniki zawarte w nasionach spowalniają procesy starzenia organizmu, wzmacniają odporność i siły witalne. Włączone do codziennej diety pomogą zachować zdrowie i siły witalne przez długi czas.