Krewetki w sosie kokosowym to propozycja na niskokaloryczny obiad, idealny dla kogoś kto chcąc schudnąć chciałby zjeść coś wyjątkowego. Ten obiad można także przyrządzić, gdy chcemy po prostu przyrządzić smaczny obiad, a jednocześnie w miarę nisko kaloryczny.
Bardzo łatwy do przyrządzenia obiad, który smakuje po prostu fantastycznie 🙂 Przepis jest skomponowany na dwie porcje, także zapraszam do próbowania oraz dzielenia się swoją opinią w komentarzu!


Przygotowanie:
- Zaczynamy od przygotowania krewetek, trzeba je obrać ze skorupek.
- Cukinie kroimy w półksiężyce, cebulę w piórka, a paprykę w paski.
- Wstawiamy garnek z osoloną wodą na quinoe. Do smaku polecam dosypać łyżeczkę kurkumy. Gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
- Na dużą patelnię wlewamy kilka kropel oliwy z oliwek i przecieramy ręcznikiem papierowym po powierzchni, aby została nam tylko powłoka z oliwy na powierzchni.
- Wrzucamy na rozgrzaną patelnię krewetki wraz z cukinią i cebulą. Co jakiś czas mieszamy.
- Po około 5 minutach dodajemy pokrojoną paprykę.
- Do szklanki wlewamy mleko kokosowe, dodajemy łyżeczkę kardamonu, kurkumy, pół łyżeczki soli oraz łyżeczkę pieprzu. Całość mieszamy.
- Gdy krewetki są już dobrze obsmażone (można spróbować) dodajemy mleko kokosowe z wymieszanymi przyprawami. Całość mieszamy.
- Po około 5-10 minutach jeśli sos jest zbyt rzadki dosypujemy mąki ryżowej (lub innej) aby zagęścić sos. Łyżeczka powinna wystarczyć.
- Po kilku minutach krewetki oraz sos są gotowe, można doprawić do smaku, ale myślę że nie będzie trzeba.
- Quinoa także powinna być już gotowa więc można nakładać na talerz i polać sosem z krewetkami.
- Krewetki w sosie kokosowym gotowe!
Makroskładniki na porcję:
- Energia – 565 kcal
- Białko – 43.5 gram
- Węglowodany – 46 gram
- Tłuszcze – 22,8 gram
Zapraszam także do wypróbowania przepisu na krewetki z grzybami.
Wartość poszczególnych makroskładników może się różnić, w zależności z jakich dokładnie produktów korzystamy. W celu dokładnego poznania zawartości makroskładników zalecam porównać je z etykietą poszczególnych składników.