Nabiał jest niezwykle istotnym elementem naszego codziennego jadłospisu. Instytut Żywności i Żywienia umieszcza przetwory mleczne na czwartym poziomie piramidy żywieniowej. Dzięki dużej różnorodności takich produktów spożywczych, możemy wedle własnego uznania sięgać nie tylko po mleko, ale również jogurty, maślanki, czy sery różnego typu. Dużą popularnością cieszy się także kefir. Sprawdź dlaczego warto go pić!
Zatem, czy warto pić kefir?
Kefir warto włączyć do swojej diety gdyż jest źródłem witamin i składników odżywczych, usprawnia pracę jelit, wątroby oraz nerek, wzmacnia nasz układ odpornościowy, redukuje poziom złego cholesterolu oraz poprawia stan kości i zębów.
Jeśli nadal zastanawiasz się, czy warto pić kefir – raz na zawsze porzuć swoje wątpliwości w tej kwestii.

Wzbogacając swoje codzienne menu właśnie o ten produkt mleczny, dajesz sobie szansę na czerpanie z licznych korzyści z nim związanych. Gdy zaczniesz sięgać po kefir nieco częściej niż dotychczas, przekonasz się, że jego zastosowanie przybiera różną postać. Z jednej strony możesz spożywać go w takiej formie, w jakiej kupisz go w sklepie. Z drugiej strony, gdy gotowanie sprawia ci przyjemność – możesz wykorzystywać go jako składnik deserów, a nawet dań głównych. Kefir sprawdzi się jako zamiennik śmietany, czy też dodatek do naleśników, ciast oraz koktajli.
Kefir – co to takiego?
Kefir jest jednym z najstarszych napojów wytwarzanych z mleka. Wyróżnia się charakterystycznym smakiem oraz gęstą, kremową konsystencją. Powstaje w wyniku fermentacji dokonywanej przez mikroorganizmy określane mianem ziaren kefirowych. Początki tego produktu mlecznego sięgają czasów starożytnych. Właśnie wtedy kaukascy górale rozpoczęli jego produkcję wedle tradycyjnej receptury. W Europie pojawił się w XIX wieku, a obecnie jego główni producenci to Polska i Rosja. Najpopularniejszy jest kefir wytwarzany z mleka krowiego, nieco rzadziej można spotkać się również z wariatami przygotowywanymi z mleka owczego i koziego, a nawet mleka sojowego oraz kokosowego. Ten produkt nabiałowy wyróżnia się całą gamą właściwości odżywczych i zdrowotnych, dzięki czemu nie warto mieć żadnych zastrzeżeń dotyczących tego czy warto pić kefir.
Kefir i jego pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego!
Kefir to napój mleczny, który ma wyjątkowo dobroczynny wpływ na działanie układu pokarmowego, ponieważ jest źródłem żywych kultur bakterii. Przejawia się to chociażby w zagwarantowaniu odpowiedniej flory bakteryjnej i usprawnieniu procesu trawienia. Jego pozytywne działanie jest zauważalne także w zakresie wydzielania żółci i soków trawiennych oraz regulowaniu perystaltyki jelit. Kefir idealnie nadaje się także dla osób, które borykają się z częstymi wzdęciami, czy też mają problem z regularnymi wypróżnieniami. Dodatkowo chroni on nasz układ pokarmowy przed występowaniem chorób jelitowo-żołądkowych.

Czy można pić kefir na diecie?
Osoby, które pragną zgubić nadmierne kilogramy mogą korzystać obecnie z wielu różnorodnych diet, wśród których dużą popularnością cieszą się te bazujące na jednym produkcie spożywczym. Tego typu plany żywieniowe określa się mianem monodiet lub diet jednoskładnikowych. Przykładem może być tak zwana dieta kefirowa, która może mieć działanie nie tylko odchudzające, ale i oczyszczające. Ten produkt mleczny jest niskokaloryczny i lekkostrawny. Z dużą skutecznością wspiera proces przemiany materii oraz oczyszcza organizm z toksyn, co na diecie ma naprawdę duże znaczenie. Ponadto, kefir jest pożywny, a więc po jego spożyciu nie mamy już potrzeby sięgania po słodkie i słone przekąski, które są głównym wrogiem każdej odchudzającej się osoby.
Kefir – ważny element diety sportowców!
Zbilansowana dieta ma również istotne znaczenie dla sportowców oraz osób, które mimo, że nie są profesjonalistami doceniają wartość systematycznej aktywności fizycznej w codziennym życiu. Także w ich przypadku zalecane jest spożywanie kefiru. Praktyka pokazuje, że ten produkt mleczny pozwala szybciej poradzić sobie ze zmęczeniem i osłabieniem następującym po intensywnych ćwiczeniach. Dodatkowo może on skrócić czas, w trakcie którego nasz organizm regeneruje się po nieco większym wysiłku. Pojawiają się także stwierdzenia, że składniki zawarte w tej postaci nabiału przyczyniają się do zwiększenia naszej wytrzymałości, co w dłuższej perspektywie może być jedną ze składowych przyczyniających się do osiągnięcia upragnionego sportowego sukcesu w określonej dziedzinie.
Jakie są inne właściwości kefiru?
Wskazane powyżej pozytywne atrybuty charakteryzujące kefir to nie jedyne korzyści wynikające ze spożywania go. Ponadto, ten produkt mleczny ma chociażby działanie przeciwutleniające, antygrzybiczne i przeciwgrzybiczne. Ma także wiele innych cennych właściwości, wśród których wymienia się na przykład zdolność do:
- Wzmacniania układu odpornościowego
- Obniżania poziomu cholesterolu
- Regulowania poziomu glukozy
- Lepszej tolerancji laktozy
- Hamowania rozwoju komórek nowotworowych
- Obniżania ciśnienia krwi
- Zmniejszania ryzyka osteoporozy
- Leczenia stanów zapalnych
- Wzmacniania kości oraz zębów
- Łagodzenia objawów alergii
- Redukcji objawów biegunki
Czy kobiety w ciąży mogą pić kefir?
Nabiał jest również ważnym elementem diety kobiet spodziewających się dziecka. Panie w ciąży mogą bez przeszkód sięgać po kefir. Nie stanowi on dla nich żadnego zagrożenia, a wręcz przeciwnie jest im zalecany, ponieważ jest źródłem wapnia szczególnie potrzebnego w trakcie ciąży.
Jaka jest wartość odżywcza 100 ml kefiru?
- Energia – 60 kcal
- Białko – 3,2 g
- Węglowodany – 5,0 g
- Tłuszcz – 3,4 g
- Wapń – 0,11 g
- Magnez – 0,10 g
- Fosfor – 0,11 g
- Potas – 0,14 g
- Żelazo – 0,05 mg
- Witamina A – 0,05 mg
- Witamina C – 1 mg
- Witamina D – 0,07 mg
- Witamina E – 0,10 mg
- Witamina B1 – 0,03 mg
- Witamina B2 – 0,16 mg
- Witamina B6 – 0,04 mg
- Witamina B12 – 0,5 mg
Kefir nie tylko do picia – poznaj jego właściwości związane ze stosowaniem zewnętrznym!
W przeszłości kefir był uznawany za eliksir młodości. Nie powinno to dziwić, ponieważ ten produkt nabiałowy może mieć pozytywny wpływ nie tylko na nasze zdrowie wewnętrzne, ale również na wygląd zewnętrzy. Przede wszystkim jest to dostrzegalne w poprawie stanu skóry oraz włosów.
Bez dwóch zdań kefir jest sprzymierzeńcem kobiet, które dbają o swoją urodę. Maseczki z tego produktu mlecznego sprawdzają się bowiem, gdy dotykają nas problemy z przetłuszczającą się cerą lub mamy skłonności do trądziku.
Kefir nadaje się również do nakładania na włosy. W taki sposób może ułatwić rozczesywanie niesfornych kosmyków, wzmocnić włosy, opóźnić proces ich siwienia, przywrócić im utracony blask, a nawet sprawić, że problemy z łupieżem odejdą w zapomnienie. Dzięki temu przejawiają się właściwości zmiękczające, regenerujące oraz nawilżające kefiru.
Warto także pamiętać, że okłady z kefiru mają zbawienne działanie w przypadku lekkich poparzeń słonecznych. Taki zabieg zmniejsza ból i przynosi ukojenie, łagodzi podrażnienia oraz sprawia, że zaczerwienienia na skórze znikają o wiele szybciej.
Chłodnik z kefirem – sprawdź jak go przyrządzić!
Bardzo często w trakcie upalnych, letnich dni nie mamy apetytu na jedzenie tradycyjnego, gorącego obiadu. Świetną alternatywą jest wtedy chłodnik, który przygotowuje się właśnie na bazie kefiru. Taki posiłek skutecznie zaspokoi głód, a przy tym zadziała orzeźwiająco. Metoda jego wykonania jest następująca:
Składniki na cztery porcje:
- 400 ml kefiru
- Dwie łyżki śmietany
- Dwa ząbki czosnku
- Pęczek rzodkiewki
- 5 łyżek koncentratu buraczanego
- Dwa ugotowane buraki
- Pęczek koperku, szczypiorku lub natki pietruszki
- Szczypta pieprzu i soli
Sposób przygotowania:
Buraki i rzodkiewkę utrzyj na dużych oczkach, a czosnek pokrój w drobną kosteczkę. Kefir oraz śmietanę dokładnie wymieszaj, tak aby nie pozostały grudki. Dodaj warzywa i czosnek oraz koncentrat buraczany. Połącz ze sobą wszystkie składniki, dopraw wedle uznania, a następnie umieść chłodnik w lodówce na co najmniej pół godziny. Koperek, szczypiorek lub natkę pietruszki posiekaj i posyp nimi danie na chwilę przed podaniem. Opcjonalnie możesz dodać do chłodnika ugotowane na twardo jajko.
Wykorzystaj kefir do przygotowania puszystych placuszków!
Kefir posiada szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystując właśnie ten produkt możesz przyrządzić na przykład pożywne placuszki, które idealnie nadają się na śniadanie lub podwieczorek. Dzięki temu, że można podawać je z różnorodnymi dodatkami, na pewno zasmakują każdemu bez względu na indywidualne upodobania kulinarne. Krok po kroku przygotujesz je w następujący sposób:
Składniki na dwie porcje:
- 200 ml kefiru
- Jedna szklanka mąki
- Dwa jajka
- Jedna łyżeczka proszku do pieczenia
- Pół łyżeczki sody oczyszczonej
- Trzy łyżeczki cukru
- Dwie łyżki oleju
- Ulubione dodatki
Sposób przygotowania:
W dużej misce należy umieścić kolejno kefir, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i olej, a następnie delikatnie wymieszać wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej masy. Kolejne kroki to umieszczanie niewielkiej ilości przygotowanego ciasta na rozgrzanej wcześniej patelni. Placuszki należy smażyć po dwie minuty na każdej stronie. Na końcu można urozmaicić ich smak syropem klonowym, sosem z rozpuszczonej gorzkiej czekolady, miodem, świeżymi owocami, bakaliami lub cukrem pudrem.
Przepis na koktajl na bazie kefiru– wypróbuj go!
Jeśli szukasz pomysłu na treściwy posiłek, który możesz zabrać ze sobą do pracy, szkoły lub na uczelnię, powinieneś zapoznać się z przepisem na koktajl z kefirem. Jest pyszny, a jednocześnie bardzo prosty w przygotowaniu – przekonaj się sam:
Składniki na dwie porcje:
- 200 ml kefiru
- 1/3 szklanki malin (świeżych lub mrożonych)
- 1/3 szklanki borówek (świeżych lub mrożonych)
- 1/3 szklanki truskawek (świeżych lub mrożonych)
- Dwie łyżeczki miodu

Sposób przygotowania:
Umyte owoce należy umieścić w blenderze, a następnie dodać kefir oraz miód i całość dokładnie zmiksować. Koktajl najlepiej smakuje po schłodzeniu – dodatkowo pełni wtedy funkcję orzeźwiającą.
Podsumowanie
Powyższe zestawienie pokazuje, że istnieje wiele korzyści wynikających ze spożywania kefiru. Powinny one zachęcać nas do regularnego sięgania właśnie po ten produkt mleczny. Tym bardziej, że można spożyć go zarówno na śniadanie, obiad, kolację, jak i przekąskę pomiędzy głównymi posiłkami. Zatem, jeśli już od dawna doceniasz walory smakowe kefiru, nie rezygnuj z tego nawyku – już teraz wiesz, że może on wpłynąć pozytywnie na stan twojego zdrowia. Natomiast, gdy dotychczas zdarzało ci się wybierać inne produkty nabiałowe, następnym razem zaopatrz się w kefir i sprawdź jak będzie tolerował go twój organizm.