Odżywka białkowa stanowi dla nas coraz częściej składnik dla wielu potraw. Jako, że jest bardzo słodka, można ją śmiało dodawać do takich potraw jak: naleśniki, placki, budyń, omlet oraz wiele innych. Odżywka białkowa świetnie poprawia smak ze względu na słodki oraz coraz bardziej zróżnicowany smak. Można ją zakupić, np. o smaku: tiramisu, tortu urodzinowego, mięty czekoladowej czy też krówki bananowej. Natomiast dlaczego odżywka białkowa jest słodka? Co takiego zawiera, że świetnie komponuje się z potrawami na słodko?
Odżywka białkowa ma słodki smak ze względu na zawartą w niej sukralozę (słodzik o 400 razy słodszy od cukru) oraz czasami acesulfam K. Istotną zaletą sukralozy jest to, że nie pozostawia gorzkiego posmaku w ustach jak inne słodziki. Jako, że odżywka białkowa zawiera bardzo mało cukru (głównie laktozy), słodziki pomagają poprawić ich smak.
Natomiast sukraloza nie jest jedynym składnikiem decydującym o smaku odżywki białkowej. Jeżeli jesteście zainteresowani co takiego zawiera odżywka białkowa, czytajcie dalej.
Dlaczego odżywka białkowa jest słodka?
Jak już wspomniałem za słodki smak odżywek białkowych odpowiadają głównie słodziki. Natomiast nie są to jedyne składniki, gdyż zawierają także takie składniki jak: dekstroza, aromaty, koncentrat soku buraczanego w proszku, guma ksantanowa, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy; sól, substancja zagęszczająca: guma arabska.. itd.
Odżywki te są aromatyzowane gdyż same białko serwatkowe nie smakuje zbyt dobrze. Można oczywiście zakupić czystą odżywkę białkową (bez smaku) natomiast zazwyczaj będziemy zmuszeni dodawać do niej owoce lub cukier aby poprawić jej smak. Koniec końców zwiększamy kaloryczność posiłku. Dodawanie słodzików do odżywki białkowej, ma pomóc nam w kontrolowaniu ilości spożywanych kalorii. Bowiem dodanie jej do posiłku powoduje, że automatycznie on staje się słodki więc możemy pominąć zbędne dodatki poprawiające smak.
Bardzo często dodaje odżywkę białkową do różnego rodzaju placków, czy też omletów. Jeśli interesują was przepisy z wykorzystaniem takiej odżywki to zapraszam do strony tutaj.
Czy dodawane do odżywki białkowej słodziki są zdrowe?
Na temat słodzików było przeprowadzonych wiele badań. Bardzo dobrze przebadane słodziki to między innymi aspartam, sukraloza, acesulfan K oraz stewia. Natomiast na rynku dostępnych jest ich znacznie więcej. Słodziki zostały dopuszczone jako dodatek do żywności, ze względu na brak znacznych szkodliwości dla zdrowia. Dla tych, którzy chcą się więcej na ten temat dowiedzieć, zapraszam do dwóch artykułów na temat napojów zero oraz samego aspartamu.
Mimo braku jednoznacznych dowodów na szkodliwość słodzików istnieje wobec nich sporo wątpliwości. Wynikają one głównie z ich wpływu na florę bakteryjno jelitową. Przeprowadzonych było kilka badań, które potwierdziły, że mogą negatywnie wpływać na florę bakteryjno jelitową, tutaj linki: link, link, link.
Dlatego dodawanie do swojej diety, żywności wzbogacanej słodzikami wymaga obserwacji swojego organizmu. Wiele osób zauważa pewne problemy ze strony układu pokarmowego po włączeniu słodzików do swojej diety. Natomiast nie jest to oczywiście większość, więc nie jest to regułą.
Jakie są zalety odżywek białkowych słodzonych słodzikami?
Jeżeli nasz organizm dobrze toleruje słodziki, wspomniana odżywka białkowa może stanowić dla nas świetne uzupełnienie codziennej diety. Odżywki białkowe o smaku np. czekoladowym, truskawkowym czy chociaż tiramisu, potrafią ożywić smak posiłku, który normalnie byłby zbyt mdły. Dzięki temu nawet będąc na diecie możemy jeść smaczne posiłki, a przy tym pilnować kalorii. jest to oczywiście ogromny plus, który ciężko podważyć. Poza tym uzupełnienie białka w diecie bywa czasem kłopotliwe. Dlatego dodawanie w takim przypadku odżywki białkowej do posiłków, pomaga również w prosty sposób uzupełnić poziom białka w diecie.
Więcej na temat białka możecie przeczytać w tym artykule.
Jakie białko wybrać?
Jeżeli nie mamy problemów ze strony układu pokarmowego oraz dobrze tolerujemy laktozę, warto wybrać to zwykłe – serwatkowe. Wynika to po prostu z tego, że najbardziej się opłaca, a różnicy pomiędzy takim a np. izolatem nie zobaczymy. Jako, jedno z lepszych białek, które mogę polecić to np. białko WPC firmy KFD, które znajduje się na obrazku obok.
Natomiast dla tych którzy maja problem z laktozą, mogę polecić izolat białka serwatkowego. Na 30 gram odżywki białkowej zawiera on jedynie 0,5 grama laktozy. Izolat białka serwatkowego możecie znaleźć pod tym linkiem.
Podsumowanie
Dodawanie słodzików oraz aromatów do odżywek białkowych jest już standardem wśród firm, które produkują odżywki dla sportowców. Ma to bardzo wiele praktycznych zastosowań, jak chociażby poprawianie smaku posiłków. Natomiast musimy pamiętać, że sztuczne słodziki nie są wolne od wad więc musimy obserwować swój organizm czy czasem nie reaguje on w sposób obronny. Warto także dodać, że obecność słodzików w wielu spożywczych produktach powoduje, że spożywamy je często codziennie nawet o tym nie wiedząc. Większość z nas nie ma się czego obawiać, natomiast musimy być świadomi obecności słodzików w produktach, które spożywamy.