Współcześnie bardzo popularne jest stosowanie zbilansowanej diety, opartej na żywności naturalnego pochodzenia. Jednym ze zdrowych produktów spożywczych, po który może sięgać każdy kto kieruje się taką filozofią życiową, jest ocet jabłkowy. Choć znany był już w starożytności, także teraz można czerpać z jego wartościowych właściwości. Ocet jabłkowy znajduje swoje zastosowanie na przykład w gospodarstwie domowym, kulinarnych zmaganiach oraz kosmetyce. Największe znaczenie ma jednak jego działanie lecznicze. Czy jednak ocet jabłkowy szkodzi na żołądek? Jak to się ma do powszechnej opinii jako by miała go podrażniać?
Spożywanie zalecanej ilości octu jabłkowego nie szkodzi na żołądek. Jednak, aby stosowanie tego produktu spożywczego było bezpieczne, konieczne jest zachowanie rozwagi oraz umiaru. Jeśli porcje octu jabłkowego w codziennym jadłospisie okażą się za duże, trzeba liczyć się z możliwością wystąpienia skutków ubocznych.
Ocet jabłkowy może pozytywnie wpłynąć na stan naszego zdrowia oraz wygląd zewnętrzny, jednak trzeba wiedzieć w jaki sposób go stosować. Sprawdź więc najważniejsze informacje na temat tego składnika.

A gdy postanowisz włączyć go do swojej diety przekonasz się, jakie korzyści wynikające z jego stosowania, będzie można zaobserwować na przykładzie Twojego organizmu.
Ocet jabłkowy – jak go stosować?
W codziennej diecie najpopularniejsze jest wykorzystywanie napoju przygotowywanego z dodatkiem octu jabłkowego. Zalecane jest sięganie po niego nawet trzy razy dziennie, przede wszystkim przed posiłkami oraz z samego rana. Napój ten otrzymuje się poprzez dodanie dwóch łyżeczek octu jabłkowego do szklanki wody. Jeśli smak takiej mikstury nie do końca będzie komuś odpowiadał, można urozmaicić go niewielką ilością miodu.
Jakie są najważniejsze właściwości octu jabłkowego?
Dzięki temu, że w occie jabłkowym zawarte są pektyny, pozytywnie wpływa on na funkcjonowanie układu pokarmowego. Usprawnia perystaltykę jelit, reguluje przemianę materii oraz wspomaga wydzielanie soków żołądkowych. Sprawdza się także w przypadku problemów trawiennych i zatruć pokarmowych – niweluje ich objawy, takie jak biegunka, zaparcia, wymioty oraz nudności.
Oprócz tego, ocet jabłkowy reguluje poziom cukru we krwi oraz obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów. Włączenie tego składnika do dotychczasowej diety może również zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób związanych z działaniem układu krążenia. Ponadto, szklanka wody z dodatkiem octu jabłkowego to prosta recepta na skuteczne obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.
Regularne stosowanie octu jabłkowego wzmacnia naszą odporność. Dlatego warto włączyć go do swojej diety zwłaszcza wtedy, gdy istnieje zwiększone prawdopodobieństwo pojawienia się infekcji. A w razie wystąpienia przeziębienia, składnik ten jest środkiem łagodzącym jego objawy, takie jak: trudności z oddychaniem, ból gardła, chrypka, katar, czy zatkane zatoki.
Szklanka wody z octem jabłkowym jest wskazana również w przypadku: kaca, czkawki, zgagi, alergii, choroby lokomocyjnej, zmęczenia, bezsenności, częstych bólów głowy różnego pochodzenia, dolegliwości menstruacyjnych u kobiet, a także wtedy, gdy chce się przeprowadzić detoksykację organizmu i przywrócić mu równowagę kwasowo-zasadową.
Warto pamiętać, że ocet jabłkowy jest niemal bezkaloryczny, usuwa nadmiar wody z organizmu oraz hamuje apetyt i zwiększa uczucie sytości. Przez co zaleca się go osobom stosującym dietę odchudzającą.
Natomiast okłady z octu jabłkowego obniżają gorączkę, przyspieszają gojenie się ran, łagodzą stany zapalne skóry, usuwają opuchliznę i obrzęki powstałe w wyniku ukąszeń owadów, pomagają walczyć z objawami ospy wietrznej, niwelują uporczywy ból pleców oraz zapobiegają powstawaniu żylaków. Tampon nasączony octem jabłkowym przyda się także do zatamowania krwotoku z nosa. Z kolei tak zwana kąpiel octowa jest zalecana w przypadku łuszczycy oraz grzybicy.
Mimo, że ocet jabłkowy zawiera w swoim składzie jedynie śladowe ilości witamin i minerałów takich jak: żelazo, magnez, wapń, fosfor oraz witaminy z grupy B, istotne jest to, że zwiększa on zdolność organizmu do wchłaniania wielu ważnych składników mineralnych znajdujących się w zjadanych przez nas posiłkach.
Sprawdź dlaczego warto wykorzystywać ocet jabłkowy w kosmetyce!
Ocet jabłkowy jest stosowany także w kosmetyce – szczególnie w zakresie pielęgnacji włosów oraz skóry. Aby włosy stały się lśniące i wyglądały zdrowo, wystarczy najpierw umyć je ulubionym szamponem, a później zastosować płukankę z wody i octu jabłkowego. Wykonywanie takiego zabiegu pielęgnacyjnego może okazać się przydatne także u osób, które mają problem z łupieżem lub nadmiernym wypadaniem włosów. Z kolei antybakteryjne oraz przeciwzapalne działanie tego składnika sprawdza się w trakcie walki z trądzikiem. Stosowanie toniku do twarzy z octu jabłkowego poprawia wygląd cery i rozjaśnia jej koloryt. Natomiast maseczka nawilża, odżywia, a nawet zapobiega pojawianiu się zmarszczek. A jeśli chcesz oczyścić twarz i sprawić, że występujące na niej pory zostaną odblokowane – regularnie wykonuj gorącą kąpiel parową, której podstawą stanie się właśnie ten składnik. Ponadto okłady z octu jabłkowego przynoszą ulgę w razie oparzeń słonecznych, a kąpiel z dodatkiem tego składnika działa relaksująco.
Gdzie można zaopatrzyć się w ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy można kupić w internetowych i stacjonarnych sklepach ze zdrową żywnością. Warto wtedy wybierać produkty pochodzące od sprawdzonych producentów oraz wyróżniające się wysoką jakością. Najzdrowszy ocet jabłkowy jest niefiltrowany, niepasteryzowany i naturalnie mętny, wyróżnia się ponadto ciemną barwą oraz charakterystycznym osadem oraz pianką pojawiającą się na jego powierzchni.
Nic nie stoi na przeszkodzie także temu, aby przygotować ocet jabłkowy we własnym domu. Punktem wyjścia jest wtedy konieczność zaopatrzenia się w świeże i ekologiczne jabłka – najlepiej pochodzące prosto z sadu lub ogrodu. Po ich dokładnym umyciu oraz usunięciu gniazd nasiennych, należy pokroić owoce na niewielkie kawałeczki, a następnie je rozgnieść. Ostatnim krokiem powinno być umieszczenie jabłek w dużym słoiku, zalanie ich wodą oraz odstawienie do zacienionego miejsca. Tam owoce powinny fermentować się przez okres około czterech tygodni.

Jakie skutki uboczne wywołuje spożywanie zbyt dużych ilości octu jabłkowego?
Brak rozsądku w zakresie sięgania po ocet jabłkowy i przekraczanie dopuszczalnych ilości tego składnika może wywołać nieprzyjemne efekty. Takie jak: uszkodzenie szkliwa zębów, podrażnienia przełyku, bóle brzucha oraz biegunka.
Podsumowanie
Warto więc pamiętać, że regularne picie napoju opartego na bazie wody i octu jabłkowego to nawyk, jaki warto sobie wyrobić. Ocet jabłkowy jest bowiem produktem spożywczym, na który bez dwóch zdań warto zwrócić uwagę. Włączenie go do dotychczasowego jadłospisu, czy też wykorzystywanie do zabiegów kosmetycznych, kąpieli oraz w postaci okładów pozwala korzystać z wielu cennych właściwości, jakimi charakteryzuje się ten składnik. Niezbędne jest jednak zachowanie umiaru w tym zakresie oraz sięganie po zalecane dzienne porcje. Nadmiar octu jabłkowego, podobnie jak zbyt duża ilość niemal każdego innego składnika, może okazać się szkodliwy dla naszego organizmu. Jednak nie można zapominać, że oprócz licznych zdrowotnych właściwości, ocet jabłkowy ma znaczenie także w kuchni. Wykorzystuje się go tam podczas przygotowywania sosów, dressingów lub marynat. Ponadto jest to nieoceniona pomoc w trakcie domowych porządków. Ocet jabłkowy może wtedy przyjąć rolę środka czyszczącego, usuwającego nawet ciężkie zabrudzenia.