Każdy znawca małej czarnej doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że tylko świeżo palona kawa daje gwarancję doskonałego smaku i aromatu. Oczywiście duże znaczenie ma także kraj pochodzenia sposób dojrzewania, pakowania i transportu tego produktu. Jednak podstawą naprawdę smacznej kawy jest przede wszystkim jej świeżość.
Walory świeżo palonej kawy
Zanim ziarna kawy zalejemy w naszym kubku, muszą one przebyć bardzo długą drogę. Zazwyczaj są zbierane ręcznie w krajach, których klimat pozwala na uzyskanie dojrzałego ziarna. Później przychodzi czas na zbiór i transport. W końcu ziarna trafiają do palarni. To właśnie w tym miejscu z kawy jest wydobywany jej wyjątkowy smak i aromat. Mistrz palenia czuwa, by kawa została wypalona z odpowiednich ziaren. Zapewnia też całemu procesowi odpowiednią temperaturę. Dzięki temu kawa uzyskuje najwyższy poziom smakowy. Niestety często się zdarza, że w ten sposób przygotowany produkt leży tygodniami, a nawet miesiącami w magazynach lub na sklepowych półkach, przez co traci aromat po kilku godzinach od otworzenia opakowania. Natomiast kawa świeżo palona osiąga pełnię smaku kilka dni po jej wypaleniu, a jej aromat utrzymuje się przez wiele miesięcy. Dlatego warto kupować kawę w sklepach, których właściciele kupują towar prosto od producenta. Taką kawę można nabyć nawet w niektórych sklepach internetowych.
Wpływ otoczenia na ostateczny smak kawy
Smak i aromat kawy świeżo palonej jest zależny od kilku czynników. Najistotniejszy jest rodzaj ziaren. Poza tym ważny jest klimat, w jakim kwitła ta roślina. Ziarna podczas wzrostu przyswajają sobie to, co jest najlepsze w otoczeniu. Przesiąkają zapachem bogatej roślinności rosnącej w ich sąsiedztwie oraz czystym orzeźwiającym powietrzem. Im dalej od cywilizacji jest położona plantacja, tym lepiej dla dojrzewających ziaren kawy. Trzeba jednak szczerze przyznać, że ostateczny smak kawy w dużej mierze zależny jest od sposobu jej palenia. Palenie jasne i średnie pomaga zachować wysoką zawartość kofeiny i pozwala osiągnąć efekt delikatnego posmaku. Ciemne palenie sprawia, że ziarna zachowują intensywny smak. Poza tym zanika w nich kwasowość, a pojawia się zapach orzechów i czekolady. Warto zatem trochę poeksperymentować z różnego rodzaju kawami, by wybrać ten walor smakowy, który najbardziej przypadnie nam do gustu. Końcowy smak kawy jest również zależny od rodzaju wypalanych ziaren. Czasami może to być mieszanka różnych typów ziaren, co sprawia, że pojawiają się odmienne walory smakowe tego smacznego napoju. Palarnie kawy tworzą własne mieszanki, które są przez nich pilnie strzeżone. Jednak podstawowym wymogiem, by kawa była smaczna i aromatyczna jest świeżość jej palenia. Staje się wówczas tak pyszna, że łatwo się od niej uzależnić w pozytywnym znaczeniu tego słowa.
Niekończąca się przygoda
Jak wybierać świeżo paloną kawę, by smakowo przypadła nam do gustu? Najlepiej tę kwestię potraktować jako przygodę. Na naszym rynku znajdziemy sporo metod palenia kawy oraz mnóstwo jej rodzajów. Dlatego znalezienie tej ulubionej małej czarnej nie jest wcale łatwe. Każdy, kto zaczyna poznawać kawy świeżo palone, powinien zdać się na doświadczenie osób, które sporo na ten temat wiedzą. Pomogą nam zrozumieć jak uchwycić szlachetny smak kawy. Poza tym warto eksperymentować. Nie wolno się bać szukać, doświadczać i rozkoszować różnorodnością smakową tego napoju. W niektórych sklepach są dostępne próbki, dzięki którym łatwiej trafimy na smak, który przypadnie do gustu naszym kubkom smakowym. Musimy też mieć świadomość, że ta wędrówka nigdy się nie kończy, bo w palarniach kawy ciągle powstają nowe zachwycające mieszanki.
Aromatyczną i świeżo paloną kawę znajdziesz w ofercie Mott Coffee