Już nasi przodkowie wiedzieli, że buraki mają zbawienny wpływ na organizm. Mówi się, że to jedne z najzdrowszych warzyw na świecie, a na dodatek są powszechnie dostępne. Z tego powodu buraki wykorzystuje się do produkcji wielu suplementów i środków leczniczych. Jeśli jednak zależy nam na ekologicznych rozwiązań, warto zdecydować się na naturalny zakwas z buraków.
Właściwości zakwasu z buraków
Naturalny zakwas z buraków od Olej z natury ma wiele właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim znany jest ze swojego działania krwiotwórczego oraz wzmacniania naczyń krwionośnych i poprawy ukrwienia tkanek. Z powodzeniem mogą go zatem stosować osoby borykające się z anemią, kłopotami z erekcją, pękającymi naczynkami i innymi problemami związanymi z układem krążenia. Oprócz tego zakwas wpływa korzystnie na jelita, gdyż fermentowane buraki są bogate w cenne probiotyki. Zawartość błonnika w zakwasie z buraków jest wysoka, co usprawnia metabolizm i jest pomocne przy zaparciach, czy odchudzaniu. Również osoby, które zmagają się z luźnymi, odbarwionymi stolcami powinny sięgnąć po zakwas. Sfermentowane buraki są łatwe do strawienia i szybko wchłaniane. Buraki są też korzystne dla naszej wątroby, dzięki zawartości betainy i betalain. Z tego powodu zakwas jest polecany osobom cierpiącym na zapalenie tego narządu.
Warto także wiedzieć, że naturalny zakwas z buraków jest źródłem antyoksydantów, potrzebnych m.in. w walce z nowotworami. Regularne picie zakwasu pomoże również uregulować poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Sięgają po niego także osoby borykające się z alergiami i nadwrażliwościami.
Kiedy i jak stosować zakwas z buraków?
Praktycznie każdy powinien sięgnąć po zdrowy zakwas z buraków. Wskazany jest on nie tylko dla osób dorosłych, ale również dzieci, oczywiście w stosunkowo mniejszych ilościach. Zauważono, że picie zakwasu przez dzieci przyczynia się do znacznej poprawy ich odporności, co jest szczególnie ważne w wieku przedszkolnym i szkolnym. Kobiety w ciąży lub karmiące piersią także mogą pić zakwas, gdyż jest on bezpieczny nawet dla tych najmłodszych. Niekiedy można spotkać się z nieprawdziwymi informacjami o niekorzystnym wpływie buraków na cukrzycę, ale należy pamiętać, że dzięki fermentacji zawartość cukrów prostych ulega obniżeniu.
Zakwas można pić zarówno między posiłkami, jak i na czczo. Jeśli nie borykamy się z refluksem lub problemami żołądkowymi, z powodzeniem możemy wypić szklankę zakwasu jeszcze przed śniadaniem, a drugą wieczorem, przed snem. Jest to szczególnie przydatne podczas odchudzania. Jeżeli dopiero zaczynamy swoją przygodę z zakwasem, zacznijmy od wypijania mniejszej ilości, np. połowy szklanki i stopniowo zwiększajmy dawkę. Warto wiedzieć, że zakwas z buraków możemy również dodać do ostudzonej zupy, choć oczywiście najzdrowiej jest pić go bez rozcieńczania.
Na rynku dostępnych jest wiele soków z kiszonych buraków i innych tego typu produktów. Warto jednak zwracać uwagę na ich skład i stopień przetworzenia. Warto samemu przygotować zdrowy zakwas z buraków, najlepiej z warzyw pochodzących z własnego ogródka.