Miód to cenna naturalna substancja wytwarzana przez pszczoły z pyłku i nektaru kwiatowego. Niezwykłe właściwości prozdrowotne jakie ma miód mniszkowy już od wieków wykorzystuje się w medycynie naturalnej, tradycyjnej kuchni i ekologicznej kosmetyce. Od tego, z jakich roślin i o jakiej porze roku korzystają pszczoły podczas produkcji miodu, zależy jego smak, zapach, konsystencja i właściwości lecznicze.
Ponieważ nie da się przekonać tych pożytecznych owadów, aby wykorzystywały tylko jeden typ rośliny, zwykle miód jest mieszanką otrzymaną z wielu gatunków kwiatów. Jego nazwa odnosi się do dominującego w produkcji składnika. Aby pozyskać określony rodzaj miodu, doświadczona pasieka ustawia ule w otoczeniu pożądanych gatunków roślin miododajnych.
Jak powstaje miód z mniszka?
Miód mniszkowy to jedna z najciekawszych odmian tej pysznej substancji. Ten rodzaj miodu wyróżnia się jasnym, bananowym kolorem, intensywnym zapachem i smakiem, stałą konsystencją oraz unikalnymi właściwościami zdrowotnymi.

Rzadko spotyka się go w sprzedaży, z uwagi na trudną produkcję ograniczoną w czasie. Wytwarzany jest wyłącznie pod koniec kwietnia i w maju podczas ciepłych, wiosennych dni. Powstaje z nektaru znanej rośliny polnej – mlecza, zwanego także dmuchawcem.
Mlecze rosną na wiosnę wszędzie – skąd więc problem z pozyskaniem miodu wytwarzanego z ich kwiatów? Niestety pszczoły, wymęczone zimową przerwą, w tym okresie wykorzystują większość wyprodukowanego miodu na potrzeby społeczności ula. Tylko doświadczony pszczelarz potrafi je przekonać, żeby zechciały się z nim podzielić swoim złotym skarbem. Ta komplikacja znajduje odzwierciedlenie w cenie miodu mniszkowego, który oferuje lokalna pasieka.
Jakie właściwości zdrowotne wykazuje miód mniszkowy?
Miód z mniszka cechuje się szeregiem walorów leczniczych i pomaga w terapii wielu schorzeń. W swoim składzie zawiera witaminy, szczególnie B2 i C, szereg makro- i mikroelementów, a także liczne cenne związki organiczne, które odgrywają rolę przeciwutleniaczy w ludzkim organizmie. Dzięki temu miód z mleczy pomaga zwalczać stany zapalne i zapobiegać rakowi, wspomaga rekonwalescencję oraz gojenie się tkanki po urazach.
Wzmacnia on także układ odpornościowy, nerwowy, oraz korzystnie wpływa na osłabiony chorobą organizm. Podobnie jak inne typy miodu, preparat mniszkowy szczególnie zaleca się przy przeziębieniach. Przy zażywaniu antybiotyku ta odmiana miodu osłania błony śluzowe żołądka i pomaga w ochronie naturalnej, pożytecznej flory bakteryjnej w jelitach.
Miód z mlecza niezwykle korzystnie wpływa również na układ trawienny, wspomagając pracę wątroby, nerek i pęcherza moczowego. Stosuje się go przy między innymi zapaleniu pęcherza i kobiecych narządów rodnych.
Jak wykorzystać miód z mleczy w kuchni i w kosmetyce?
Także nasza kuchnia nie obejdzie się bez kilku słoiczków zawierających miód mniszkowy. Sprytna gospodyni posłodzi nim herbatę, posmaruje biały ser na kanapce, czy doda go do jogurtu lub płatków owsianych. Podobnie jak inne typy miodów, również odmiana z mlecza nadaje się do przygotowywania ciast, chleba i przetworów owocowych. To znakomita metoda na dosładzanie potraw dla osób, które unikają spożywania cukru w trosce o swoje zdrowie. Można go również jeść bezpośrednio z miseczki jako pyszny deser.
Miód mniszkowy wykorzystuje się także do robienia naturalnych kosmetyków odżywiających skórę. Często stosuje się go w maseczkach na twarz jako element łączący pozostałe składniki preparatu. Na miód mleczowy trafimy też w ekologicznych balsamach do ciała i odżywkach do włosów.
Aby kupić mniszkowy miód wysokiej jakości, najlepiej skontaktować się z lokalną pasieką, która zajmuje się jego pozyskiwaniem. Warto zwrócić uwagę na tereny, w których ustawiono ule, gdyż zdrowy miód powstanie wyłącznie z nektaru zbieranego z czystych terenów, leżących z dala od autostrad, dużych miast i terenów przemysłowych. Lepiej zrezygnować z miodów mleczowych produkowanych masowo do sklepów, ponieważ nie znamy ani szczegółów ich produkcji, ani nie wiemy, czy nie zostały zafałszowane tańszą odmianą.
Roślinka tak niepozorna jak mlecz przyczynia się do produkcji szczególnie cennego miodu mniszkowego. Warto chociaż raz spróbować jego charakterystycznego smaku i przetestować jego zastosowanie w apteczce, w kuchni i w kosmetyce. Wiele osób, które spróbują go raz, zostaje stałymi klientami pasieki produkującej miód z mniszka.