W kuchni włoskiej istnieje niepisana zasada że nic nie powinno się nigdy marnować. To stwierdzenie idealnie pasuje do sera Ricotta oraz sposobu jego powstania. Szacuje się, że jego historia sięga nawet epoki brązu, jest to więc jeden z najstarszych serów na świecie. Czy Ricotta jest zdrowa? Ser Ricotta jest na pewno bardziej dietetyczny niż większość serów dostępnych w sklepach, ponieważ zawiera mniej soli oraz tłuszczu. Jest więc także mniej kaloryczny. Ricottę można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, np do przygotowania placków, zup, sosów, lub też można nim posypać makaron lub pizze.
No dobrze, ale czym jest ricotta?
Ricotta to właściwie nie ser a kremowy twaróg. Produkowany jest z serwatki mleka owczego, krowiego, koziego lub bawolskiego, która pozostała z produkcji sera. Gotowana dwukrotnie, stąd nazwa „Ricotta” – dwukrotnie gotowana.

Ponieważ kazeina jest odfiltrowywana z serwatki podczas procesu produkcji sera, ser Ricotta jest odpowiedni dla osób z nietolerancją kazeiny. Będąc ubogim w tłuszcz i bogatym w białko, Ricotta to wymarzony ser dietetyczny. Ricotta ma wygląd ziarnisty i kremowo biały, jest lekko słodki w smaku i ma zaledwie 5-10% tłuszczu, łatwo ją pomylić z innymi wariantami twarogu lub mascarpone. Chociaż tekstura jest podobna, Ricotta jest znacznie lżejsza niż większość serów. Czasami indyjski „khoa” jest często mylony z Ricotta z powodu podobieństwa wyglądu. Najlepszy ser Ricotta powstaje z mleka owczego.
Ricotta – kalorie
Poniższa tabela przedstawia pełny profil żywieniowy sera Ricotta:
Makroskładniki | Kalorie / gramy |
Energia | 174 kcal |
Węglowodany | 3,0 g |
Błonnik | 0 g |
Cukier | 2,0 g |
Tłuszcze | 13,0 g |
Tłuszcz nasycony | 8,3 g |
Tłuszcz jednonienasycony | 3,6 g |
Tłuszcz wielonienasycony | 0,4 g |
Omega-3 | 112 mg |
Omega-6 | 273 mg |
Białko | 11,3 g |
Ricotta także jest doskonałym źródłem wapnia, selenu i fosforu. Zawiera również mniejsze ilości wielu innych niezbędnych minerałów, a także witamin. Warto tutaj także wspomnieć że ser Ricotta zawiera białko pochodzące z serwatki co czyni ją świetnym źródłem pełnowartościowego białka.
Ricotta jest także źródłem biodostępnych kwasów omega-3, w postaci DHA/EPA. Kwasy omega-3 nie są produkowane przez nasz organizm dlatego musimy dostarczać je z zewnątrz. Kwasy omega-3 występują także w produktach pochodzenia roślinnego jako ALA która konwertuje do DHA/EPA, natomiast współczynnik konwersji jest bardzo niski i wynosi około 10%. Z tego też powodu głównym źródłem kwasów omega-3 powinny stanowić produkty pochodzenia odzwierzęcego.
Czy Ricotta zawiera laktozę?
Jako że coraz większa część populacji ma problemy z laktozą, a Ricotta jest produktem powstałym z mleka, naturalne jest więc pytanie czy także zawiera laktozę. Otóż tak zawiera natomiast są to ilość dużo mniejsze niż w przypadku jogurtów czy też samego mleka. Szacuje się że w 100 gramach sera Ricotty znajduje się około 2 gramów laktozy. Teoretycznie jest to zbyt mała ilość aby spowodować jakieś dolegliwości, związane z nietolerancją laktozy. Natomiast każdy ma inny organizm i różnie możemy reagować na różne ilości laktozy.
Czy Ricotta tuczy?
Na temat czy coś tuczy czy nie już wielokrotnie pisałem. Problemem nie jest to czy coś tuczy czy nie, tylko dlaczego coś może tuczyć. Otóż jeśli coś sprawia że tyjemy to tylko dlatego że jemy po prostu.. za dużo! Nie inaczej jest z serami. Sery bowiem są bardzo zdrowym składnikiem naszej diety mimo że są nieraz bardzo kaloryczne. Jedząc w racjonalnych ilościach nie przytyjemy. Jeżeli chodzi natomiast o ser Ricotta to jest on dużo mniej kaloryczny niż większość serów na sklepowych półkach, więc możemy śmiało po niego sięgać jeśli liczymy kalorie i staramy się jeść mniej aby np schudnąć. Polecam także mój artykuł – Jak schudnąć w 7 krokach.
Warto także dodać, że Ricotta jest także dobrym źródłem pełnowartościowego białka, które wspomaga proces odchudzania. Więcej na temat białka i jego roli w organizmie możecie przeczytać w tym artykule.
Czy ser Mascarpone i Ricotta to ten sam ser?
Zauważyłem że ludzie często też myślą że ser Mascarpone i Ricotta to ten sam ser. Otóż podstawowa różnica między Ricottą a Mascarpone jest taka, że Ricotta zrobiona jest z serwatki, czyli ubocznego produktu, powstałego z produkcji sera. Natomiast Mascarpone jest robiony ze śmietany. Szerzej o Mascarpone możecie poczytać tutaj.
Ponadto obydwa sery różnią się także strukturą, Ricotta ma strukturę bardziej ziarnistą, natomiast Mascarpone jest po prostu zagęszczoną śmietaną. Jak więc się można domyśleć Mascarpone jest także bardziej kalorycznym serem ze względu na wyższą zawartość tłuszczu. Z kolei Ricotta ma więcej węglowodanów i jest bardziej słodsza.
W kuchni te różnice nie mają jednak aż takiego znaczenia gdyż z powodzeniem w większości przypadków można zastąpić jeden ser drugim. Należy jednak mieć na uwadze występujące różnice między serami, np gdy chcemy dodać mascarpone do pizzy lub lasagne (zamiast Ricotty) warto dodać odrobinę soli.
Czy Ricottę można mrozić?
Ser Ricotta może łatwo się zepsuć, jeśli nie będzie dobrze przechowywany. Dlatego postaram się pokazać jak można ją bezpiecznie przechowywać aby nam się nie zepsuła. Odpowiadając na wcześniej zadane pytanie – tak Ricottę można mrozić, należy jednak pamiętać o kilku rzeczach.
W większości przypadków ser ten jest sprzedawany w szczelnie zamkniętych plastikowych pojemnikach. Tak szczelnie zapakowany ser można mrozić bez obaw. Natomiast gdy zostaną nam resztki które chcemy zamrozić warto do tego celu użyć plastikowych torebek. Umieszczamy ser w w torebce i maksymalnie wysysamy z niej powietrze. Warto przed zamrożeniem podzielić Ricottę na porcje aby później nie zamrażać jej drugi raz.
Dobrym pomysłem jest użycie także hermetycznych pojemników przed zamrożeniem. Pamiętajmy także aby nie trzymać jej dłużej w zamrażarce niż dwa miesiące. Warto na opakowaniu napisać datę kiedy ser był mrożony.
Odmrażanie Ricotty najlepiej przeprowadzić wkładając ją do lodówki, po rozmrożeniu można ją przemieszać. Nie zaleca się mrozić ją drugi raz.
Co można przygotować z Ricotty, jak ją przyrządzić?
Jako że część osób może nie wiedzieć w jakich potrawach można użyć Ricottę poniżej przedstawię kilka propozycji:
- Naleśniki. Możecie być zaskoczeni, ale spróbujcie raz dodać Ricottę do naleśników a już nigdy nie zrobicie ich bez niej! Polecam!
- Sernik. Zamiast tradycyjnego twarogu można zrobić sernik z Ricotty!
- A może lody? Wystarczy zmiksować z ulubionymi owocami.
- Świetnie nadaje się także jako dodatek do pizzy zamiast mozzarelli.
- Polecam także jako dodatek do deserów zamiast bitej śmietany.
- Z Ricotty wychodzą także wspaniałe placki do których przepis jest na blogu, link tutaj.
- Nadzienie do tortellini. Włoskie pierożki świetnie smakują z serem Ricotta.
- Kolejna propozycja to dodatek do musli! Tak, poranne musli z orzechami oraz Ricottą jest smaczną propozycją na śniadanie.
- Ricotta także świetnie pasuje do tradycyjnej włoskiej lasagne.
To tylko niektóre propozycje gdzie możecie użyć Ricotty, jeśli macie jakieś swoje propozycje podzielcie się nimi w komentarzu. Sam jestem ciekaw gdzie jeszcze można go użyć. Jeśli chcecie także więcej przepisów z wykorzystaniem sera Ricotta także dajcie znać 🙂
Podsumowanie
Podsumowując ser Ricotta jest świetną alternatywą dla wysokokalorycznych serów. Dla wielu osób, które zmagają się z dietą może pomóc nie tylko urozmaicić posiłki ale też dostarczyć pełnowartościowego białka. Warto tutaj dodać, że z serwatki której produkowana jest Ricotta przygotowuje się także odżywki białkowe dla sportowców. Ze względu właśnie na świetny profil aminokwasowy.