Jeśli będąc w sklepie widziałaś na sklepowej półce serek mascarpone i zastanawiałaś się co można zrobić z serka mascarpone, dobrze trafiłaś! Włochy są ojczyzną dla kilkuset różnorodnych rodzajów serów. Niemal każdy region tego kraju posiada swój oryginalny, wytwarzany lokalnie gatunek. W Lombardii jest nim mascarpone. Cechą, która wyróżnia go pośród innych serów, których bazą jest mleko krowie, jest fakt, że mascarpone nie jest wytwarzany bezpośrednio z mleka, ale z pozyskanej z niego śmietanki.
Ten ser można spożywać zarówno w nieprzetworzonej postaci – na przykład rozsmarowywać na kanapce niczym masło, jak również stosować jako jeden ze składników deserów, a nawet dań wytrawnych.
Mascarpone ma słodki, delikatnie śmietankowy smak, przez co może być dodatkiem do owoców, lodów, ciast oraz ciasteczek. Wysoka zawartość tłuszczu i kremowa konsystencja sprawiają, że z powodzeniem może być zamiennikiem śmietany. Sprawdzi się zatem także przy komponowaniu posiłków zjadanych na obiad, czy kolację. Zobacz co można zrobić z serka mascarpone i przekonaj się, że jest to produkt spożywczy, który warto wykorzystywać w kuchni!

Zatem co można zrobić z serka mascarpone?
- tiramisu
- lody
- tarty na słodko
- serniki: pieczone lub na zimno
- deser z mascarpone i owocami/ biszkoptami
- ciasteczka z nadzieniem w postaci z serka mascarpone
- ciasta i torty z kremem z mascarpone
- czekoladowe bezy
- owocowe koktajle
- zupy krem
- wytrawne tarty
- kremowe sosy do mięsa
- nadziewane roladki
- zapiekanki
- makarony
- risotto

Włosi doskonale wiedzą, że serek mascarpone jest interesującym dodatkiem do wielu dań. Coraz częściej także Polacy przekonują się o tym i wykorzystują go podczas swoich kuchennych zmagań. Na popularność tego produktu spożywczego wpływ ma nie tylko jego uniwersalność, ale również fakt, że bardzo łatwo jest przygotować różnorodne posiłki z serkiem mascarpone. Kilka takich nieskomplikowanych przepisów znajdziesz w dalszej części artykułu!
Jak zrobić prawdziwe włoskie tiramisu?

Składniki na 6 porcji:
- 500 g serka mascarpone
- 300 ml kawy espresso
- 20 ml likieru amaretto
- 5 jajek
- 100 g cukru pudru
- 300 g podłużnych biszkoptów
- 3 łyżki kakao
Przygotowanie: Na początku należy zaparzyć kawę espresso, a po ostygnięciu wymieszać ją z likierem i przelać do płaskiego naczynia. Kolejnym krokiem jest oddzielenie żółtek od białek oraz utarcie żółtek z cukrem na puszystą masę. Na końcu miksowania trzeba dodać serek mascarpone. W osobnej misce konieczne jest ubicie sztywnej piany z białek, a po jej wykonaniu połączenie jej z wykonaną masą. Dno przygotowanej wcześniej formy należy wyłożyć połową biszkoptów moczonych w kawie i likierze. Następnie nakłada się na nie kremową masę, kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i pozostałą część masy z serkiem mascarpone. Na końcu przygotowany deser musi schładzać się w lodówce przez co najmniej pięć godzin. Prostokątny kawałek tiramisu dobrze jest przed podaniem posypać kakao.
Prosty przepis na deser z mascarpone i owocami!
Składniki na 4 porcje:
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany 30%
- herbatniki
- łyżka cukru pudru
- 500 g malin lub truskawek
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie: Przyrządzanie tego niezwykle prostego deseru trzeba rozpocząć od zrobienia owocowego sosu. Truskawki lub maliny należy rozgnieść widelcem w garnku, połączyć z cukrem i sokiem z cytryny, a następnie całość zagotować i pozostawić do ostudzenia. Śmietanę ubija się na sztywno wraz z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Na dnie przygotowanych wcześniej pucharków układa się pokruszone herbatniki, a potem na przemian warstwę kremowej masy i owocowy sos.
Jeśli chcecie poznać więcej przepisów na fantastyczne desery zapraszam do książki Ciastecznik. Przepisy na ciasta i desery, autorstwa Daniela Coceancig – finalisty 3 edycji Bake Off Ale Ciacho.
Jak przyrządzić koktajl z tym serem?
Składniki na 1 porcję:
- 2 łyżki serka mascarpone
- 200 ml jogurtu naturalnego
- jeden dojrzały banan
- garść borówek
- wiórki kokosowe lub migdałowe

Przygotowanie: Wszystkie składniki, oprócz migdałowych i kokosowych wiórek, należy starannie zmiksować na gładki krem. Przygotowany koktajl dobrze jest schłodzić przed podaniem, następnie przelać do wysokiej szklanki i udekorować wiórkami.
Po więcej ciekawych propozycji na koktajle zapraszam do e-booka Sekrety zielonych koktajli – link tutaj.
Jak wykorzystać mascarpone do przygotowania zupy ziemniaczanej?
Składniki na 4 porcje:
- 250 g serka mascarpone
- 1 kg ziemniaków
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól, pieprz i czosnek
- grzanki

Przygotowanie: Rozpocząć trzeba od pokrojenia ziemniaków w niewielką kostkę i ugotowania ich. Po odcedzeniu należy zalać je bulionem warzywnym. Po doprowadzeniu do zagotowania konieczne jest odłożenie garnka na bok, dodanie serka mascarpone oraz zblendowanie składników aż do powstania kremu. Całość warto przyprawić wedle uznania, a przed podaniem podgrzać. Zupa najlepiej smakuje z grzankami.
Ile kalorii ma serek mascarpone?
Jeśli prowadzisz zdrowy tryb życia i pragniesz zachowywać smukłą sylwetkę, na pewno zastanawiasz się ile kalorii ma serek mascarpone. Musisz więc zapamiętać, że ten rodzaj sera cechuje się wysoką kalorycznością. Średnio w porcji mascarpone o wadze 100 g znajduje się ponad 400 kcal. Gdy zależy Ci na utrzymaniu stałej masy ciała lub zgubieniu kilku kilogramów, musisz zachować szczególną czujność przy komponowaniu codziennego jadłospisu – serek mascarpone nie może gościć w nim zbyt często.
Czy serek mascarpone jest zdrowy?
Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby od czasu do czasu zjeść jakiś posiłek przygotowany z użyciem serka mascarpone. Warto wtedy wiedzieć jaką wartość odżywczą ma ten produkt spożywczy oraz jaka jest zawartość poszczególnych witamin i minerałów w 100 gramach serka.
Wartość odżywcza:
- białko – 4,5 g
- tłuszcz – 44 g
- węglowodany – 4 g
Witaminy:
- witamina B1 – 0,05 mg
- także witamina B2 – 0,20 mg
- witamina B6 – 0,5 mg
- witamina E – 1 mg
Minerały:
- wapń – 160 mg
- fosfor – 116 mg
- magnez 11 mg
- sód – 70 mg
- potas – 135 mg
- cynk – 0,7 mg
Co zrobić, gdy serek mascarpone się zważy?
Nawet, jeśli jest się wprawionym cukiernikiem, niekiedy przy tworzeniu masy do ciasta lub tortu może dojść do zważenia się serka mascarpone. W takich sytuacjach nie można załamywać rąk, ponieważ ten gatunek sera można jeszcze uratować. Jest na to kilka sposobów. Jeden z nich to umieszczenie zważonej masy w garnku i delikatne jej podgrzanie.
Otrzymanie jednolitej konsystencji masy graniczy z pewnością, trzeba jednak uważać, aby jej nie przypalić. Receptą na uratowanie masy jest także dodanie do niej 3 łyżek wrzątku i powtórne jej zmiksowanie. Jednak, aby nie doprowadzić do zważenia masy, dobrze jest podjąć działania profilaktyczne. Zalecane jest stosowanie do wypieków jedynie najwyższej jakości składników, jak również zadbanie, aby miały one podobną temperaturę. Śmietana, mleko, czy serek mascarpone nie mogą być ani za zimne, ani za ciepłe. Najlepiej, aby miały temperaturę pokojową.
Czy można mieszać serek mascarpone z galaretką?
Jednym z ciekawych dań, które można przyrządzić z wykorzystaniem serka mascarpone jest sernik na zimno. W tym przypadku masę do ciasta można wykonać poprzez połączenie ze sobą mascarpone z wielosmakowymi galaretkami.
Rozpocząć trzeba od rozpuszczenia w dwóch szklankach galaretek o różnych kolorach, jednak nie można doprowadzić do ich całkowitego zastygnięcia. W dwóch innych pojemnikach należy zrobić galaretki, które jednak muszą zastygnąć. Aby powstała masa do sernika na zimno trzeba ubić na sztywno dużą, schłodzoną śmietanę 30% połączyć ją z porcją 500g serka mascarpone, łyżką cukru, a na końcu dodać przygotowane wcześniej galaretki w płynnej formie i dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Te galaretki, które stężały, trzeba pokroić w kostki i także dodać do masy, która dzięki temu stanie się jeszcze bardziej kolorowa. Następnie trzeba sięgnąć po tortownicę i na jej spodzie ułożyć podkład z herbatników lub biszkoptów.
Kolejny krok to wyłożenie kremowej masy oraz umieszczenie sernika w lodówce. Po kilku godzinach, gdy ciasto już dostatecznie się schłodzi, można udekorować je ulubionymi owocami – bananami, malinami, truskawkami lub borówkami i podać na talerzykach.
Czy można mrozić serek mascarpone?
Serek mascarpone można mrozić bez obaw, że produkt po rozmrożeniu utraci swoje właściwości. Do mrożenia trzeba używać jak najświeższego kawałka sera i umieszczać go w szczelnym opakowaniu opatrzonym etykietą z oznaczeniem daty. Po wyciągnięciu mascarpone z zamrażarki należy włożyć go do lodówki, ponieważ ser musi być rozmrażany stopniowo, co trwać może nawet dwanaście godzin.
Czy serek mascarpone można piec w piekarniku?
Serek mascarpone bardzo często wykorzystywany jest do przygotowywania słodkich deserów. Jest nim chociażby wspomniany wcześniej sernik na zimno, ale przygotować można go także na ciepło.
Serek mascarpone można piec w piekarniku. Wykorzystanie tego gatunku sera do sporządzenia tego smakowitego ciasta sprawia, że sernik będzie smakował jak nigdy wcześniej. Konsystencja serowej masy stanie się wyjątkowo delikatna, kremowa, wilgotna i po prostu rozpłynie się w ustach.
Podsumowanie
Włączenie sera mascarpone do dotychczasowego jadłospisu nie jest skomplikowane. Tym bardziej, że uniwersalność jego użycia sprawia, że konkretne zastosowanie tego sera można z łatwością dopasować do indywidualnych upodobań smakowych. Nawet, jeśli nie posiada się zaawansowanych umiejętności kulinarnych wystarczy kilka chwil, aby zadziwić rodzinę przysmakami, w których odnajdą nutę mascarpone. W tym celu warto zainspirować się zaprezentowanymi powyżej przykładami przepisów z wykorzystaniem serka mascarpone. Uzyskane efekty przerosną Twoje oczekiwania, a smak wykonanych potraw sprawi, że ten gatunek sera na długo zagości w Twojej kuchni.