Placki z ricotty to kolejny pomysł na szybki posiłek. Najważniejsze, do ich wykonania użyjemy sera ricotta, który smakiem i konsystencją przypomina twaróg. Ser ricotta może świetnym zamiennikiem dla tradycyjnych serów, które jadamy zazwyczaj. Główną zaletą ricotty jest jego tekstura, dzięki czemu możemy zrobić puszyste placki, które bardzo ładnie się formują podczas smażenia. Tak jak możecie zobaczyć na zdjęciu poniżej.
Przede wszystkim aby nasza kuchnia była nieco urozmaicona zachęcam do wypróbowania tego przepisu, oraz zaprzyjaźnić się z serem ricotta, który jest po prostu pyszny podobnie jak twaróg. Przepis pozwala na przyrządzenie 4 placków, polecam dodać do posiłku ulubione owoce, oprócz tego także serek wiejski lub skyr owocowy. Zapraszam także do e-booka PLACKI NIEBANALNIE WYTRAWNE SŁODKIE.


Składniki na jedną porcję:
- Ser ricotta – 125 gram
- Mleko 0% – 60 gram
- Olej kokosowy – 5 gram (1 łyżeczka)
- 1 jajko
- Cukier kokosowy/ miód/ lub inny cukier – 10 gram
- Mąka ryżowa – 25 gram
- Mąka gryczana – 25 gram
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
- Do miski dajemy mleko, rozbijamy jajko, dodajemy obie mąki, cukier, olej kokosowy, ser ricotta oraz sodę oczyszczoną, która spowoduje że nasze placki będą bardziej pulchne. Całość mieszamy na jednolitą masę.
- Powstała masa starczy na przygotowanie 4 placków. Patelnię możemy lekko naoliwić i przetrzeć ręcznikiem papierowym. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu przez około 2 minuty na jednej stronie i 1 minute na drugiej.
- Polecam podawać z owocami oraz serkiem wiejskim
- Placki z ricotty gotowe!
Polecam wypróbować także mój przepis na placki jogurtowe z wykorzystaniem jogurtu skyr, który jest niskokaloryczny a przy tym zawiera całkiem sporą ilość pełnowartościowego białka.
Makroskładniki na porcję:
- Energia – 472 kcal
- Białko – 22,3 gram
- Węglowodany – 53 gram
- Tłuszcze – 18,7 gram
Wartość poszczególnych makroskładników może się różnić, w zależności z jakich dokładnie produktów korzystamy. W celu dokładnego poznania zawartości makroskładników zalecam porównać je z etykietą na opakowaniu.