Trudno znaleźć kogoś, kto choć raz nie spróbowałby gorzkiej czekolady. Niewątpliwie zasłużyła ona na szczególne miejsce wśród słodyczy i cieszy się niesłabnącą popularnością. Doceniają ją również lekarze i dietetycy, a kolejne badania potwierdzają korzystny wpływ na stan zdrowia. Co zatem kryje się za magiczną tabliczką? Jakie czekolada gorzka ma właściwości?
Czekolada gorzka posiada wiele dobroczynnych właściwości, dzięki którym można mówić o niemal leczniczym działaniu. Jedząc ją, stymulujemy mózg, poprawiamy koncentrację i pamięć, a nawet redukujemy ryzyko zawału serca czy udaru. Chronimy się też przed infekcjami i spowalniamy starzenie się, a do tego szybko polepszamy nastrój.
Spożywanie gorzkiej czekolady przynosi łatwe do zaobserwowania korzyści dla zdrowia i nastroju, dlatego nie warto o niej zapominać. Występuje ona w bardzo różnych wariantach, często z dodatkami owoców czy orzechów.
Jest lubiana przez ludzi na całym świecie i grono jej fanów rośnie. Przyjrzyjmy się zatem nieco bliżej fenomenowi gorzkiej czekolady i jej pozytywnym właściwościom.
Lista właściwości gorzkiej czekolady jest naprawdę długa, a wciąż dochodzą nowe fakty dotyczące jej wpływu na organizm człowieka. Spożywając ten produkt, możemy liczyć na:
- Stymulowanie pracy mózgu i zwiększenie jego wydajności
- Lepsza koncentracja oraz poprawa pamięci
- Poprawa nastroju i mniejsza podatność na jesienną chandrę
- Ochrona i wsparcie układu krążenia
- Spowolnienie procesów starzenia się
- Mniejsze uczucie zmęczenia i senności
- Większa odporność na infekcje
- Wsparcie pracy nerek
Wpływ na organizm
Wpływ gorzkiej czekolady na układ krążenia został szczegółowo opisany w literaturze, gdyż na przestrzeni czasu zaobserwowano wiele prawidłowości związanych z jedzeniem jej. Główne działanie sprowadza się do wsparcia i poprawy wydajności wspomnianego układu. Warto pamiętać, że wzmocnienie i uszczelnienie naczyń krwionośnych to istotny czynnik zapobiegający rozwojowi miażdżycy. Regulacja ciśnienia krwi oraz hamowanie tworzenia się zakrzepów oznacza mniejsze ryzyko udaru czy zawału serca.
Dowiedziono też, że gorzka czekolada pozytywnie wpływa na pracę nerek i może być uznana za środek moczopędny. To z kolei pomaga w zapobieganiu infekcjom dróg moczowych. Inną równie ciekawą właściwością jest hamowanie kaszlu.
W gorzkiej czekoladzie znajdziemy bardzo wiele odżywczych składników. Ich dokładna liczba i proporcje są bardzo zróżnicowane w zależności od danego rodzaju. Mimo to warto wymienić te najważniejsze:
Czynne (bio)flawonoidy to substancje z grupy polifenoli, które są dobrze znane entuzjastom zdrowego odżywiania. Działanie antyoksydacyjne wymienia się najczęściej, kiedy mówimy o ich wpływie na organizm człowieka. Spożywanie produktów o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy zapewnia wsparcie dla systemu immunologicznego. Tym samym działa także antynowotworowo i przeciwmiażdżycowo. Naczynia krwionośne stają się bardziej szczelne, a poziom cholesterolu reguluje się.
Cenne pierwiastki
Magnez to kluczowy pierwiastek, bez którego nie sposób się obejść. Stale go potrzebujemy, gdyż odpowiada za wiele procesów zachodzących w naszym organizmie. Bierze on udział w regulacji ciśnienia krwi, mineralizacji kości i ochronie organizmu przed skutkami nadmiernego stresu czy zmęczenia. Wspomaga pracę serca i jest nieodłączny do prawidłowego funkcjonowaniu układu nerwowego. Znajdziemy go w produktach spożywczych, choć w dzisiejszych czasach często się go suplementuje. To słuszny krok, gdyż nietrudno nabawić się niedoborów i potem zmagać z ich konsekwencjami. Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja dostarczaniu magnezu w odpowiednich ilościach m. in. poprzez stres, używki, leki i złą dietę. Gorzka czekolada cechuje się dużą zawartością tego pierwiastka, a dzięki jej spożywaniu możemy uniknąć niedoborów i wzmocnić ciało. Warto o niej pamiętać nie tylko od święta, lecz regularnie posilać się choćby kostką. Więcej na temat magnezu możecie poczytać w tym artykule.
Potas okazuje się niezbędny na poziomie komórkowym, gdzie sprzyja generowaniu impulsów elektrycznych. To dzięki niemu zachowujemy właściwe napięcie mięśni i ciśnienie krwi. Oprócz tego odpowiada za przebieg złożonych reakcji chemicznych, ważnych z punktu widzenia regulowania czynności życiowych np. bicia serca.
Gorzka czekolada, zwłaszcza ta dobrej jakości z wysoką zawartością kakao, stanowi niezwykle cenne źródło żelaza. Chyba nie trzeba nikogo przekonywać, jak istotną rolę ten pierwiastek odgrywa w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Niedobory żelaza prowadzą do anemii, co wiąże się ze spadkiem odporności i utrudnieniem procesów tworzenia się czerwonych krwinek. Ponadto potrzebujemy żelaza, by mięśnie i przewodnictwo układu nerwowego mogły właściwie pełnić swoje role.
Czekolada i nastrój
Chyba pierwsze, co przychodzi na myśl o czekoladzie, to napływ dobrego humoru i walka z depresją. Z gorzkim rodzajem tej słodkości sprawa ma się jeszcze lepiej, gdyż to on zawiera najwięcej cennych substancji. Poprawa nastroju po zjedzeniu choćby małego kawałka gorzkiej czekolady szybko staje się faktem. To miłe uczucie, za którym stoi zwiększony poziom serotoniny i endorfin, zwanych hormonami szczęścia. Ze względu tę właściwość warto sięgać po ten sprawdzony sposób. Bez dwóch zdań przyda się w długie jesienne wieczory, kiedy pogoda nie sprzyja aktywności. Z depresją sprawa okazuje się bardziej złożona, ponieważ to choroba, która wymaga stosowania odpowiednich leków. Pomimo tak wielu pozytywnych właściwości gorzka czekolada nie jest medykamentem i jedzenie jej w nadmiernych ilościach z pewnością nie zlikwiduje przykrych objawów.
Zastrzyk energii
Pobudzające działanie gorzkiej czekolady opiera się m. in. na lepszym przepływie krwi w mózgu. Tym samym poprawia się nasza pamięć i koncentracja. Wiedza o tym może przydać się np. w dzień ważnego egzaminu, kiedy schrupana kostka czekolady w cudowny sposób pobudzi nas do myślenia i zapewni właściwą stymulację mózgu.
Jedne z nowszym badań wykazały też pozytywny wpływ na hamowanie rozwoju chorób starczych. Demencja, tu głównie choroba Alzheimera, to zmora naszych czasów, a jedzenie gorzkiej czekolady może, choćby w małym stopniu, pomóc w tej sytuacji.
Ile jeść, aby zwiększyć prozdrowotne właściwości?
Gorzkiej czekoladzie przypisuje się wiele prozdrowotnych właściwości, co jest niezwykle rzadkie w przypadku słodyczy. Jej regularne spożywanie z pewnością przyniesie nam wiele korzyści, aczkolwiek nie należy przesadzać. Nałogowe jedzenie czekolady w pewnym momencie może doprowadzić do przyrostu wagi, czego raczej mało kto z nas chce.
Kalorie
Nie ma co ukrywać, gorzka czekolada to produkt kaloryczny, co może być plusem, jak i minusem. Czasami szybki przypływ kalorii może się nam bardzo przydać np. kiedy zaczynamy odczuwać zmęczenie i nie mamy możliwości zjedzenia pełnego posiłku. Ten wariant sprawdza się np. w podróży, kiedy spędzamy długie godziny w samochodzie bez szansy na pożywny obiad.
Kaloryczność danego produktu to temat, który zwykle budzi zainteresowanie i to nie tylko diabetyków czy osób na diecie. Im większa zawartość kakao, tym więcej kalorii.
60% zawartości kakao w 100 g czekolady można przyrównać do 516 kcal, 70% do 566, a 90% do 592 kcal.
Gorzka czekolada a odchudzanie
Osoby, które przestrzegają restrykcyjnej diety i dążą do zrzucenia zbędnych kilogramów, powinny zachować ostrożność w jedzeniu czekolady, nawet tak zdrowej jak gorzka. Zjedzenie kilku jej kostek niekiedy doda nam skrzydeł i może rozbudzić apetyt na jeszcze więcej, ale na tym należy poprzestać. Owszem po spożyciu uczucie sytości pozostanie z nami na dłużej, ale czekolada ma potencjał uzależniający. Gorzka nie zawiera zbyt wiele cukru i gwałtownie nie podwyższa poziomu glukozy we krwi, aczkolwiek cechuje się dużą kalorycznością. Regularne jedzenie 1-2 kostek powinno w zupełności wystarczyć, aby dostarczyć organizmowi cennych substancji i nie spowodować wzrostu wagi.
Rodzaje gorzkich czekolad
Mówiąc o rodzajach, zwykle dzielimy gorzką czekoladę ze względu na zawartość kakao. Jego ilość waha się pomiędzy 60 a 99%. Głównymi składnikami są miazga kakaowa i tłuszcz kakaowy, a te w znacznie mniejszej dawce to cukier i dodatki aromatyzujące. Im większy skład procentowy miazgi w tabliczce, tym czekolada jest bardziej wartościowa.
Która gorzka czekolada jest najlepsza?
Tutaj w pierwszej kolejności należy odpowiedzieć sobie, co dla nas znaczy „najlepsza gorzka czekolada.” W zależności od oczekiwań można wskazać różne produkty. Jeśli chcemy dostarczyć naszemu organizmowi cennych substancji i mikroelementów tj. żelazo czy magnez, to powinniśmy sięgnąć po tę z jak największą zawartością kakao. Natomiast gdy zależy nam na czymś miłym dla podniebienia i przyjemnym dla oka, to wersja z dodatkami owoców lub orzechów najlepiej odpowie temu, czego potrzebujemy. Oczywiście te dwa warianty nie muszą się wykluczać, gdyż na rynku znajdziemy gorzką czekoladę i dobrej jakości, i bogatą o nowe składniki. Rozróżniłam je, ponieważ zwykle ta najzdrowsza charakteryzuje się bardzo ciemnym kolorem i dość cierpkim smakiem, a rzadziej dodatkami smakowymi.
Handmade, czyli pyszne łakocie z rozkoszą dla oka
Ręcznie robione czekolady w ekologicznych opakowaniach nie goszczą na półkach sklepów zbyt długo. Na nieco większą skalę pojawiły się dopiero w ciągu ostatnich lat, ale stopniowo zyskują coraz większe grono fanów. Niewątpliwie przyciągają uwagę i cieszą oko, a do tego mogą być świetnym pomysłem na prezent. W moim odczuciu ręcznie robiona gorzka czekolada stanowi genialne połączenie przyjemnego z pożytecznym. Wysoka zawartość kakao z dodatkiem owoców tj. aronia, porzeczka, żurawina, cynamon czy jabłko to ogromny atut, a efekt wizualny dopełnia całości.
Czym się kierować w wyborze gorzkiej czekolady?
Jedzenie czekolady to dla bardzo wielu osób czysta przyjemność. Aby połączyć to z prozdrowotnymi właściwościami, warto zadbać o możliwie jak najwyższy procent kakao (miazgi kakaowej). Tym sposobem zagwarantujemy sobie pozytywne działanie na samopoczucie, układ odpornościowy i ogólnie całe ciało, a nie tylko dostarczymy kalorii. Istotne również, by unikać takiej czekolady, która zawiera syrop glukozowo -fruktozowy. Pamiętajmy, że cechuje się on szkodliwością i bywa częstym zamiennikiem cukru w słodyczach.
Podsumowanie
Głównym atutem gorzkiej czekolady jest duża zawartość kakao, które z kolei odpowiada za szereg prozdrowotnych właściwości. Poza tym znajdziemy w niej szereg innych substancji pozytywnie działających na zdrowie tj. magnez, żelazo czy antyoksydanty. Dobre samopoczucie nieodłącznie kojarzy się z czekoladą w każdej postaci i w przypadku gorzkiej na pewno się nie zawiedziemy.
Jako ciekawostkę podam to, że w Kanadzie podróżnym, którzy wybierają się nieco dalej, zaleca się trzymanie w samochodzie latarki i …czekolady! Myślę, że zabieranie jej w drogę to świetne rozwiązanie. Nawet jeśli ktoś nie jest przekonany do tego rodzaju słodyczy i narzeka na cierpki posmak w ustach, to w nieco bardziej ekstremalnych sytuacjach, z pewnością ją doceni.
W mojej ocenie to nie jedyny powód, dla którego gorzka czekolada doczekała się tak wielu wariantów. Stanowi bowiem wyjątek wśród słodyczy, gdyż jej regularne jedzenie okazuje się naprawdę korzystne dla zdrowia, a nie zgubne.
1 Komentarz
Zgodzę się w stu procentach z świetnym działaniem gorzkiej czekolady, jednak ja bardzo nie lubię jej smaku 😉