Magnez należy do makroelementów – czyli pierwiastków, które znajdują się w naszym ciele w stosunkowo dużych ilościach. Dzienne zapotrzebowanie na magnez u dorosłego człowieka to ok. 300-400 miligramów. Jego stężenie w ustroju zależy głównie od podaży w diecie, a także mechanizmów wydalania i zatrzymywania zachodzących w przewodzie pokarmowym i nerkach. Warto więc poznać jaka jest rola magnezu w naszym organizmie oraz czym może grozić jego niedobór
Rola magnezu i skutki jego niedoboru
Magnez ma ogromny wpływ na nasze zdrowie – jest kofaktorem wielu enzymów uczestniczących w procesach metabolicznych. Bierze udział w syntezie DNA, przewodnictwie nerwowym oraz nerwowo-mięśniowym, a wraz z wapniem tworzy prawidłową strukturę kości. Jest niezbędny do poprawnego działania układu nerwowego i ma wpływ na układ sercowo-naczyniowy.

Niedobór magnezu, czyli hipomagnezemia, objawia się wieloma dolegliwościami i w ciężkich przypadkach może być niebezpieczny dla życia. W ostatnich latach jest to zjawisko coraz częstsze, głównie poprzez stosowanie sztucznych nawozów potasowych, które zmniejszają stężenie magnezu w glebie. Do innych przyczyn hipomagnezemii zaliczyć możemy niedostateczną podaż w diecie, alkoholizm, stres, nadmierne ilości spożywanej kawy czy stosowanie leków obniżających zawartość tego pierwiastka w organizmie (np. antykoncepcja hormonalna).
Objawy niedoboru magnezu to przede wszystkim zaburzenia funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego oraz płytki nerwowo-mięśniowej. Częstym objawem są bolesne skurcze mięśni (szczególnie łydek) , drgania powiek i warg oraz nadmierna męczliwość. Występować mogą bóle głowy i drętwienie kończyn, paznokcie stają się kruche i łamliwe, a włosy mają tendencje do wypadania. Niedobór magnezu niekorzystnie wpływa na koncentrację i zdolność do nauki, powoduje problemy z zasypianiem. Obserwuje się także rozdrażnienie, stany lękowe, a nawet depresję. Mogą pojawić się problemy z kamieniami nerkowymi, tarczycą i bolesne miesiączkowanie. Najgroźniejszym skutkiem hipomagnezemii są arytmie – w skrajnych przypadkach mogą doprowadzić nawet do zagrożenia zdrowia i życia.
Magnez a dieta
Pokarm jest naszym głównym źródłem magnezu, należy więc zadbać, by dostarczać go w odpowiednich ilościach. Istotne jest, by kontrolować także inne składniki odżywcze. Dieta bogatowapniowa i bogatofosforanowa ograniczają wchłanianie magnezu w jelicie cienkim.
Niektóre pokarmy zawierają go wyjątkowo dużo. Nie należy więc zapominać o nich w naszej diecie.
Doskonałym źródłem magnezu są kakao i gorzka czekolada. W 100 gramach tych produktów znajduje się odpowiednio 420 i 165 mg tego pierwiastka. Bogate są w niego również kasze, szczególnie gryczana, oraz płatki owsiane. Innymi wartymi uwagi składnikami naszej diety powinny być rośliny strączkowe (fasola, groch, ciecierzyca), orzechy laskowe i szpinak. W sklepach dostępne jest też pieczywo, jogurty oraz wody mineralne z wysoką zawartością magnezu.
W wypadkach, gdy dieta nie wystarcza, możliwa jest suplementacja specjalnymi preparatami. Zazwyczaj zawierają one magnez w formie soli z dodatkiem witaminy B6, która znacząco zwiększa wchłanianie jelitowe.
4 komentarze
Dzięki za ten wpis jest ciekawy i inspirujący. Tylko nie zasypiaj gruszek w popiele czekam na więcej.
Paul Getty Zwykle Twierdzil, że bezinteresowna przyjazń może istnieć tylko pomiedzy osobami o jednakowych dochodach. I ja sie po niekąd z tym zgadzam 🙂 A ty ?
Brawo tak trzymać. Widać, że dbasz o merytoryczne wpisy na Twoim blogu, Dzięki i zapraszam do siebie…
Bardzo ciekawy blog, rzeczowy i wyważony. Od dzisiaj zaglądam regularnie i subsbskrybuje kanał RSS. Pozdrowienia 🙂