Kawa jest jedną z lepszych przyjemności życiowych, a dawka kofeiny pomaga oczyścić głowę, poprawić ostrość widzenia i wydajność na siłowni. Jednak podczas gdy kubek każdej kawy może przynieść te korzyści, istnieje duża różnica między tak zwaną kawą a bogatym zapachem, wypełnionym aromatem napojem, którym naprawdę warto delektować się ponieważ ustawia cały nastrój na cały dzień. Jeśli więc do tej pory nie wiedzieliście jak robić zdrowszą i smaczniejszą kawę ten artykuł Wam pomoże. Poniżej pokażę pięć wskazówek, które pomogą Ci stworzyć idealny kubek w domu, niezależnie od zastosowanej metody.
5 zasad które warto znać przed zaparzeniem porannej kawy to:
- Kawę parz z prawdziwych ziaren, dobrej jakości.
- Sam miel ziarna domowym młynkiem
- Do kawy wybieraj prawdziwe tłuste mleko oraz/lub cynamon
- Świeżo zmielone ziarna przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku
- Używaj dobrej jakości wody
Poniżej dokładnie opiszę każdą z wymienionych metod.
1. Zacznij od prawdziwych ziaren
Różnorodność kawy dostępnej w dzisiejszych czasach jest oszałamiająca, ale niektóre proste wskazówki mogą pomóc ci wskazać kierunek, w którym naprawdę smakowo podążają twoje kubki smakowe. Dotyczy to głównie miejsca uprawy ziaren i sposobu ich przetwarzania. Kawy rosnące na niższych wysokościach będą prezentować bardziej pikantne, ziemiste smaki, podczas gdy kawy z wyższej wysokości pokażą więcej kwasowości i owocowości. Naturalnie przetworzone kawy będą bardziej owocowe niż myte kawy procesowe. Im ciemniejsze ziarno, tym mocniejszy smak. Użyj tych reguł, aby wybrać niektóre typy do próbkowania, aż znajdziesz jeden (lub więcej), który najlepiej pasuje do twojego podniebienia.

2. Zmiel ziarna sam
Mielenie ziaren kawy nie jest pierwszą rzeczą, którą chcesz zrobić po naciśnięciu przycisku drzemki zbyt wiele razy. Ale efekt jest ważny. Całe ziarno kawy zatrzymuje lotne oleje, które są odsłonięte po zmieleniu ziarna. To te oleje są odpowiedzialne za zapach kawy i jej smak. Dlatego mielone ziarno zapewnia, że te oleje nie mają szansy na zjełczenie.
3. Dodaj wzmacniacze smaku
Zapomnij o śmietankowych pakietach, które w zasadzie po prostu ładują napar pustymi kaloriami i cukrem. Aby uzyskać głębszy, bogatszy smak, lepiej dodać wzmacniacze smaku o wyższej jakości.
Doskonałe opcje to także dotyk mleka. Produkty mleczne wytwarzane z certyfikowanego mleka organicznego od krów hodowanych na pastwiskach okazały się do 125% lepsze w ilości zdrowych dla serca kwasach tłuszczowych omega-3. Wiele osób wciąż boi się mleka pełnego, ale dwie łyżki mleka od zwierzęcia karmionego trawą zawierają zaledwie 19 kalorii i mniej niż gram nasyconego tłuszczu.

Chcesz utrzymać kubek bez nabiału, ale wciąż pełen smaku? Dosyp pół łyżeczki cynamonu. Przyprawa rozgrzewająca może pomóc obniżyć poziom glukozy we krwi. Inne pomysły na przyprawy to ekstrakt waniliowy i imbir. Trochę proszku kakaowego oferuje odrobinę czekolady z każdym łykiem.
4. Przechowuj swoje ziarna prawidłowo
Niezależnie od tego, czy przechowujesz całe lub zmielone ziarna, przechowuj je w szczelnym pojemniku w chłodnym i suchym miejscu. Jeśli używasz ziaren przemielonych, zaparz je i popijaj inaczej zaczną tracić swój smak po około dwóch tygodniach.
5. Napar z najlepszej jakości wody
Parzona kawa to około 98% wody, a jakość H2O ma kluczowe znaczenie. Podobnie jak zawartość minerałów i temperatura, ponieważ minerały w wodzie i energia cieplna faktycznie przyciągają smak zmielonej kawy. W szczególności wodorowęglan sodu i magnez [dwa minerały znajdujące się w wodzie pitnej] tworzą różne aromaty z kawy, więc te same ziarna mogą smakować inaczej w zależności od miękkości wody.
Aby uzyskać odpowiedni efekt, użyj kupionej w sklepach wody źródlanej lub filtruj wodę z kranu, aby usunąć wszelkie nieprzyjemne zapachy i utrzymuj temperaturę między 195 a 208 stopni Celsjusza podczas warzenia.
Podsumowanie
Podsumowując temat picia kawy, moim zdaniem warto poświęcić te 2 minuty aby przygotować zdrową i pyszną kawę. Ja osobiście nigdy nie ufałem rozpuszczalnym kawom, raczej wolę zmielić z pełnego ziarna, przynajmniej wiem co pije.