Placki gryczane możliwe dla wielu nie brzmią zbyt apetycznie ale uwierzcie, w tej wersji smakują wyśmienicie i prawie nie czuć gryką! Placki te to świetny pomysł na śniadanie jeśli chcemy przyrządzić coś oryginalnego, przepis skomponowany na przyrządzenie 4 pysznych placków. Placki te mają także bardzo dobry profil makroskładników. Przy dosyć małej ilości kalorii zawierają dobrą ilość pełnowartościowego białka.
Jako dodatek polecam użyć serka wiejskiego z ulubionymi owocami oraz posypać wyposażonym w cudowne właściwości prozdrowotne cynamonem. O cynamonie polecam artykuł pod tym linkiem.
Dla spragnionych większej ilości przepisów na smaczne placuszki zapraszam do e-booka „PLACKI NIEBANALNIE WYTRAWNE SŁODKIE”.
Składniki na jedną porcję:
- Mąka gryczana – 50 gram
- 1 jajko
- Mleko 0% – 50 gram
- Kakao – 5 gram (1 łyżeczka)
- Cynamon – 5 gram (1 łyżeczka)
- Słodzik/ cukier – 10 gram (możemy tutaj dodać erytrytol lub inny słodzik lub też cukier kokosowy, miód albo syrop z agawy)
- Serek wiejski – 200 gram
- Ulubione owoce (ja dodałem truskawki oraz jagody)
Przygotowanie:
- Przygotowanie zaczniemy od utworzenia ciasta na placki. W tym celu mieszamy w misce po kolei składniki: mąka gryczana, mleko, jajko, słodzik/cukier, cynamon oraz kakao. Całość mieszamy na jednolitą masę, nie potrzebny jest mikser, łyżką świetnie można też składniki wymieszać.
- Następnie na rozgrzanej patelni smażymy cienkie placki bez użycia tłuszczu jeśli mamy odpowiednią patelnie. Jeśli nie, możemy posmarować powierzchnię patelni oliwą z oliwek i nadmiar wytrzeć ręcznikiem papierowym.
- Z powstałej masy powinny wyjść 4 małe placki, smażą się one dosyć szybko dlatego trzeba obserwować i odpowiednio szybko obrócić na drugą stronę (około 1-2 minuty).
- Jeśli placki są gotowe, możemy zabrać się za dodatek do placków. Serek wiejski dajemy do miski wraz z pokrojonymi drobno owocami. Możemy użyć takich owoców jak banany, daktyle, pomarańcze czy też maliny – polecam!
- Placki możemy posmarować serkiem oraz posypać cynamonem na koniec.
- Placki gryczane gotowe!
Makroskładniki na jedną porcję:
- Energia -505 kcal
- Białko – 40,1 gram
- Węglowodany – 71,8 gram
- Tłuszcze – 9,6 gram
Wartość poszczególnych makroskładników może się różnić, w zależności z jakich dokładnie produktów korzystamy. W celu dokładnego poznania zawartości makroskładników zalecam porównać je z etykietą na opakowaniu.