Placki czekoladowe z cukinią, to całkiem oryginalne połączenie słodkich placków i cukinii. Natomiast ich oryginalny smak na pewno przypadnie wielu osobom do gustu. Dodatkowo do ich przyrządzenia nie używamy jajek, co powoduje, że placki zawierają mało tłuszczu a więc i kalorii. Przepis jest skomponowany na przyrządzenie około 6 małych placków, natomiast kwestia dodatków to już zależy od was, ja polecam dodać twaróg z mlekiem i odżywką białkową wraz owocami.
Jeśli chcielibyście znaleźć więcej przepisów na pyszne placki, które można zabrać do pracy lub na uczelnie to gorąco polecam e-book PLACKI NIEBANALNIE WYTRAWNE SŁODKIE.
Składniki na jedną porcję (6 placków):
- Mąka gryczana – 2 łyżki (30 gram)
- Mąka ryżowa – 2 łyżki (30 gram)
- Cukinia – 100 gram
- Mleko 0% – 100 gram
- Kakao (gorzkie) – 1 łyżeczka (5 gram)
- Miód/cukier kokosowy/syrop klonowy – 10 gram (1 łyżka)
- Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
- Masło orzechowe – 1 łyżka (10 gram)
Przygotowanie:
- Do miski dajemy mleko, obie mąki, proszek do pieczenia, kakao, miód.
- Na tarce na drobnych oczkach ścieramy cukinię i dodajemy do miski. Całość mieszamy na jednolitą masę. Rozgrzewamy patelnię, możemy ją lekko naoliwić i zetrzeć nadmiar ręcznikiem papierowym.
- Smażymy na rozgrzanej patelni około 3-4 minuty, po obróceniu wystarczy 1 minuta.
- Gotowe placki możemy podawać z twarogiem z mlekiem i owocami, lub z serkiem wiejskim. Smakują równie dobrze także bez niczego, na przykład mi 🙂
- Placki czekoladowe z cukinią gotowe!
Zachęcam także do wypróbowania przepisów na omlety z cukinią:
Makroskładniki na porcję:
- Energia – 383 kcal
- Białko – 15,4 gram
- Węglowodany – 63 gram
- Tłuszcze – 7,4 gram
Wartość poszczególnych makroskładników może się różnić, w zależności z jakich dokładnie produktów korzystamy. W celu dokładnego poznania zawartości makroskładników zalecam porównać je z etykietą na opakowaniu.