Wołowina rostbef z warzywami, to nowa propozycja na pyszny obiad z wykorzystaniem mięsa wołowego. Obiad z solidną porcją warzyw, co uczyni go dobrze strawnym przez nasz organizm. Dodatkowo wołowina zawiera mnóstwo pełnowartościowego białka, więc z pewnością warto ją włączyć do swojej diety. Niewątpliwą zaletą takiej potrawy jest także to, że jest niezwykle smaczna, co uczyni naszą dietę bardzo zróżnicowaną.
Obiad możemy podać z ryżem, kaszą, lub też z ziemniakami. Przepis przygotowany na dwie sycące porcje. Zapraszam do próbowania oraz dzielenia się opiniami w komentarzach!
Po więcej ciekawych przepisów na smaczne obiady, które możemy zabrać do pracy lub na uczelnie, zapraszam do e-booka „Zdrowe i Szybkie Obiady”


Składniki na dwie porcje:
- Wołowina rostbef – 300 gram
- Pieczarki – 100 gram
- Cukinia – 50 gram
- 1 pomidor (ewentualnie pomidory z puszki krojone – 1/2 puszki)
- Brokuł 50 gram
- 1/2 papryki
- 1 cebula
- Mąka kukurydziana (1 łyżka)
- Sos sojowy – 2 łyżki
- Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
- Kasza lub ryż – 100 gram (ja użyłem komosy ryżowej)
- Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, kolendra, papryka wędzona)
Przygotowanie:
- Na początku przygotujemy mięso. Wołowinę kroimy w kostkę i dajemy do miski. Do szklanki dajemy sos sojowy, łyżeczkę papryki wędzonej, oraz łyżeczkę ziaren kolendry. Mieszamy i dodajemy do mięsa. Mięso dokładnie mieszamy z przyprawami i odstawiamy.
- Teraz przygotujemy warzywa. Brokuł kroimy na drobne kawałki, cukinie w plastry, paprykę w kostkę, cebulę w piórka, pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Pomidor obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- W między czasie wstawiamy kaszę lub ryż i gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Polecam do gotującej się wody oprócz soli dodać kurkumę. Nasz ryż lub kasza nabierze koloru oraz nowego smaku.
- Mięso teraz podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek razem z cebulą. Gdy mięso jest podsmażone z dwóch stron, ściągamy z patelni.
- Na tą samą patelnię teraz wrzucamy pomidor, cukinię, paprykę oraz pieczarki. Warzywa dusimy aż będą miękkie.
- Po kilku minutach dodajemy mięso z cebulką oraz brokuły.
- Całość dusimy na małym ogniu.
- Z warzyw powinna puścić woda, jeśli nie dolewamy około pół szklanki.
- Dodajemy mąkę i całość mieszamy. Sos powinien nam zgęstnieć. Doprawiamy do smaku.
- Podajemy razem z ugotowanym ryżem lub kaszą.
- Wołowina rostbef z warzywami gotowa!
Makroskładniki na 1 porcję:
- Energia – 513 kcal
- Białko – 41,7 gram
- Węglowodany – 42,5 gram
- Tłuszcze – 19,7 gram
Wartość poszczególnych makroskładników może się różnić, w zależności z jakich dokładnie produktów korzystamy. W celu dokładnego poznania zawartości makroskładników zalecam porównać je z etykietą na opakowaniu.