Tuńczyk tagliatelle to kolejna propozycja na szybki obiad, z bardzo dobrymi makroskładnikami. Jedna porcja zawiera około 650 kcal. Obiady z wykorzystaniem makaronu tagliatelle są bardzo smaczne a przy tym świetnie wyglądają na talerzu 🙂 Warto jednak zwrócić uwagę, że niektórzy producenci makaronu wpisują wartość makroskładników po ugotowaniu! To oznacza że makaron musimy ważyć po ugotowaniu aby policzyć ile kalorii dokładnie spożywamy. Do wykonania tej potrawy użyłem makaronu firmy Lubella (tagliatelle gniazda wstążki) i miałem właśnie taki przypadek (zdjęcie poniżej). Jeśli interesuje Was jak zdobyć więcej przepisów na wyjątkowe obiady, które można zabrać do pracy to zapraszam po e-booka E-book Zdrowe i Szybkie Obiady.



Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. U mnie 100 gram makaronu po ugotowaniu ważyło około 200 gram (makaron Lubella)
- Pomidor obieramy ze skórki oraz kroimy w drobną kostkę, ser kroimy w kostkę a tuńczyka odsączamy z wody. Całość dajemy do miski i mieszamy.
- Do miski dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek, szczyptę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, łyżeczkę suszonej bazylii, oraz papryki wędzonej. Całość ponownie mieszamy.
- Zawartość miski smażymy na rozgrzanej patelni przez około 5-8 minut, co jakiś czas mieszając.
- Gotowego tuńczyka nakładamy razem z ugotowanym makaronem na talerz. Na koniec polecam dodać nasze ulubione świeże zioła.
- Tuńczyk tagliatelle gotowy!
Makroskładniki na porcję:
- Energia – 650 kcal
- Białko – 55,4 gram
- Węglowodany – 56,3 gram
- Tłuszcze – 19,9 gram
Wartość poszczególnych makroskładników może się różnić, w zależności z jakich dokładnie produktów korzystamy. W celu dokładnego poznania zawartości makroskładników zalecam porównać je z etykietą na opakowaniu.