Panna cotta fit to nieco odchudzona wersja popularnej panna cotta, która ma dużo kalorii przez dużą zawartość tłuszczu. W tym przepisie pokaże jak przyrządzić panna cotta w wersji fit czyli odchudzoną do granic a przy tym ciągle przepyszną w smaku. Do jej zrobienia zamiast tradycyjnie śmietany użyjemy jogurtu naturalnego 0%.
Przyrządzenie panna cotta fit polecam rozpocząć dzień przed jako, że musi ona stężeć w lodówce przez kilka godzin. Natomiast w nagrodę za czekanie dostaniemy deser, który w jednej porcji ma zaledwie 230 kcal a jest przy tym przepyszny i zdrowy! Polecam podawać z ulubionymi owocami np jagody, truskawki lub maliny, które dodadzą jeszcze smaku.
Przygotowanie:
- Do miski dajemy jogurt naturalny, miód, nasiona Chia oraz sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na jakąś godzinkę. O nasionach Chia napisałem osobny artykuł na który zapraszam tutaj.
- Żelatynę w proszku mieszamy z dwoma łyżkami gorącej wody, dokładnie mieszamy i dodajemy do reszty składników przygotowanych wcześniej.
- Całość rozlewamy po równo do dwóch filiżanek lub małych miseczek. wkładamy do lodówki na kilka godzin aż panna cotta stężeje.
- Po wyjęciu z lodówki polecam na 10-15 sekund zanurzyć miseczkę lub filiżankę z panna cotta w gorącej wodzie aby było nam łatwiej przełożyć deser na talerzyk. Jeśli ocieplimy nieco miseczkę od spodu deser łatwiej odejdzie, wtedy przykładamy talerzyk na górę i odwracamy do góry nogami.
- Całość możemy polać np miodem oraz podać z ulubionymi owocami.
- Panna cotta w wersji fit gotowa!
Polecam także wypróbować przepis na panna cotta z mleka koksowego, który znajdziecie tutaj.
A po więcej przepisów na smaczne ciasta i desery znajdziecie w e-booku „Przepisy na ciasta i desery„
Makroskładniki na porcję:
- Energia – 229 kcal
- Białko – 11,3 gram
- Węglowodany – 44,6 gram
- Tłuszcze – 2,2 gram
Wartość poszczególnych makroskładników może się różnić, w zależności z jakich dokładnie produktów korzystamy. W celu dokładnego poznania zawartości makroskładników zalecam porównać je z etykietą na opakowaniu.