Sałatka z tuńczyka i kapusty to prosta potrawa, bardzo łatwa i szybka w przyrządzeniu. Idealna na kolacje, ma bardzo mało kalorii w przeliczeniu na porcję, a przy tym jest bardzo lekka. Dodawanie sporej porcji warzyw do diety ma sporo zalet, szczególnie jeśli zgubić kilka kilogramów. Główną zaletą jest to że są bardzo objętościowe i zarazem mało kaloryczne. Dodatkowo warzywa dodają wartości odżywczej naszemu posiłkowi, co tylko podbija jego wartość. Ja sam gdy chce zjeść coś zdrowego a jednocześnie mało kalorycznego decyduje się właśnie na sałatkę, gdyż to najprostsza droga aby osiągnąć cel. Bardzo z resztą polecam aby tego typu sałatka znajdowała się w naszym jadłospisie przynajmniej raz dziennie. Po więcej ciekawych przepisów na codzienne posiłki zapraszam do e-booka „Zdrowe i Szybkie Obiady”.
Dodatkowo, sałatka z tak przyzwoitą porcją warzyw dostarcza nam także sporo błonnika. O warzywach i dlaczego powinniśmy jeść je w dużych ilościach możesz poczytać w tym artykule.


Przygotowanie:
- Tuńczyka z puszki odsączamy z wody i dajemy do miski. Ogórek kroimy w półksiężyce, kapustę w paski i dodajemy do miski z tuńczykiem
- Do szklanki dajemy oliwę z oliwek oraz sok z cytryny, pół łyżeczki soli, pieprzu, papryki, kurkumy oraz łyżeczkę bazylii. Całość mieszamy.
- Oliwę z przyprawami dodajemy do tuńczyka i całość mieszamy.
- Sałatka z tuńczyka i kapusty gotowa!
Makroskładniki na porcję:
- Energia – 215 kcal
- Białko – 27,8 gram
- Węglowodany – 12,7 gram
- Tłuszcze – 6,8 gram
Wartość poszczególnych makroskładników może się różnić, w zależności z jakich dokładnie produktów korzystamy. W celu dokładnego poznania zawartości makroskładników zalecam porównać je z etykietą na opakowaniu.