Naleśniki czekoladowe to propozycja na pyszne naleśniki na słodko, w dodatku bez glutenu jeśli ktoś go nie toleruje. Świetnie nadają się na śniadanie lub na kolacje. Tego typu naleśniki to bardzo dobra alternatywa dla tradycyjnych naleśników, które dla wielu mogły się już znudzić lub dla kogoś kto szuka pomysłu na coś całkiem nowego. Dieta aby była dla nas przyjemna, warto aby była też zróżnicowana, abyśmy próbowali nowych smaków. To sprawi, że będziemy mieli lepszą motywację, a także spojrzymy na dietę z nieco innej strony. A może akurat odkryjemy swoją nową ulubioną potrawę!
Bardzo dobre makroskładniki, oraz solidna porcja białka na porcje. W jednej porcji mamy dwa naleśniki, 465 kalorii i całkiem sporą porcję pełnowartościowego białka. Zapraszam do wypróbowania!
Składniki na porcję:
- Mąka ryżowa – 50 gram
- Mąka z ciecierzycy – 50 gram
- Mleko 0% – 160 gram
- 1 banan
- Odżywka białkowa – 20 gram
- 2 jajka
- serek wiejski 200 gram
- 2 łyżeczki kakao (8-10 gram)
- Ulubiony owoc do podania na koniec
Przygotowanie:
- Do miski wbijamy jajka, dodajemy obie mąki, kakao, 100 gram mleka, oraz pokrojony na kawałki banan. Całość miksujemy.
- Smażymy na patelni 4 naleśniki. Polecam używać patelni która nie wymaga używania tłuszczu, lub jeśli takiej nie mamy możemy nasmarować powierzchnię oliwą z oliwek i przetrzeć ręcznikiem papierowym nadmiar.
- W międzyczasie gdy smażymy naleśniki, przygotujemy nadzienie.
- W tym celu do miski dajemy serek wiejski, 60 gram mleka, oraz odżywkę białkową. Całość mieszamy.
- Gdy naleśniki są gotowe, dodajemy do nich nadzienie i układamy w dowolny, ulubiony sposób. Polecam dodać ulubiony owoc na koniec. Każdy posiłek się lepiej trawi gdy dodamy do niego warzywo lub owoc.
- Naleśniki czekoladowe Gotowe!
Makroskładniki na porcję (dwa naleśniki czekoladowe):
- Energia – 465 kcal
- Białko – 39,4 gram
- Węglowodany – 50,2 gram
- Tłuszcze – 10,7 gram
Wartość poszczególnych makroskładników może się różnić, w zależności z jakich dokładnie produktów korzystamy. W celu dokładnego poznania zawartości makroskładników zalecam porównać je z etykietą na opakowaniu.