Zbliżające się Święta Bożego Narodzenia mają wiele symboli. Jednym z nich są charakterystyczne zapachy, wśród których bez dwóch zdań króluje aromatyczny cynamon dodawany do wielu potraw oraz wypieków. Składnik ten ze względu na swoje walory smakowe jest z powodzeniem używany w kuchni w postaci przyprawy, jednak coraz większe znaczenie mają także jego cenne właściwości zdrowotne. Dzięki temu cynamon cejloński jest dostępny nie tylko jako sypki proszek oraz cynamonowe laski, ale występuje także w formie kapsułek. Sprawdź jakie cynamon cejloński ma właściwości lecznicze i korzystaj z niego przez cały rok!
Cynamon cejloński to naturalne źródło błonnika, magnezu, żelaza, fosforu i wapnia. Działa antynowotworowo, antybakteryjnie i antygrzybicznie. Usprawnia pracę mózgu, zwalcza kłopoty z bezsennością, pozytywnie wpływa na pracę serca, stabilizuje poziom cukru we krwi, jak również pomaga zredukować podwyższony cholesterol.
Jeśli chcesz włączyć cynamon cejloński do swojej diety – sprawdź najważniejsze informacje na jego temat. Charakterystyka poszczególnych korzyści wynikających ze stosowania takiej odmiany cynamonu, na pewno zachęci Cię do wypróbowania tego składnika w praktyce.

Czym wyróżnia się cynamon cejloński?
Bardzo często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że cynamon, który jest powszechnie dostępny w wielu sklepach, ma niewiele wspólnego z oryginalnym cynamonem cejlońskim. Ten pierwszy to chińska odmiana cassia – jest dużo tańszy, ma mniej wyrazisty smak i nie charakteryzuje się właściwościami zdrowotnymi. Jednocześnie zawiera średnio tysiąc razy więcej kumaryny (czyli toksycznej smakowej substancji) niż oryginalny cynamon. Natomiast cynamon cejloński jest wysoko cenioną przyprawą kulinarną oraz ważnym składnikiem leczniczym. Można rozpoznać tę odmianę zwłaszcza po brązowo-pomarańczowym kolorze oraz szlachetnym i delikatnym korzennym smaku. Laski tego cynamonu złożone są z wielu cienkich warstw, które są kruche i łatwo je zmielić. Cynamon cejloński można dostać również w aptekach, gdzie sprzedawany jest w formie łatwych do połknięcia kapsułek.
Poznaj właściwości zdrowotne cynamonu cejlońskiego!
W okresie częstych zachorowań na przeziębienia i grypę warto włączyć cynamon cejloński do swojej diety, ponieważ wzmacnia on układ odpornościowy. Działa bakteriobójczo, przeciwgrzybiczo oraz przeciwwirusowo, a także rozgrzewa organizm. Składnik ten zapobiega rozwojowi infekcji, a podany w trakcie choroby skraca czas jej trwania. W tym celu warto zaopatrzyć się przede wszystkim w olejek z cynamonu cejlońskiego, który użyty w formie inhalacji, skutecznie oczyszcza układ oddechowy, niwelując ból gardła oraz katar.

- Składnik ten wpływa pozytywnie także na działanie mózgu. Przekłada się to na poprawę naszej koncentracji, pamięci oraz zdolności poznawczych. Dzięki temu szybciej uczymy się i zapamiętujemy nowe rzeczy. Zaleca się stosować gozwłaszcza w okresie nasilonego wysiłku intelektualnego.
- Cynamon cejloński to źródło składników odżywczych istotnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, takich jak: wapń, żelazo, magnez, cynk oraz mangan.
- Cynamon cejloński może opóźnić moment pojawienia się choroby Alzhaimera, a nawet całkowicie zapobiec jej wystąpieniu. Natomiast zawarty w tym składniku benzoesan sodu przyczynia się do odwrócenia zmian w mózgu, które powstają u osób cierpiących na chorobę Parkinsona.
- Ponadto cynamon cejloński ułatwia trawienie. Przez to może okazać się przydatny zwłaszcza wtedy, gdy po zjedzeniu ciężkostrawnych posiłków występują nudności, wzdęcia oraz inne problemy żołądkowe. Składnik ten sprawdzi się także przy zatruciach pokarmowych i biegunkach.
- Co ciekawe, inną właściwością cynamonu cejlońskiego jest działanie przeciwpasożytnicze. W związku z tym stosuje się go, aby zwalczać świerzb, wszy i pasożyty występujące w układzie pokarmowym. Dzięki swojemu intensywnemu zapachowi składnik ten jest również środkiem ochraniającym ludzi przed ukąszeniami kleszczy, komarów i innych owadów.
Cynamon cejloński, a cukrzyca – sprawdź najważniejsze informacje!
Cynamon cejloński zyskuje coraz większą popularność wśród cukrzyków. Posiada on właściwości zwiększające insulinowrażliwość. W wyniku czego organizm potrzebuje mniej insuliny, aby ustabilizować poziom glukozy. Osoby cierpiące na cukrzycę typu II bardzo często mają również problemy z cholesterolem. Warto więc pamiętać, że włączenie cynamonu cejlońskiego do diety pozwala zredukować stężenie złego cholesterolu.
Czy cynamon cejloński pomaga przy odchudzaniu?
Cynamon cejloński jest sprzymierzeńcem wszystkich osób, którym zależy na utrzymaniu prawidłowej wagi. Kluczowy jest tutaj fakt, że zjedzenie potrawy przyprawionej cynamonem cejlońskim gwarantuje uczucie sytości. Dzięki temu nieco później zaczynamy odczuwać głód, w związku z czym nie podjadamy między posiłkami. A doskonale wiadomo, że to właśnie sięganie po słodkie lub słone przekąski jest jednym z głównych powodów, przez który nasza waga się zwiększa. Warto więc każdego dnia spożywać pół łyżeczki cynamonu. Można uczynić to dodając go do owsianki, sałatki owocowej, czy zdrowego koktajlu. Uzupełnienie diety odchudzającej o cynamon cejloński może okazać się istotnym wsparciem w zakresie realizacji marzeń związanych z upragnioną sylwetką.
Cynamon cejloński, a zdrowie – poznaj inne lecznicze właściwości tego składnika
- Jeśli cierpisz na bóle reumatyczne, również możesz czerpać z przeciwzapalnego i rozgrzewającego działania cynamonu cejlońskiego. Wystarczy, że skorzystasz z maści z tym składnikiem.
- Oryginalny cynamon pozwala szybciej zrelaksować się i uspokoić, przez co sprawdzi się u osób cierpiących na bezsenność. Wystarczy wieczorem wypić ciepłą herbatę, której smak wzbogaci się właśnie tą przyprawą.
- Ten rodzaj cynamonu działa przeciwzakrzepowo. Spożywanie go gwarantuje swobodny przepływ krwi oraz minimalizuje prawdopodobieństwo tworzenia się skrzepów.
- W składzie cynamonu cejlońskiego znajduje się aldehyd cynamonowy, a warto wiedzieć, że ma on właściwości antynowotworowe. Zapobiega na przykład powstawaniu raka jelita grubego.
- Cejlońska odmiana cynamonu może pomóc przy obniżeniu ciśnienia krwi, niweluje także inne problemy związane z układem sercowo-naczyniowym.
- Stosowanie cynamonu cejlońskiego to prosty przepis na dłuższą młodość. Składnik ten jest przydatny w walce z wolnymi rodnikami, w wyniku czego opóźnia proces starzenia się organizmu.
Czy cynamon uczula?
Spożycie zbyt dużej ilości cynamonu cejlońskiego może uczulić. Taka sytuacja jest najbardziej prawdopodobna, jeśli dana osoba ma alergię na salicylany. Reakcja alergiczna najczęściej przyjmuje w tym przypadku postać obrzęku jamy ustnej lub wysypki występującej na powierzchni skóry.
Cynamon cejloński – sprawdź jakie ma znaczenie w kosmetyce!
Znane jest również wykorzystanie cynamonu cejlońskiego w kosmetyce. W związku z tym bardzo często jest on składnikiem perfum oraz pielęgnacyjnych preparatów naturalnego pochodzenia.
Cynamon cejloński nadaje się przede wszystkim do cery tłustej – niweluje trądzik, usuwa zaskórniki, rozjaśnia przebarwienia, ma także właściwości antybakteryjne, ściągające i ujędrniające. Jako składnik balsamów aplikowanych na całe ciało, wykazuje się skutecznym działaniem antycellulitowym.
Możliwe jest samodzielne przygotowanie cynamonowej maseczki we własnym domu. W tym celu należy połączyć ten składnik z jogurtem naturalnym, a następnie nanieść go na skórę twarzy. Już po kilku minutach cera będzie rozjaśniona i widocznie wygładzona.
Za pomocą cynamonu cejlońskiego można ponadto usunąć nieprzyjemny zapach z ust, poprawić stan dziąseł, a nawet zniwelować słaby ból zęba. W odświeżeniu oddechu pomoże płukanie jamy ustnej naparem z cynamonu cejlońskiego. Natomiast stan dziąseł i zębów można poprawić wcierając w nie pastę przygotowaną z miodu wymieszanego ze sproszkowanym cynamonem.
Jaka jest bezpieczna dawka cynamonu cejlońskiego?
Bezpieczna dzienna dawka cynamonu cejlońskiego uzależniona jest od ilości kumaryny w niej zawartej. Dla dorosłego człowieka jest to więc około 0,5 grama dziennie, natomiast dla dziecka będzie to 0,1 grama na dzień . Oczywiście mowa tutaj o codziennym spożywaniu.
Jakie są przeciwwskazania do spożywania cynamonu cejlońskiego?
Cynamon cejloński nie jest jednak przeznaczony dla każdego. Przede wszystkim nie powinno się go stosować, gdy jest się uczulonym na cynamon. Składnik ten nie jest wskazany także w przypadku kobiet w ciąży. Powinny z niego zrezygnować również osoby ze skłonnościami do krwotoków, czy też mające problemy z prawidłowym funkcjonowaniem układu pokarmowego – na przykład cierpiące na wrzody żołądka lub dwunastnicy oraz dolegliwości woreczka żółciowego. Niezbędna jest ponadto ciągła obserwacja naszego organizmu. Jeśli jego reakcja na ten składnik będzie negatywna, należy tymczasowo wyłączyć cynamon cejloński ze swojej diety, a nawet całkowicie z niego zrezygnować.
Czy cynamon cejloński można podawać dzieciom?
Cynamon cejloński, w rozsądnych ilościach, może być podawany także dzieciom, które ukończyły dziesiąty miesiąc życia. Najlepiej jest dodawać go do musu owocowego, puddingu, budyniu, owsianki, kaszy manny lub innych deserów. Sprawdzi się też jako składnik kompotu i herbaty.
Cynamon cejloński – wykorzystuj tę przyprawę w kuchni!
Cynamon cejloński w formie wyjątkowo aromatycznej przyprawy ma szerokie zastosowanie w kuchni. Chyba każdy miał okazję wykorzystać go podczas swoich kulinarnych zmagań. Najczęściej cynamon staje się składnikiem deserów i nadaje im charakterystyczny smak. Świetnie sprawdza się przy wypiekaniu bułeczek, drożdżówek, ciastek oraz ciast, wśród których najbardziej popularna jest szarlotka. Można dodać go także do naleśników, jogurtu naturalnego, owsianki, a nawet przetworów – na przykład dżemów i konfitur. Co ciekawe, cynamon nadaje orientalny smak potrawom przygotowywanym na bazie ryb lub mięsa. Szczyptę cynamonu cejlońskiego można dodać również do napojów. Składnik ten wzbogaci smak ulubionej kawy, gorącej czekolady, czy kakao. Idealnie sprawdzi się także w jesienno-zimowej herbacie lub kompocie oraz grzanym winie i piwie.
Przepis na oczyszczającą wodę z cynamonem cejlońskim – wypróbuj go!
Jedną z najprostszych, a przez to najpopularniejszych metod wykorzystania cynamonu cejlońskiego, jest samodzielne przyrządzenie tak zwanej wody cynamonowej. Sięganie po szklankę takiego napoju trzy razy dziennie przed posiłkiem, pozwala skorzystać z wartościowych właściwości tego składnika. Krok po kroku przygotujesz go w następujący sposób:
Składniki:
- Trzy laski cynamonu cejlońskiego
- Dwie cytryny
- Dwa plasterki świeżego imbiru
- Litr wody
Sposób przygotowania:
Wodę należy podgrzać oraz przelać do dzbanka. Następnie dodaje się wszystkie pozostałe składniki i pozostawia napój na kilka godzin. Po upływie tego czasu woda nabierze oryginalnego smaku i będzie gotowa do wypicia.
Podsumowanie
Trzeba jednak pamiętać, aby wybierać oryginalny cynamon cejloński. Aby tak właśnie było, należy kupować go w sprawdzonych sklepach ze zdrową i naturalną żywnością, w sklepach zielarskich lub w aptekach. Warto także zwracać uwagę na cenę, ponieważ wysokiej jakości cynamon jest niemal dziesięć razy droższy niż jego zwykła odmiana. Niezbędne jest także uwzględnianie zaprezentowanych powyżej wizualnych różnic, jakie występują pomiędzy cynamonem cejlońskim, a cynamonem cassia. Dzięki temu zyska się gwarancję, że produkt w który się zaopatrzymy, rzeczywiście spełni związane z nim oczekiwania oraz pozytywnie wpłynie na stan naszego zdrowia.