Buraki znane są od około 4000 lat. Przodkiem znanych nam buraków uprawnych (cukrowych, pastewnych, ćwikłowych i liściowych) jest burak dziki. Burak ten jest przodkiem buraków i występuje w basenie Morza Śródziemnego. Występuje on także wzdłuż atlantyckich brzegów Europy, można go spotkać w Ameryce Południowej i Północnej, Australii i krajach skandynawskich. Buraka można spotkać w miejscach piaszczystych, w Polsce burak dziki występuje jako efemerofit (gatunek roślin obcego pochodzenia przypadkowo zawleczony) i rośnie na wybrzeżach morskich. Jeśli chcecie poznać jakie burak ma prozdrowotne właściwości, zapraszam do poniższego artykułu.

Burak jako źródło cukru
Prozdrowotne działanie buraka znane było w Rzymie i Grecji. W XVI wieku ogrodnicy z Włoch zwiększyli rozmiar buraka, warzywo wraz z upływem czasu zostało zróżnicowane. Burak cukrowy jest drugą rośliną (po trzcinie cukrowej), która stanowi źródło cukru. Swoją karierę zrobił za czasów Napoleona, kiedy w Europie pojawiły się trudności z dostawami cukru. Natomiast burak pastewny uprawiany jest w Polsce jako pasza dla zwierząt i różni się wyglądem od innych buraków – bulwa wystaje ponad górną część ziemi i jest jasnego koloru.
Burak liściowy, boćwina uprawiany jest dla liści, z których przyrządza się zupy, sałatki i surówki. Boćwina może być też uprawiana jako pasza dla zwierząt. Burak ćwikłowy uprawiany jest od czasów starożytnych i posiada właściwości lecznicze. Warzywo słynie ze swoich właściwości prozdrowotnych – burak ma jadalny korzeń oraz liście. Młode jadalne liście buraka zawierają białko i sole mineralne. W korzeniu znajdują się sole mineralne, cukry, białko witaminy z grupy B, witamina C oraz kwas: jabłkowy, szczawiowy, cytrynowy i winny.

Buraki w diecie
Warzywo jest znane ze swoich właściwości dietetycznych, posiada dużą zawartość błonnika, który korzystnie wpływa na procesy trawienne. Buraki znane są w medycynie naturalnej jako środek krwiotwórczy, zapobiegają anemii i wspomagają leczenie białaczki. Barwnik, który jest zawarty w warzywach – betanina, posiada właściwości antynowotworowe i antywirusowe i obniża poziom złego cholesterolu (LDL). Betaina – pochodna aminokwasu glicyny zapobiega miażdżycy obniżając poziom homocysteiny.
Buraki polecane są osobom spożywającym duże ilości mięsa (obniżają poziom homocysteiny) oraz osobom z nadciśnieniem. Azotany zawarte w soku z buraków regulują i obniżają ciśnienie krwi. Sok z buraków polecany jest pacjentom po chemioterapii i osobom cierpiącym na anemię. Dzieci, młodzież szkolna, kobiety w ciąży oraz osoby z niedokrwistością i niedoborem kwasu foliowego powinny spożywać około 2 szklanek dziennie świeżego soku z surowych buraków.
Buraki i sok z buraków są pomocne w walce z różnego rodzaju infekcjami i wirusami. Sok z buraków posiada właściwości wykrztuśne, stosowany w napadach kaszlu ułatwia usuwanie wydzieliny.
Wykazuje także korzystne działanie na żołądek – posiada właściwości zasadotwórcze i przywraca równowagę. Buraki łagodzą też dolegliwości związane z przekwitaniem, dotleniają i zmniejszają ciśnienie krwi, łagodzą migreny i zapobiegają uderzeniom gorąca. Sok z buraków polecany jest osobom osłabionym, zmęczonym i zestresowanym – regularnie spożywany poprawia samopoczucie i wspomaga siły witalne organizmu.