Placki z mąki ryżowej to kolejna propozycja na słodką kolację. Z podanych proporcji możemy przyrządzić dwa takie placki jak na zdjęciu poniżej. Placki te są o tyle wyjątkowe, że robione są z mąki ryżowej. Mąka ryżowa jest to świetny zamiennik dla mąki pszennej, gdyż w smaku są podobne a mąka ryżowa jest bez wątpienia zdrowszym zamiennikiem. Szczególnie dla osób, które ze względów zdrowotnych nie mogą spożywać mąki pszennej i przede wszystkim glutenu. Może do wypieków maka ryżowa nie da nam tego samego co mąka pszenna, natomiast do wykonania takich placków mąka ryżowa w zupełności nam wystarczy.
Każdy ma około 320 kcal, także jest opcja dla tych co chcą bardziej nabić kalorie na koniec dnia. W smaku są po prostu przepyszne dlatego polecam wypróbować przepis. Jeśli chcielibyście dużo więcej przepisów na samczne i zdrowe placki to zapraszam do e-booka PLACKI NIEBANALNIE WYTRAWNE SŁODKIE.
Składniki na dwie porcje:
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki ryżowej (60 gram)
- 1 banan (lub 2 suszone daktyle)
- Owoc do smaku (ja użyłem truskawek)
- Masło orzechowe około 30 gram
Placki z mąki ryżowej – przygotowanie:
- Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę oraz banan pokrojony w talarki. Całość blendujemy, na jednolitą masę.
- Smażymy 2 omlety, najlepiej na beztłuszczowej patelni. Dosłownie 2 minuty na każdą ze stron wystarczy.
- Na koniec smarujemy masłem orzechowym, dodajemy ulubiony owoc.
- Nasze placuszki z mąki ryżowej gotowe!
Zachęcam także do wypróbowania innych przepisów na pyszną kolację. Więcej przepisów można znaleźć pod tym linkiem.
Makroskładniki na porcję:
- Energia – 322 kcal
- Białko – 13,4 gram
- Węglowodany – 37 gram
- Tłuszcze – 12,9 gram
Wartość poszczególnych makroskładników może się różnić, w zależności z jakich dokładnie produktów korzystamy. W celu dokładnego poznania zawartości makroskładników zalecam porównać je z etykietą na opakowaniu.