Czekoladowa jajecznica to świetna propozycja na szybkie i smaczne śniadanie. Prostota i szybkość przyrządzenia tego śniadania sprawi że na stałe zagości w waszym menu. Przygotowanie tego typu jajecznicy jest bardzo proste i to w jej prostocie jest największa tajemnica. Za każdym razem gdy mówię komuś żeby do jajecznicy dodali kakao to wszyscy się śmieją. Natomiast gdy dam im spróbować takiej jajecznicy to wszyscy mówią, że jest fantastyczna. Zatem polecam i Wam spróbować!
Ja sam bardzo często przyrządzam to śniadanie gdy z rana mam mało czasu a jednocześnie zależy mi żeby zjeść coś pożywnego i smacznego. Wiem, że połączenie składników takich jak jajka oraz kakao brzmi co najmniej dziwnie, ale zapewniam, że warto spróbować!


Składniki na jedną porcję:
- 3 jajka
- 1 łyżeczka kakao
- 1 banan
- Oliwa z oliwek
Czekoladowa jajecznica – przygotowanie:
- Do miski rozbijamy jajka oraz dodajemy łyżeczkę kakao.
- Całość miksujemy lub blendujemy.
- Rozgrzewamy patelnie, wlewamy kilka kropel oliwy z oliwek i smażymy jajecznicę.
- Gotową jajecznicę wykładamy na talerz i dodajemy pokrojone banany.
- Czekoladowa jajecznica gotowa!
Zachęcam także do wypróbowania innych przepisów na pyszne śniadania. Więcej przepisów można znaleźć pod tym linkiem.
Makroskładniki na jedną porcję:
- Energia – 310 kcal
- Białko – 19,8 gram
- Węglowodany – 24,2 gram
- Tłuszcze – 15,2 gram
Wartość poszczególnych makroskładników może się różnić, w zależności z jakich dokładnie produktów korzystamy. W celu dokładnego poznania zawartości makroskładników zalecam porównać je z etykietą poszczególnych składników.