W dzień zgaga potrafi skutecznie utrudnić normalne funkcjonowanie. Niekiedy wręcz sprawia, że przestajemy czerpać przyjemność z jedzenia, ponieważ obawiamy się wystąpienia po posiłku przykrych dolegliwości. Natomiast w nocy, pieczenie w przełyku, może wiązać się z bezsennością. Zwykle pierwsze, co przychodzi do głowy, gdy pojawi się nieprzyjemne uczucie zgagi, to sięgnięcie po preparaty znajdujące się w domowej apteczce. Jednak nie trzeba od razu stosować lekarstw – ukojenie w zgadze mogą przynieść również naturalne metody. Aby czerpać korzyści z ich działania niezbędne jest skorzystanie z produktów spożywczych, które znajdują się w niemal każdym domu. Czy istnieją więc domowe sposoby na zgagę?
Zgagę można zwalczyć za pomocą domowych sposobów. Największą skutecznością wyróżnia się wykorzystanie: niegazowanej wody mineralnej, mleka, soku z ananasa, musztardy, sody oczyszczonej, ziołowych herbatek, siemienia lnianego, kiszonej kapusty, bazylii, kminku, imbiru, cynamonu, migdałów, aloesu, octu jabłkowego oraz miodu.
Szukasz domowych sposobów na zgagę, które sprawdzają się w praktyce? Zapoznaj się z poniższym zestawieniem, a na pewno znajdziesz skuteczne rozwiązanie na Twoje problemy ze zgagą!

Jak objawia się zgaga?
Do jednego z typowych objawów zgagi należy uczucie swego rodzaju pieczenia i palenia w gardle oraz przełyku. Często towarzyszy temu ból w okolicy mostka, kwaśny posmak w ustach, a nawet czkawka. Niekiedy symptomy związane ze zgagą są tak uporczywe, że utrudniają normalne funkcjonowanie.
Jakie czynniki najczęściej wywołują zgagę?
Przyczyny zgagi są różnorodne. Najczęściej przypadłość ta wynika z prowadzonego trybu życia, stosowanej diety, nawyków żywieniowych oraz ogólnego stanu zdrowia. Czynniki zwiększające prawdopodobieństwo wystąpienia zgagi to na przykład: nieodpowiedni jadłospis, zbyt obfite posiłki, życie w stresie, nadużywanie alkoholu, palenie papierosów, za duża waga ciała, spożywanie niektórych leków oraz borykanie się ze schorzeniami związanymi z funkcjonowaniem układu pokarmowego. Bardzo często zgaga pojawia się także u kobiet w ciąży.
Objawy zgagi – co pić, aby je zwalczyć?
Przy problemach ze zgagą podstawą jest prawidłowe nawadnianie organizmu. Warto wyrobić w sobie ten pozytywny nawyk i wypijać szklankę niegazowanej wody mineralnej przed każdym posiłkiem.
Soda oczyszczona połączona z wodą również tworzy napój, który poradzi sobie z nawet najbardziej intensywnymi objawami zgagi. Aby go przygotować należy do szklanki wody dodać jedną łyżeczkę sody oczyszczonej. Inna mikstura, która może pomóc w przypadku zgagi, to połączenie szklanki letniej wody z łyżeczką octu jabłkowego oraz taką samą ilością miodu. Jeśli chce się wspomóc podrażniony przełyk, można wypić także mieszaninę wody z korzeniem prawoślazu lekarskiego. Dużą popularnością cieszy się ponadto napar z zalanej wrzątkiem łyżeczki cynamonu.

Niekiedy zalecane jest także sięgnięcie po szklankę ciepłego, niskotłuszczowego mleka. Jednak takie rozwiązanie sprawdza się tylko wtedy, gdy zgaga pojawia się bardzo rzadko.
Dużą skuteczność ma również sok z ananasa lub aloesu. Można kupić go w sklepie lub przygotować samodzielnie ze świeżych produktów.
Jakie zioła są wskazane przy problemach ze zgagą?
Dużą skutecznością w walce z objawami zgagi wyróżniają się także zioła. Zaleca się spożywać je w formie herbatek lub naparów. Takie składniki zadziałają pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego i jednocześnie wyciszą oraz zrelaksują. Najlepsze zioła na zgagę to przede wszystkim:
- Rumianek
- Mięta
- Anyżek
- Dziurawiec
- Melisa
- Kminek
- Koper włoski
- Kwiat lipy
Zwalcz zgagę za pomocą produktów, które znajdziesz w swojej kuchni!
W czasie problemów ze zgagą nie należy całkowicie rezygnować z przyprawiania posiłków. Oczywiście, warto wykluczyć te najbardziej wyraziste, jednak inne – takie jak szałwia, bazylia, czy oregano – są zalecane. Od czasu do czasu można także sięgać po liście bazylii i rzuć je jak gumę. Z kolei przygotowanie kisielu z siemienia lnianego lub dodanie tego składnika do posiłku może wspomóc procesy trawienne. Natomiast imbir zadziała łagodząco na podrażniony przełyk oraz gardło.
Objawy zgagi można zniwelować także poprzez sięganie po przekąski. Najlepiej, jeśli będą to produkty, które dodatkowo nie wpłyną negatywnie na naszą wagę. Warto więc mieć pod ręką chociażby sucharki, orzechy włoskie oraz migdały.
Wiele osób, w przypadku zgagi, zjada łyżeczkę musztardy. Jednak spożywanie tego składnika bez żadnych dodatków może nie wszystkim przypaść do gustu.
Pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego ma także żywność fermentowana. Przy dolegliwościach związanych ze zgagą, można jeść nieco więcej kiszonej kapusty oraz ogórków.
Inne domowe sposoby na zgagę – zapamiętaj je!
Warto zwrócić uwagę również na kilka dosyć typowych nawyków, których wprowadzenie w życie może obniżyć prawdopodobieństwo wystąpienia zgagi. Godne zapamiętania są na przykład działania takie jak:
- Spanie w prawidłowej pozycji – co ciekawe, nawet ułożenie naszego ciała, przyjmowane w czasie snu, może wpłynąć na intensywność odczuwania objawów zgagi. Najbardziej zalecane jest spanie na lewym boku. Taka pozycja jest wygodna, a jednocześnie zapewnia prawidłowe ułożenie narządów wewnętrznych ulokowanych w jamie brzusznej i niweluje ryzyko cofania się treści żołądkowej do przełyku.
- Rezygnacja ze spożywania posiłków przed snem – bardzo często dochodzi do sytuacji, w której symptomy zgagi są tak silne, że budzą nas w środku nocy. Aby tego uniknąć, należy powstrzymać się od jedzenia na co najmniej trzy godziny przed położeniem się do łóżka.
- Regularne odżywianie – zalecane jest także wprowadzanie nowych nawyków żywieniowych związanych przede wszystkim z wielkością poszczególnych posiłków oraz przerwami pomiędzy nimi. Kluczem do sukcesu jest regularne odżywianie się, ponieważ nadmiernie przepełniony żołądek to jedna z bezpośrednich przyczyn zgagi. Najlepszym rozwiązaniem jest więc częste sięganie po niewielkie porcje posiłków.
- Nawadnianie organizmu – intensywność objawów zgagi jest powiązana także z ilością wody wypijanej każdego dnia. Dobrze jest więc obficie nawadniać organizm, najlepiej co najmniej dwoma litrami płynów.
- Częste sięganie po miętową gumę do żucia – taka prosta czynność nie tylko odświeży oddech, ale przy okazji przyczyni się do powstawania większej ilości śliny, która ma zdolność do neutralizacji symptomów zgagi. Warto więc zawsze mieć przy sobie paczkę gum do żucia.
- Wyeliminowanie z jadłospisu niektórych składników – niekiedy można zauważyć tendencję, zgodnie z którą, po spożyciu konkretnych produktów spożywczych objawy zgagi nasilają się. Najczęściej problem ten dotyczy wyrazistych produktów – tłustych, smażonych, ostrych, słodkich albo kwaśnych. Warto więc bacznie obserwować reakcje swojego organizmu i w razie potrzeby usunąć z codziennej diety te składniki, po których nie czujemy się najlepiej.
- Lekkostrawna dieta – jadłospis osób borykających się z problemem zgagi powinien opierać się przede wszystkim na chudym mięsie, niskotłuszczowym nabiale oraz warzywach ugotowanych na parze. Ciężkostrawne posiłki, na przykład takie jak fast-foody, jedynie zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia zgagi.
- Ograniczenie używek – ponadto warto pamiętać, że zgaga może być wywołana przez alkohol oraz papierosy. Dlatego też w niektórych przypadkach niezbędne jest ograniczenie spożywania używek, a nawet całkowite zrezygnowanie z nich.
Podsumowanie
Zgaga jest schorzeniem, które może dotknąć na dobrą sprawę każdego. Od niemowląt, przez dzieci i młodzież, aż po dorosłych oraz seniorów. W związku z tym wiedza na temat naturalnych metod walki ze zgagą jest naprawdę wartościowa. Warto zapamiętać zaprezentowane powyżej rozwiązania i w razie potrzeby, zastosować je w praktyce. Jednak istotne jest nie tylko niwelowanie objawów zgagi domowymi sposobami, ale także podejmowanie działań prewencyjnych, dzięki którym zgaga może wcale się nie pojawić. Jeśli mimo wszystko ta przypadłość występuje za często i jest w Twoim przypadku zjawiskiem nawracającym, najrozsądniejszym rozwiązaniem będzie wizyta u lekarza. Konsultacja ze specjalistą pozwoli sprawdzić, czy takie objawy nie są związane z jakimś poważniejszym stanem chorobowym.