Jesień nadchodzi wielkimi krokami, a wraz z nią zwiększa się prawdopodobieństwo zachorowania na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Warto więc jeszcze lepiej zadbać o stan swojego zdrowia. Pomóc w tym mogą działania profilaktyczne wzmacniające naszą odporność. W ich skład wchodzi na przykład zdrowa dieta, regularna aktywność fizyczna oraz regeneracja organizmu. Jeśli trzeba należy ponadto wspomagać się suplementacją pewnych składników. W tej roli najlepiej sprawdza się witamina C lub Rutinoscorbin, który również ją zawiera.

Zatem co jest lepsze, witamina C czy Rutinoscorbin?
W okresie zwiększonego ryzyka zachorowania na przeziębienia, suplementacja leku Rutinoscorbin jest lepszym rozwiązaniem. W swoim składzie zawiera on witaminę C oraz rutozyd, który dodatkowo wzmacnia jego działanie, poprawia odporność i funkcjonowanie układu krążenia.
Witamina C odgrywa niezwykle istotną rolę w kontekście prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Warto więc dbać o prawidłowy poziom tego mikroelementu. Zadanie to można zrealizować dzięki suplementacji witaminy C za pomocą preparatów dostępnych w aptekach, wśród których na największą uwagę zasługuje Rutinoscorbin. Dokonać tego można również poprzez komponowanie jadłospisu z produktów bogatych w tę witaminę. Trzeba jednak uświadomić sobie, że zarówno niedobór, jak i nadmiar witaminy C może powodować szkodliwe skutki.
Jak Rutinoscorbin wpływa na odporność organizmu?
Rutinoscorbin jest suplementem diety istniejącym na polskim rynku farmaceutycznym już od kilkudziesięciu lat. Przez ten czas skutecznie wspiera on zdrowie mieszkańców naszego kraju. Rutinoscorbin cieszy się ogromną popularnością, szczególnie dzięki temu, że jest idealnym połączeniem witaminy C oraz rutyny. Pierwszy wskazany składnik wzmacnia odporność organizmu, zapobiega powstawaniu chorób, a także pełni istotną rolę w kontekście wielu procesów metabolicznych. Natomiast rutyna cechuje się właściwościami przeciwutleniającymi ochraniającymi witaminę C przed rozpadem, ponadto sprawia, że naczynia krwionośne zostają wzmocnione i zmniejsza się ich przepuszczalność.
Co zawiera Rutinoscorbin Witamina C Forte?
Rutinoscorbin Witamina C Forte to lek w postaci kapsułek, którego głównym składnikiem jest kwas askorbowy. Substancje pomocnicze w nim zawarte to na przykład: szelak, sacharoza, skrobia kukurydziana, talk, kwas winowy, kwas stearynowy, żelatyna, woda, ryboflawina oraz laurylosiarczan sodu. Preparat ten wyróżnia się przedłużonym uwalnianiem witaminy C oraz wydłużonym czasem jej wchłaniania. Szczegółowe informacje na temat leku umieszczone są w ulotce przygotowanej przez producenta – link tutaj.
Rutinoscorbin – dawkowanie
Rutinoscorbin stosuje się w razie niedoboru witaminy C oraz rutozydu, w celu uszczelnienia naczyń włosowatych oraz złagodzenia objawów przeziębienia. Profilaktycznie należy przyjmować 1 do 2 tabletek na dobę. W razie większego zapotrzebowania taką dawkę należy spożywać 2 do 4 razy dziennie.
Dlaczego witamina C jest ważna dla organizmu?
Witamina C jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Przede wszystkim wspomaga działanie układu odpornościowego, dzięki czemu chroni nas przed chorobotwórczymi wirusami oraz bakteriami. Ponadto ma działanie antyoksydacyjne, przez co skutecznie zwalcza wolne rodniki. Niebagatelny jest również jej pozytywny wpływ na stan naszej cery. Wszystko dzięki temu, że witamina C w dużej mierze odpowiada za produkcję kolagenu, który z kolei przyspiesza gojenie się ran, a także zapewnia elastyczność skóry. Inne istotne właściwości tej witaminy to między innymi: ochrona organizmu przed występowaniem chorób nowotworowych, regulowanie poziomu cholesterolu we krwi, zwiększanie przyswajalności żelaza, ochrona przed miażdżycą oraz wzmacnianie układu krwionośnego.
Jakie są skutki niedoboru witaminy C?
Aby czerpać z licznych, wskazanych wcześniej, korzyści związanych z witaminą C należy zadbać o jej odpowiedni poziom w organizmie. O pewnych nieprawidłowościach w tym zakresie powinny zaalarmować nas symptomy takie jak: osłabienie, bóle mięśni, problemy z gojeniem się ran, częste pojawianie się siniaków na powierzchni skóry, zmęczenie oraz apatia. Jeśli przez dłuższy czas zauważalne będą niedobory tego mikroelementu, mogą pojawić się między innymi następujące skutki:
- Niedokrwistość
- Astma
- Szkorbut
- Depresja
- Obniżenie odporności
- Nadczynność tarczycy
- Łamliwość kości
- Łuszczenie się skóry
- Samoistne krwotoki
- Zmarszczki
Witamina C – dawkowanie
Zalecana dzienna dawka witaminy C w przypadku osób dorosłych wynosi około 200-500 mg na dobę. Zwiększone dawki powinny przyjmować: kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, sportowcy, osoby cierpiące na cukrzycę oraz borykające się z problemem alkoholowym lub uzależnieniem od tytoniu.

Witamina C dla dzieci
Dzieci również powinny sięgać po witaminę C. W ich przypadku wielkość dziennej dawki mieści się w przedziale 100-200 mg. Można zwiększyć ją w okresie jesienno-zimowych infekcji oraz w przypadku, gdy dziecko narażone jest na wzmożony wysiłek. Preparaty z witaminą C dedykowane najmłodszym to na przykład: krople doustne Juvit C, pastylki do ssania Mniamki, Rutinoscorbin Junior, tabletki musujące Plusssz Junior, lizaki Activitki, jak również Noble Health, czyli witamina C w żelkach.
Witamina C – w jakiej formie jest najlepsza?
Obecnie w aptekach dostępna jest szeroka gama suplementów diety, które w swoim składzie zawierają witaminę C. Cechują się one taką samą skutecznością, odróżnia je jednak technika dawkowania. Dzięki temu każdy kto pragnie uzupełnić niedobory tej witaminy w swoim organizmie może dokonać tego w wybrany przez siebie sposób. Najpopularniejszą formą w jakiej występuje witamina C są tabletki, kapsułki lub pastylki do ssania. Istnieje także witamina C w proszku oraz w postaci musujących tabletek, które rozpuszcza się w szklance wody. Popularną metodą dawkowania tej witaminy są także krople. Te dwa ostatnie rozwiązania są najczęściej wybierane przez osoby, które nie lubią połykać tabletek, a wolą wypić witaminowy napój.
Czy witamina C zakwasza organizm?
Witamina C przyjmowana regularnie i w odpowiednich dawkach nie zakwasza organizmu. Za utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej naszego organizmu odpowiada bowiem naturalny mechanizm buforujący (tworzony na przykład przez nerki oraz układ nerwowy), który stale kontroluje pH krwi.
Czym jest witamina C lewoskrętna?
Nie istnieje coś takiego jak lewoskrętna witamina C. Używanie tego sprzecznego wewnętrznie pojęcia wynika z niewiedzy i zostało wykreowane na potrzeby marketingowe. W wyniku takiego działania prawoskrętna witamina C jest promowana jako ta gorsza, a jej rzekoma lewoskrętna wersja jest uważana za bardziej wartościową, przez co sprzedaje się ją po dużo wyższej cenie.

Co ciekawe, nie ma to żadnego potwierdzenia naukowego. Owszem, witamina C jest określana również jako kwas L-askorbinowy, ale literka L nie wskazuje w tym przypadku na to, że witamina C jest lewoskrętna. Tę cechę gwarantuje bowiem budowa cząsteczki oraz to w jakim kierunku skręca ona płaszczyznę światła spolaryzowanego. W przypadku witaminy C ta konfiguracja jest zawsze prawoskrętna.
Czym jest witamina C liposomalna?
Liposomalna witamina C jest nowością na współczesnym rynku farmaceutycznym. Dzięki szeregowi typowych dla niej zalet szybko zyskała dużą popularność. Do jej najważniejszych mocnych stron należy przede wszystkim fakt, że jest łagodna dla żołądka oraz bardziej dostępna dla organizmu, cechuje się bowiem wysoką bioprzyswajalnością i dużo szybciej przenika do komórek.
Wskazuje się, że z tego powodu można traktować ją na równi z witaminą C podawaną dożylnie. Natomiast porównując tradycyjną witaminę C oraz jej postać liposomalną warto wskazać, że w tym pierwszym przypadku wchłania się jedynie 60% preparatu, w drugiej sytuacji jest to aż 95% tej witaminy. Witamina C liposomalna posiada specjalną osłonkę lipidową, która ochrania to co w niej najbardziej wartościowe. Dzięki temu nie zostaje ona uszkodzona przez żółć, soki trawienne oraz enzymy.
Liposomalną witaminę C można kupić w formie gotowego produktu, jak również samodzielnie przygotować w warunkach domowych. Dawkowanie powinno zachodzić zgodnie z informacjami zawartymi w ulotce dołączonej do opakowania. Charakterystyczną cechą jest tutaj stopniowe zwiększanie porcji tego preparatu. Należy rozpocząć od dawek ok. 100-200 mg na dobę, a wraz z biegiem czasu powiększyć ją nawet do 3 gram dziennie.
Jakie są naturalne źródła witaminy C?
Oto lista produktów, które warto włączyć do codziennej diety, ponieważ zawierają największą dawkę witaminy C:
- Natka pietruszki
- Czerwona papryka
- Owoc dzikiej róży
- Czarna porzeczka
- Rokitnik
- Szczypiorek
- Owoc jarzębiny i głogu
- Brukselka
- Pomarańcza
- Cytryna
- Kalarepa

Dlaczego warto sięgać po produkty spożywcze z witaminą C?
Każdy doskonale wie, że witaminę C można przyjmować poprzez spożywanie konkretnych produktów spożywczych, jak również w postaci suplementów diety. To pierwsze rozwiązanie posiada o wiele więcej zalet, ponieważ witamina C zawarta w pożywieniu jest po prostu lepiej przyswajalna. Zamiast od razu sięgać po tabletki, w pierwszej kolejności warto jednak wzbogacić swój codzienny jadłospis o wartościowe produkty – przede wszystkim owoce i warzywa. Kluczem do sukcesu jest więc zróżnicowana i zbilansowana dieta.

Nie jest to trudne, ponieważ jak zostało powyżej wskazane, duża ilość tej witaminy znajduje się w wielu ogólnodostępnych produktach, z których można przygotować smaczne oraz zdrowe posiłki.
Jak gotować, aby produkty nie utraciły witaminy C?
Podczas przyrządzania posiłków należy uważać, ponieważ nieprawidłowe wykorzystanie takich składników może prowadzić do utraty ich cennych właściwości. Największe ubytki witaminy C występują podczas gotowania, dlatego warto stawiać na krótkie gotowanie na parze w małej ilości wody. Jeśli lubi się jeść sałatki i surówki z pokrojonych warzyw, pamiętać trzeba, aby przygotowywać je na chwilę przed podaniem.
Taki posiłek dobrze jest skropić śmietaną lub oliwą z oliwek. Dzięki temu ograniczy się kontakt wykorzystanych produktów z tlenem zawartym w powietrzu, który niekorzystnie działa na zawartość witaminy C w pożywieniu. Należy zwrócić uwagę także na sposób przechowywania składników zawierających tę witaminę. Najlepiej jest zblanszować owoce i warzywa, a następnie je zamrozić. Wysoki poziom witaminy C w produktach pozwala zachować również ich ukwaszenie. Takie działanie sprawdzi się zwłaszcza w przypadku ogórków oraz kapusty.
Podsumowanie
Rutinoscorbin zawierający witaminę C to suplement diety, który na dobrą sprawę poleca się stosować przed cały czas. Zarówno profilaktycznie, aby uchronić się przed przeziębieniem i grypą, jak i w trakcie choroby, żeby łagodzić jej objawy. Warto również sięgać po niego po chorobie, co skutecznie wzmocni organizm i pozwoli szybciej powrócić do zdrowia.