Omlet z szynką i pieczarkami to pyszna potrawa na dobry początek dnia. W jednej porcji upakowaliśmy prawie 600 kcal co czyni ją świetną propozycją dla tych co akurat robią „masę”. Dodatkową zaletą takich omletów jest to, że można je zabrać do pracy lub na uczelnię. Świetnie smakują na ciepło oraz na zimno.
Potrawa jest na wytrawnie, także jak ktoś lubi śniadanie bez węgli z rana to ta opcja może być dobra. Przepis pozwala na przyrządzenie dwóch małych omletów, ja korzystam z małej patelni 16 cm – średnica, gdyż dużo łatwiej się je wtedy przyrządza.


Składniki na porcję:
- 3 jajka
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 gram)
- 5 plastrów polędwicy sopockiej
- około 50 gram sera żółtego (ja użyłem sera Mlecznego Serenada)
- 1 pomidor
- 6 pieczarek (około 80 gram)
- 1/4 papryki czerwonej
- 1/2 małej cebuli
- Przyprawy: sól, pieprz, ulubione zioła (ja używam ziół prowansalskich oraz bazylii)
Przygotowanie:
- Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w talarki, cebulę w kostkę, paprykę w paski. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i podsmażamy przygotowane przed chwilą warzywa na patelni.
- Polędwicę sopocką kroimy w kostkę i dorzucamy do warzyw na patelnię.
- Do miski rozbijamy jajka, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora oraz pokrojony w drobną kostkę ser żółty. Całość dobrze mieszamy.
- Gdy warzywa na patelni są już miękkie, przerzucamy je do miski z jajkiem i dobrze mieszamy całość.
- Jeśli używamy małej patelni możemy podzielić masę na 2 omlety, jeśli mamy dużą patelnię możemy zrobić jeden duży. W tym celu wylewamy naszą masę na patelnię i dajemy na mały ogień.
- Smażymy około 2-3 minuty. Pomocne przy obracaniu może okazać się użycie dużego, płaskiego talerza.
- Po obróceniu wystarczy 1-2 minuty na patelni i możemy przełożyć na talerz.
- Omlet z szynką i pieczarkami gotowy!
Makroskładniki na porcję:
- Energia – 583 kcal
- Białko – 53,1 gram
- Węglowodany – 13,2 gram
- Tłuszcze – 36,2 gram
Wartość poszczególnych makroskładników może się różnić, w zależności z jakich dokładnie produktów korzystamy. W celu dokładnego poznania zawartości makroskładników zalecam porównać je z etykietą poszczególnych składników.