Przepis na sałatkę grecką to jeden z moich ulubionych przepisów na kolację. Sałatka jest lekka, pełna zdrowego tłuszczu i białka, a przy tym pełna witamin, które dostarczamy z warzyw. Dlatego tym razem podam Wam przepis na sałatkę grecką, która będzie bardzo ciekawym pomysłem na szybki posiłek.
Świetna także na redukcji ze względu na niską zawartość kalorii w przeliczeniu na porcję.


Składniki na jedną porcję:
- Ser typu grecki – 100 gram
- 1 pomidor
- 1 mała cebula czerwona
- oliwy z oliwek – 1 łyżeczka (5 gram)
- 1/2 papryki czerwonej
- 15 gram oliwek (dowolne rodzaje)
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki
- kilka liści sałaty i rukoli
- Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, bazylia, tymianek
Przygotowanie:
- Ser i pomidor kroimy w kostkę, paprykę w paski, cebulę w piórka.
- Wrzucamy do miski, dodajemy oliwki oraz pokrojone liście sałaty oraz rukoli.
- Do szklanki wlewamy oliwę z oliwek oraz sok z cytryny lub limonki. Dodajemy sól, pieprz, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki tymianku oraz pół łyżeczki bazylii. Całość mieszamy i dodajemy do naszej sałatki.
- Sałatka grecka gotowa!
Makroskładniki na porcję:
- Energia – 373 kcal
- Białko – 20,5 gram
- Węglowodany – 11 gram
- Tłuszcze – 27,7 gram
Wartość poszczególnych makroskładników może się różnić, w zależności z jakich dokładnie produktów korzystamy. W celu dokładnego poznania zawartości makroskładników zalecam porównać je z etykietą poszczególnych składników.