Spaghetti z szynką to prosty przepis na smaczny obiad, który można szybko przyrządzić. Jedna porcja zawiera jedynie 450 kalorii co czyni go dobrą propozycją na niskokaloryczny obiad, który zarazem świetnie smakuje. Bez wątpienia największą zaletą tej potrawy jest to, że można przyrządzić ją bardzo szybko, a dodatkowo nie jest jakoś skomplikowana w przyrządzeniu. Idealny przykład jak można zrobić coś z niczego. Do przygotowania spaghetti z szynką polecam użyć polędwicy sopockiej, ale można oczywiście użyć dowolnej szynki lub wędliny.
Po więcej przepisów na szybki i smaczny obiad zapraszam do e-booka „Zdrowe i Szybkie Obiady”.


Składniki na jedną porcję:
- Makaron spaghetti – 50 gram
- Szynka/wędlina – 50 gram (ja do przepisu użyłem polędwicy sopockiej)
- 1/2 cebuli czerwonej
- Groszek konserwowy – 70 gram
- Ser parmezan – 15 gram
- Masło – 1 łyżka (10 gram)
- Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, tymianek)
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności wstawmy osoloną wodę na makaron. Gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Szynkę lub wędlinę kroimy w paski, cebulę w piórka. Na patelni roztapiamy łyżkę masła i smażymy na małym ogniu szynkę oraz cebulę.
- Po kilku minutach doprawiamy pieprzem, odrobiną soli, oraz tymiankiem. Dodajemy groszek oraz ser. Całość delikatnie mieszamy i zmniejszamy ogień do minimum. Po kilku minutach jeśli ser jest lekko roztopiony zdejmujemy z gazu.
- Na talerzu układamy makaron oraz dodajemy zawartość z patelni. Całość możemy posypać dodatkowo parmezanem oraz ulubionymi ziołami.
- Spaghetti z szynką gotowe!
Makroskładniki na porcję:
- Energia – 442 kcal
- Białko – 27,9 gram
- Węglowodany – 46,4 gram
- Tłuszcze – 16,6 gram
Wartość poszczególnych makroskładników może się różnić, w zależności z jakich dokładnie produktów korzystamy. W celu dokładnego poznania zawartości makroskładników zalecam porównać je z etykietą na opakowaniu.
Smacznego!
Zapraszam do obejrzenia kolejnych przepisów na obiad tutaj.