Lubimy przekąski, bo lubimy jeść. Ale ważne jest, aby nie podjadać za dużo, no i, aby same przekąski były zdrowe.
Jeśli wybieramy te na co dzień, najlepiej, aby to były przekąski z warzyw i owoców sezonowych, natomiast te na imprezę niech będą wykwintne i serwowane z dużą ilością ziół i przypraw.
Frytki z batatów
Przygotowuje się w sposób identyczny, jak z tradycyjnych ziemniaków. Ale bataty mają słodki smak, trochę podobny do marchewki, zatem jest to na pewno świetna alternatywa do tradycyjnych frytek.
Serwuj z sosem czosnkowym, bądź z ulubionym dipem.
Czipsy z pieczarek
Coś dla fanów małych eksperymentów w kuchni. Cienko pokrojone pieczarki, otoczone mąką lub moczone w jajku oraz panierce, smaż na oleju. Natomiast jeśli preferujecie zdrowsze rozwiązania polecam upiec w piekarniku. Wystarczy wstawić na 25 minut w 180 stopniach w zupełności wystarczy.
Najlepsze będą podawane z sosem serowym.
Krążki cebulowe
Popularna przekąska również w pubach. Łatwa i szybka do przyrządzenia.
Cebulkę pokrój albo w półksiężyce, albo całe krążki. Obtocz najpierw w mące, jajku i potem w bułce tartej i do oleju.
Sos czosnkowy albo barbecue i piwo to świetny zestaw do takich krążków.
Kanapeczki
Tradycyjne kanapki są świetne, ale w wersji przekąski podawaj je w mini wersji. Bagietka czosnkowa będzie do tego idealna.
Serwuj z szynką, łososiem, oliwkami, czy suszonymi pomidorami. Nie zapomnij o ziołach – pietruszka, czy bazylia na pewno poprawią ich smak.
Koreczki
Tak kochane przez nas koreczki jako zdrowe przekąski są idealne i na karnawał, i na imprezę rodzinną.
Kostka żółtego sera, ulubiona szynka, oliwka, a może grillowana cukinia? Wszystko to można śmiało miksować i tworzyć wymyśle koreczki.
Nawet w wersji owocowej są świetną przekąską.
Koperty z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie jest świetną opcją i dla dań wytrawnych, jak i słodkich.
Albo nadziej ciasto czekoladą i owocami, albo w wersji pikantnej włóż do środka pieczarki, pomidory, paprykę chili i mozzarellę. Takie koperty to świetna zakąska.
Seler naciowy
Seler naciowy to lekka przystawka, która najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym.
Możesz go pokroić w cieknie paski i gotowe. Tak samo zrób z surową marchwią, czy ogórkami.
Faszerowane jajka
Taka przystawka najlepiej smakuje z farszem z tuńczyka, żółtka z jajka i kukurydzą. Całość połącz majonezem i dodaj bazylie i świeżą natkę pietruszki.
Faszerowane pieczarki
Alternatywa do faszerowanych jaj. Pieczarki wyłóż szynką i posyp startym żółtym serem.
Zapieczone w piekarniku świetnie smakują. Podawaj z sosem czosnkowym.
Snacki z mozzarelli
Mozzarellę pokrój w większe paski, obtocz w bułce tartej i podsmaż w oleju. Podawaj z sosem słodko-kwaśnym.
Pomidorki z serem feta
Kolejna odsłona faszerowanej przekąski.
Wydrąż środek pomidorka i nałóż ser feta. Dodaj też bazylię oraz drobno posiekaną papryczkę chilli.
Zapiekane krążki z bakłażana
Coś na ciepło zawsze się sprawdzi, jako przekąska.
Bakłażana pokrój w krążki lub wzdłuż (jak na obrazku obok), posmaruj oliwą z oliwek i nałóż plaster mozzarelli. Piecz w piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach. Podawaj póki jeszcze ciepłe!
Roladki z cukinii
Cukinię pokrój na cienkie i długie paski. Do środka nałóż ser fetę, pomidory i bazylię. Zawiń i zapiecz w piekarniku.
Świetnie smakują nawet na zimno.
Chrupiące brokuły i kalafior
Takie warzywa łatwo przyrządzisz, a podane na ciepło na pewno zasmakują gościom.
Ugotowane i ostudzone różyczki warzyw zamocz w cieście naleśnikowym i smaż.
Podawaj z ulubionym dipem.
Paluszki z tofu
Coś dla wegan, ale i nie tylko.
Tofu pokrój w paski i obtocz w mące. Możesz dodać sezam i przyprawy, aby wzbogacić smak. Smaż na oleju i serwuj z sosem czosnkowym, bądź ketchupem.
Przystawki i lekkie zdrowe przekąski to nie tylko podstawa imprez karnawałowych, czy domówek. Ale też świetne rozwiązanie na popołudniowe co nieco, czy zakąskę podczas gry w karty ze znajomymi.
Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, dlatego nawet jeśli goście zaskoczą Cię w ostatniej chwili, będziesz w stanie zaserwować im coś pysznego i na pewno lepszego od kupnych przekąsek.