Kanapka z pastą z makreli to szybki i prosty przepis na kolacje z dużą ilością białka. Idealna dla kogoś kto ma mało czasu na przyrządzanie posiłków. Dodatkowo jedna porcja dostarcza nam ogrom białka co jest świetnym uzupełnieniem diety, w której zapotrzebowanie na białko jest wysokie. Całość jest bardzo prosta w przyrządzeniu, dodatkowo można przepis modyfikować wedle uznania, dodając ulubione dodatki.
Do kanapek używa białkowego pieczywa np firmy Mestemacher, ale można użyć dowolnego. Pod tym linkiem znajdziecie chleb Protein Bread Almond, które także się świetnie nadaje. Zatem zaczynamy!


Składniki na jedną porcję:
- Filet bez skóry z Makreli (ja używam z puszki firmy Graal)
- 2 jajka
- Kilka plastrów cebuli
- 4 plastry pomidora
- Pieczywo proteinowe firmy Mestemacher (można oczywiście użyć dowolnego)
Przygotowanie:
- Zaczynamy od ugotowania jajek, najlepiej na miękko.
- Filet z makreli przerzucamy do miski, dodajemy trochę cebuli oraz doprawiamy.
- Pieczywo układamy na talerzu.
- Kiedy jajka są ugotowane, ostudzone i obrane możemy w całości dodać do miski z makrelą. Następnie widelcem rozdrabniamy na małe kawałki.
- Doprawiamy do smaku jeśli trzeba i można nakładać na kanapki.
- Dodajemy pomidor na wierzch, cebulę lub inne ulubione warzywa.
- Kanapka z pastą z makreli gotowa!
Zachęcam także do wypróbowania innych przepisów na zdrową kolację. Przepisy można znaleźć pod tym linkiem.
Makroskładniki na jedną porcję:
- Energia – 704 kcal
- Białko – 55,8 gram
- Węglowodany – 30,6 gram
- Tłuszcze – 36,3 gram
Wartość poszczególnych makroskładników może się różnić, w zależności z jakich dokładnie produktów korzystamy. W celu dokładnego poznania zawartości makroskładników zalecam porównać je z etykietą poszczególnych składników.
