Sprawdzony powszechnie stosowany i niezawodny sposób ułatwiający przechowywanie i gromadzenie zapasów żywności to mrożenie. Zamrażanie to proces, uniemożliwiający namnażanie się szkodliwych mikroorganizmów odpowiedzialnych za szybkie psucie żywności. Zamrożone produkty mają dłuższy okres przydatności do spożycia i zachowują swoje wartości odżywcze. W tym artykule opiszemy jak poprawnie się zabrać za zamrażanie i przechowywanie mrożonej żywności.
Zamrażanie produktów
Zamrażanie produktów jest prostym i skutecznym sposobem na przechowywanie żywności. Proces mrożenia ma wpływ, na trwałość przygotowanych przez nas potraw i zapasów – przedłuża, ich przydatność zachowując, jednocześnie wszystkie wartości odżywcze. Zamrażając, produkty spożywcze zmniejszamy, aktywność enzymów, które mają wpływ na szybsze psucie żywności. Produkty przygotowane do zamrożenia powinny być oczyszczone i odpowiednio zapakowane. Warzywa przygotowane do mrożenia możemy sparzyć w gorącej wodzie. Blanszowanie zabezpiecza, warzywa przed procesem psucia nie powodując, przy tym dużych strat witamin.
Przygotowane przez nas domowe pierogi, kopytka, pyzy lub uszka możemy, przed zamrożeniem obgotować wrzucając, je na 5 sekund do wrzątku. Po ostygnięciu (powinny być dobrze odparowane i osuszone) pakujemy do woreczków i wkładamy do zamrażalnika lub mrozimy na tackach i zamrożone pakujemy do torebek foliowych. Owoce przeznaczone do mrożenia powinny być świeże i nieuszkodzone, wiśnie i czereśnie drylujemy przed zamrożeniem. Owoce myjemy pod zimną wodą i rozkładamy do wyschnięcia. Przed mrożeniem obieramy owoce z szypułek, liści i ogonków i suche pakujemy do pojemniczków. Owoce najlepiej zamrozić w małych pojemniczkach (pojemniki chronią owoce przed odkształceniem).
Dania obiadowe płynne np. sos, bigos, zupa mrozimy w pojemnikach pamiętając o zostawieniu miejsca w pojemniku. Dania podczas zamrażania zwiększają trochę swą objętość. Kotlety schabowe, mielone, pulpety, krokiety mrozimy na tackach lub desce, po i zamrożeniu przekładamy do torebki foliowej lub pojemnika. Mrożąc, surowe ciasto powinniśmy, owinąć je szczelnie folią i zapakować do torebki foliowej, tak zabezpieczone ciasto nie będzie wysychało. Dania obiadowe najlepiej zamrozić w odpowiednich porcjach – w czasie przygotowywania obiadu rozmrozimy porcje, które spożyjemy bezpośrednio po podgrzaniu.

Zamrażając, dużą porcję musimy, uwzględnić fakt, że po rozmrożeniu potrawę należy wykorzystać w całości. Produkty rozmrożone nie mogą być ponownie zamrażane, ponieważ grozi to zatruciem pokarmowym.
Przechowywanie zamrożonej żywności
- Produkty powinny być zamrażane w jak najkrótszym czasie. Krótki proces zamrażania owoców i warzyw pozwala zachować ich wysoką jakość po rozmrożeniu.
- Produkty przeznaczone do zamrożenia powinny być pakowane próżniowo lub w specjalną folię termoizolacyjną, która chroni je przed dostępem tlenu (tlen przyspiesza procesy chemiczne i powoduje szybsze psucie żywności).
- W zamrażalniku produkty powinny być umieszczone ciasno jeden obok drugiego – takie umieszczenie produktów ma korzystny wpływ na pracę zamrażalnika.
- Umieszczając, produkty w zamrażalniku powinniśmy, opisać opakowanie i umieścić datę zamrożenia – produkty po zamrożeniu mogą być trudne do rozpoznania.
- Gotowe mrożonki powinny zostać jak najszybciej umieszczone w zamrażalniku. Kupując, mrożonki należy, zwrócić uwagę na ich strukturę (produkty zbite w bryłę mogły ulec rozmrożeniu w czasie transportu) produkt powinien być sypki i niepozlepiany.
Mrożenie żywności umożliwia nam na zrobienie zapasów oraz korzystanie z produktów poza sezonem. Mrożone dania obiadowe ułatwiają szybkie przygotowanie zdrowego i pożywnego posiłku w sytuacji, gdy brakuje nam czasu lub składników potrzebnych do przygotowania obiadu, lub kolacji. Prawidłowo zamrożona i przechowywana żywność (bez dostępu światła i tlenu) to pełnowartościowe zdrowe posiłki oraz cenne źródło witamin i składników odżywczych.