Święta zbliżają się małymi kroczkami, warto więc może pomyśleć za dobrymi prezentami świątecznymi. Jedne z najbardziej lubianych i popularnych prezentów to tradycyjne książki, a jeśli jeszcze wybierzemy spośród przepięknie wydawanych w ostatnich latach książek kucharskich pisanych przez popularnych blogerów lub autorytety uznane w dziedzinie kulinariów, mamy sporą szansę na udany prezent. Oto dziesięć propozycji, w których przedstawię książki kucharskie na prezent, które pojawiły się w ostatnim czasie na rynku i mogą być idealnym prezentem pod choinkę.

1. „Lubię” – Monika Mądra-Pawlak i Jan Pawlak
Zaczęło się od podróży po całym świecie. Skończyło – na poznańskiej Śródce, gdzie autorzy książki „Lubię”. Prywatnie małżeństwo, otworzyli dwie knajpki Cafe La Ruina i Raj cieszące się niezwykłym powodzeniem wśród poznaniaków i odwiedzających miasto turystów. Gotują w nich tak jak lubią, inspirowani smakami ze swoich wypraw, które postanowili teraz przybliżyć w postaci książki kucharsko-podróżniczej. Zdjęcia do książki zrobił Jan Pawlak, Monika odpowiedzialna jest za spisane przepisy. Jest pysznie i wielokulturowo, więc to prezent dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni.
2. „Kiszonki i fermentacje” – Aleksander Baron
Jeden z najoryginalniejszych szefów kuchni w Warszawie, odpowiedzialny za nietypowe menu serwowane w Solcu, wydał książkę poświęconą procesom fermentowania i kiszenia różnorodnych produktów i to nie chodzi o tradycyjne ogórki czy kapustę. Znajdziemy tu przepisy m. in. na cytryny kiszone w wędzonej soli czy dynie fermentujące w maślance z czosnkiem. Niebo w gębie dla wielbicieli nietypowych smaków.
3. „Naturalnie. Prosto, zdrowo, smacznie” – Alain Ducasse, Christophe Saintagne, Paule Neyrat.
Tym razem pozycja dla osób szukających zdrowych i naturalnych rozwiązań w swojej kuchni. Alain Ducasse – ikona francuskiej kuchni. W prosty i zrozumiały sposób prezentuje przepisy na wszystkie pory roku, dzięki czemu poznajemy możliwości wykorzystania produktów lokalnych i sezonowych.

4. „Gotuj zdrowo dla całej rodziny” – Jamie Olivier
Jeden z najbardziej lubianych szefów kuchni i autorów programów telewizyjnych o gotowaniu powraca z książką o przepisach dobrych i zdrowych dla całej rodziny. Zdrowe i pożywne śniadania i wersje popularnych potraw obiadowych, deserów i kolacji. Zmodyfikowane na potrzeby kuchni przynoszącej naprawę nie tylko ciała, ale i ducha.
5. „Minimalist baker. Prosto, smacznie, wegańsko” – Dana Shultz
Dieta bezmięsna zdobywa sobie coraz więcej zwolenników, więc osobom ją stosującym na pewno spodoba się prezent w postaci tego przewodnika po potrawach wegańskich. Dana Shultz to kolejna postać z blogosfery, która na skutek popularności swojego bloga stworzyła książkę kucharską ze swoimi przepisami. Wegański popcorn lub tiramisu, burgery z fasolą i kakao lub pomysłowo marynowane tofu – ta książka może przekonać do diety wegańskiej także zagorzałych mięsożerców.
6. „Smaki Izreala” – Nida Degutiene
Izraelską kuchnię rozsławili na całym świecie autorzy popularnej „Jerozolimy” – Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi. Nic dziwnego, że pojawiają się kolejne pozycje przybliżające smaki bliskie współczesnym Izraelczykom. W tej znajdziemy nie tylko przepisy, ale też historie świąt żydowskich z nimi związanych. Pozwolą one nam zabłysnąć wiedzą pośród znajomych w trakcie serwowanej kolacji.
7. „Smitten Kitchen czyli Nowy Jork na talerzu” – Deb Perleman
Tym razem z autorką bloga wędrujemy do Nowego Jorku słynącego z wyrafinowania kulinarnego i dobrego smaku jego mieszkańców. Deb Perlman, choć mogła żywić się gotowym, dostarczanym do domu jedzeniem, wybrała samodzielną drogę sprawdzania i testowania różnorodnych przepisów kulinarnych inspirujących miliony czytelników jej bloga. Efektem jest ta książka. Znajdziemy w niej przepisy na takie smakołyki, jak fritatta z fetą i zieloną cebulką czy pomidorowa sałatka z pieczonych pomidorów i cebulki z białą fasolą.

Prezent idealny dla wielbicieli Wielkiego Jabłka ceniących sobie dobre smaki.
8. „Jaglany detoks. Kolejny krok” – Marek Zaremba
Kasza jaglana to w ostatnich latach hit zdrowej i zrównoważonej kuchni. Można z niej zrobić właściwie wszystko: od wegańskich burgerów po smaczne, również wegańskie ciasta. Odtruwa organizm, pozwala zgubić zbędne kilogramy i wzmocnić naturalną odporność organizmu. Nic dziwnego, że Marek Zaremba wydał kolejną pozycję z proponowanymi przepisami na detoks dokonywany kaszą jaglaną. Dobry prezent dla osób, którym spodobała się jego poprzednia książka.
9. „Przyprawy” – Ewa Malika Szyc-Juchnowicz
Polka urodzona i wychowana w Algierii. Od kilku lat oswaja Polaków z egzotycznymi przyprawami namiętnie używanymi w kuchni rodem z Maghrebu. To kolejna podróż kulinarna w egzotyczne zakątki, smaki i zapachy. Prezent dla podróżników szukających po powrocie smaku próbowanych w innych krajach potraw.
10. „Słoiki na słodko i na słono” – Alexia Janna Chivoret
Lekko przekorny prezent świąteczny dla słynnych „słoików”. Osób, które w poszukiwaniu pracy przeprowadziły się do większych miast. Co tydzień wędrują z tymi szklanymi naczyniami z jedzeniem z rodzinnego domu. Słoiki tracą jednak w tej pozycji swoje negatywne znaczenia. Na pięknych zdjęciach z potrawami gotowymi do zjedzenia w pracy lub na pikniku w parku wyglądając obłędnie i smakują bosko.
